Son 20 yılın en soğuk kış günlerini yaşadığımız bu günlerde hem kış mevsimi hastalıkları bünyemizi etkilerken hem de koronavirüs oranında 399.55’lik seviyelere sıçramamız vatandaşları bağışıklıklarını güçlendirmeleri için bitkisel ürünlere sevk ediyor. Salgın ve soğuğa karşı karışık bitki çayları vatandaşların tercih nedeni oluyor.
Son 20 yılın en soğuk kış günlerini yaşadığımız bu günlerde hem kış mevsimi hastalıkları bünyemizi etkilerken hem de koronavirüs oranında 399.55’lik seviyelere sıçramamız vatandaşları bağışıklıklarını güçlendirmeleri için bitkisel ürünlere sevk ediyor. Salgın ve soğuğa karşı karışık bitki çayları vatandaşların tercih nedeni oluyor. Pandemi sürecinde vatandaşların koronavirüse karşı verdiği mücadelenin arasında bitkisel ürünlerin tüketimi birinci sırada yerini alıyor. Salgın hastalığa karşı vücut dirençlerini artırmak isteyenler için bitkisel ürünler büyük önem taşıyor. İşin içine kara kış soğukları da eklenince vatandaşların aktarlara olan talebi eskisinden çok daha fazla oluyor.
Özellikle Covid-19 hastalarının karantina sürecinde aktarlarda çeşitli bitkilerden aldığı tedavi edici özelliğiyle bilinen bitkiler var. Aktarlarda propolis özellikli ürünlere talep artarken, zeytin yaprağı revaçta. Bunların yanında adaçayı, narçiçeği, ıhlamur, tarçın, zencefil, zerdeçal, kök bitkileri, kekik ve karanfil de tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici ürünler ise tercih nedeni oluyor. Soğuk kış günlerinde ise karışık bitki çayları vatandaşların olmazsa olmazı haline gelmiş durumda.
Bitki çaylarının piyasada bir den fazla seçenekleri olması nedeniyle damak zevkine hitap eden bu çaylar özellikle soğuğa ve hastalıklara karşı direncin azaldığı durumlarda koruma görevini görüyor. Bitki çayları vücut direncinin artmasının yanı sıra psikolojik olarak sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri de vatandaşların bu çayları tercih etmelerinin sebeplerinden biri oluyor. Örneğin stres konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan bir insan mutlaka papatya ya da melisa çayı içiyor. Zayıflamaya ihtiyacı olanlar ise form ve yeşil çay gibi metabolizmayı hızlandıran çay çeşitlerini tercih ediyor. Soğuk kış günlerinde ise öksürük, soğuk algınlığı ve enfeksiyonel durumlarında ilaçsız tedavi yöntemlerinden biri olarak da adlandırılan adaçayı, ıhlamur, kekik, meyan kökü, ekinezya, nane, zencefil, kuşburnu vb. bitkiler bağışıklık sistemimizi korumakla kalmıyor vücutta oluşan su kaybının giderilmesinde de yardımcı oluyor.
Koronavirüs vaka yoğunluğunun arttığı Erzincan’da vatandaşların yeniden bir dikkat ve tedbir programını hazırladığı bugünlerde ise vücutlarını zayıf düşüren bu illetten kurtulabilmeleri için şu uyarılara dikkat çekiliyor;
“Çeşitli beslenmeye özen gösterilmeli, şeker ve karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli, protein alımı yeterli seviyede tutulmalı, haftada 3 porsiyon balık tüketilmeli, Zerdeçal tüketimi bağışıklık sistemini harekete geçirir, yağlı tohumlar beslenme düzenine eklenmeli, D vitaminine dikkat edilmeli ve bol su tüketilmeli.”