SON DAKİKA
hava
Google News

ŞEKER PANCARI HASADI BAŞLADI

Son Güncelleme :

05 Ekim 2022 - 12:33

/ 692 views kez okundu.
reklam
ŞEKER PANCARI HASADI BAŞLADI
reklam

Erzincan ekonomisinin temel taşı olan Şeker Pancarının hasat sezonunun başlamasıyla birlikte pancar tarlalarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Pancar sökümü çalışmalarına katılan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik pancar yetiştiricileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Erzincan ekonomisinin temel taşı olan Şeker Pancarının hasat sezonunun başlamasıyla birlikte pancar tarlalarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Pancar sökümü çalışmalarına katılan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik pancar yetiştiricileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından en son Türk Şeker’e ait şeker fabrikalarında 16 polar Şeker Pancarı Taban Fiyatı 1 bin 400 TL, Kota Tamamlama Primi ise 50 TL olarak düzenlenmişti. Ekim ayı itibarıyla Şeker Pancarı hasadının başlamasıyla birlikte Erzincanlı çiftçiler belirlenen taban fiyatın düşük olduğunu ve harcanan maliyetlerin hiçbirini karşılamadığını belirttiler. Erzincan’da başlayan Şeker Pancarı Söküm ile birlikte üreticilerin çalışmalarını bizzat yerinde inceleyen Tamer Geyik hem sökümü yapılan pancarları inceledi hem de üreticilerin görüşlerini aldı. Aynı zamanda üreticilerin sorunlarını dinleyen Başkan Geyik açıklanan fiyatın üzerinde bir fiyat açıklamasını beklediklerini belirtti.

Şeker Pancarı hasadına başlayan çiftçiler ise konu hakkında düşüncelerini aktardılar. Çiftçiler şu ifadelere yer verdiler; “2022 mahsulüne başladık. Mahsulümüz çok iyi. Sadece kök hastalığı var. Tohumdan mı sudan mı arazi yapısından mı. Yoksa mahsulü çok güzel. 2022 yılı mahsulü Türkiye’mize milletimize hayırlı olsun. Memnunuz ama fiyattan memnun değiliz. Fiyat 1 bin 400 TL. Kota aşımını geçerse 50 TL’de prim verecek. Kota aşımını da geçmezse zaten 50 TL’de prim yok. Fiyatın biraz daha yükselmesi lazımdı. Bekliyorduk. İnşallah yükseltirler. Bu fiyata kurtaramayız. Bir torba gübre 1 bin 500 TL. Bunun tohumu 1000 TL. Suyuydu, işçisiydi derken aşırı derecede yük var üzerimizde. İnşallah bunu göz önünde bulundururlar.”

“İşler hiç iyi değil. Maliyetler çok yüksek. Kurtarma şansımız sıfır. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Buna bir çare. Ricamız. Burası özel. Özel olduğu için kimse de bir şey yapamıyor. Kimsenin de bir şeye gücü yetmiyor. Cumhurbaşkanımızdan, Tarım ve Orman Bakanımızdan buna bir el atmasını bekliyoruz. Masraflar gelip geçiyor. Bir torba şeker kaç liraydı. Şimdi kaç lira. Bir torbası 1 bin 200-1 bin 300 TL olmuş. Bu kimin hepsi bizden gidiyor. Maliyetler çok yüksek. Biz bir çözüm istiyoruz.”

Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; “İlimiz ekonomisinde önemli bir yeri bulunan şeker pancarı hasadı başlamış bulunmakta. Bütün üreticilerimize hayırlı, bereketli, kazasız belasız bir sezon geçirmelerini diliyorum. Tabii ki şeker pancarı önemli bir ürün. Ülkemiz ekonomisi için çok stratejik bir değeri olan bir ürün. Bu konuda üreticilerimiz şeker pancarını ekmek istiyorlar. Üreticilerimizin ilimize de çok büyük katkısı var. Yalnız açıklanan taban fiyatta biz hem Ziraat Odası olarak hem de üreticilerimiz adına üreticilerimiz bu fiyattan memnun değiller. Üreticilerimizle görüşüyoruz. Girdi maliyetlerini ancak karşıladığını söylüyorlar. Burası da özelleşti. Özel bir şirket. Bizim de ricamız üreticilerimizin bu sesine kulak versinler. Türk Şeker’in açıklamış olduğu fiyatın üzerinde bir fiyat versinler. Üreticilerimizi mutlu etsinler ki önümüzdeki yılda üreticimiz bu ürünü eksin. Fabrikamızda boş kalmasın. Fabrikamızda üretim yapsın. Çünkü ürettiğimiz bu ürünler sofralara şeker olarak, başka mamuller olarak geliyor. Hayvancılıkta da önemli bir ürün. Besicilerimiz de şekeri kullanıyor. Bu nedenle bu stratejik ürünün mutlak suretle fiyatının arttırılması gerekiyor. Ben bütün üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.