Halk arasında şifa deposu olarak bilinen ve içinde barındırdığı vitaminlerle vücut direncini artıran ışkın bitkisi tezgâhlardaki yerini almaya başladı. İlkbahar aylarında dağlardan ve yüksek kesimlerden toplanan ışkına halk ta yoğun ilgi gösteriyor.
Halk arasında şifa deposu olarak bilinen ve içinde barındırdığı vitaminlerle vücut direncini artıran ışkın bitkisi tezgâhlardaki yerini almaya başladı. İlkbahar aylarında dağlardan ve yüksek kesimlerden toplanan ışkına halk ta yoğun ilgi gösteriyor. Erzincan ve çevresinde yaygın olarak görülen ışkın sıcaklıkların giderek artmasıyla birlikte toplanma mevsimini bitiriyor. Yayla muzu olarak da adlandırılan Işkın otu Erzincan’ın mevsimsel meyve içerikli bitkilerinden biri olarak tezgâhlarda yerini almaya başladı. Kilosu 200 TL’den satılan ışkın lezzet ve besin değerleriyle tercih edilme sebebi oluyor.
Anadolu ravendi olarak da adlandırılan Işkın birçok farklı isimle yöresel ağızlarda kullanılıyor. Içgın, Içkın, Uçkun, Uçgun, Uşgun, Uşkun, Aşkın, Eşkin ve Eşgin olarak halk dilinde çeşitli varyasyonlara sahip olan Işkın otu Erzincan’da değişik şekillerde de tüketilebiliyor. Işkın otunun sapının çiğ olarak yenmesinin ne derece faydalı olduğu bilinmesinin yanı sıra suyunun sıkılarak içilmesi de mevsimin bütün hoş tat ve kokularını bir arada almak açısından tercih edilebiliyor.
Erzincan’da ve özellikle Doğu Anadolu’nun yüksek yaylarında havaların ısınmasıyla yetişen ve dağlardan toplanarak tüketilen Işkın otunun birçok hastalığa şifa olması nedeniyle yerel pazarlarda sıkça görülen bir gıda ürünü haline geldi.
Popüler Erzincan bitkilerimizden olan Işkın tezgâhlarda yerini almaya başlamasıyla yoğun ilgiyle karşılaşıyor.
Nisan ve Mayıs aylarında tezgâhlarda göreceğimiz bu bitki yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok etmesi nedeniyle kanser tedavisinde kullanılması bir diğer tercih sebeplerinden biri oluyor.
Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Işkın otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişebiliyor. Işkın otunun içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engelliyor. Bol miktarda C vitamini barındıran Işkın otu aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da zengin. Taze Işkın tüketimi ise mide bulantısını geçirerek, hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor. Bu ot vücuda zindelik ve direnç sağlamanın yanı sıra hamilelikte oluşan lekeleri giderici bir özelliğe de sahip. Işkın otu aynı zamanda; grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici olarak biliniyor.
Işkın bitkisi başta Erzincan olmak üzere Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkâri, Van ve Tunceli çevresinde yetişiyor. Demetler halinde kilo ile satılan Işkın otu sahip olduğu ekşi, mayhoş ve kiviye yakın tadıyla hiç bıkmadan tüketilen bir gıda ürünü olarak mutfaklarda yer almaya devam ediyor.
Peki, Işkın nasıl tüketilebilir?
Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza bandırılıp çiğ olarak yenen Işkın otunun dondurması, turşusu, kavurması, yaprağından sarması, ekşili yemeği, kapuskası, keki ve pastası derken reçel gibi tüketim şekillerinde de değerlendirilebiliyor.