Erzincan Valiliği öncülüğünde Erzincan Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, İl Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi ile ilgili tüm kurumların katılımıyla tarım ve hayvancılık alanlarında gerçekleştirilen 4 ayrı projenin protokol sözleşmelerinin imzalanması ardından projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar başladı. Çalışmalarına başlanılacak olan projelere ilişkin ilk bilgilendirme toplantısı Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ başkanlığında düzenlendi.
Erzincan Valiliği öncülüğünde Erzincan Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, İl Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi ile ilgili tüm kurumların katılımıyla tarım ve hayvancılık alanlarında gerçekleştirilen 4 ayrı projenin protokol sözleşmelerinin imzalanması ardından projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar başladı. Çalışmalarına başlanılacak olan projelere ilişkin ilk bilgilendirme toplantısı Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ başkanlığında düzenlendi. Erzincan’da seracılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Erzincan İl Özel İdaresi ve Erzincan Belediyesine tahsis edilen sera alanlarının kullanımı konusunda bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yaşar FELEKOĞLU, Vali Yardımcı Mehmet Emre CANPOLAT, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat ŞAHİN, ilgili kurum amirleri, teknik personeller ile STK temsilcileri katıldı. Toplantıya ayrıca Erzincan’da mevcut seracılık sektöründe faaliyet gösteren üreticiler ile seracılık alanında eğitimlerini tamamlayarak seracılık faaliyetlerine başlamak isteyen vatandaşlar katıldı.
İmzalanan protokol sözleşmelerinin 3.’sü olan Toplu Sera Bölgesi projesi çalışmalarına ilişkin Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ tarafından yapılan bilgilendirmelerde şu ifadeler yer almıştı; “3. Protokolümüzde Erzincan’da Toplu Sera Bölgesini kuracağız. Kemah yolu üzerinde 504 dönümlük sera alanımız vardı. 2 ay önce sizlerin de öncülüğünde Tarım Bakanlığı ile görüşerek mera statüsüne çıkararak Sera yapma amacıyla 271 dönümünü İl Özel İdaresine tahsis ettirdik. 233 dönümü de Erzincan Belediyesine tahsis edildi. Bunun tapudaki tüm işlemleri tamamlandı. Hem Erzincan İl Özel İdaresine hem de Erzincan Belediyesine geçmiş durumda. Bu 271 dönüm İl Özel İdaresinin alanıyla ilgili olarak zaten genel sekterimiz Emre Bey ile de görüşme halindeyiz. Haftaya ihaleye çıkacaklar. Burası 21 ayrı parsele ayrıldı. En büyük 16 dönüm, en küçükleri de 5 dönüm olmak üzere 21 ayrı parselde vatandaşlara 10 yıllığına alt kiralama işlemi yapılacak. Daha sonradan da 2029 yılına kadar uzatılabilecek. Burada kiralayan vatandaşlar haftaya TKDK tarafından IPARD-3 projesi zaten çağrıya çıkacak. %60 veya %70 hibeli olarak başvuru yapacaklar.
Bir diğeri de 233 dönüm Erzincan Belediyesi’ne zaten tahsis edildi. Burada Erzincan Belediyesi kendine ait alanda kendi şirketi vasıtasıyla sera yaparak işletmiş olacak. Toplam 504 dönümlük alan ama burada ayrılması gereken altyapı alanları var. Yol, su, elektrik gibi, tır parkı, kantar gibi yerlerinde ayrılması gerekiyor. Bunlar düştükten sonra eğer Erzincan Belediyesi ve TKDK’dan da tam bir şekilde hibe alınırsa 1-1,5 gün içerisinde de biterse yaklaşık bir 350 dönümlük tek kalemde sera alanı oluşturulmuş olacak ki şu an Erzincan’da son 10 yılda yapılan çalışmalar da sera alanımız 600 dönümdü. Tek kalemde 350 dönüm sera alanını kazandırmış olacağız ki burada yaklaşık bir 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak.
Yine 250-300 milyon TL’lik bir parasal döngü Erzincan’da sağlanmış olacak. İlimiz ve bölge İlleri de dikkate alındığında Erzurum, Trabzon, Rize gibi illeri orada çok fazla sera imkânı konusu değil. Hem coğrafi durumdan dolayı hem de iklim durumundan dolayı. Erzincan ilimiz bulunduğu bölgede bir sera üssü olma yolunda adım atmış olacak. Buna ilişkin toplu sera bölgesi hem belediye başkanımız hem de Özel İdare Genel Sekreterimiz ve Tarım Müdürlüğü de gerekli orada seracılıkla iştigal eden faaliyet gösterecek kişilere teknik destek verecek.”