İnsan sağlığı için oldukça önemli olan besinlerden biri de süttür. Vitamin ve mineral kaynağı olan süt tüketimi yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan kemik erimesi gibi durumların önüne geçiyor.
İnsan sağlığı için oldukça önemli olan besinlerden biri de süttür. Vitamin ve mineral kaynağı olan süt tüketimi yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan kemik erimesi gibi durumların önüne geçiyor. Düzenli ve sağlıklı süt tüketimi aynı zamanda kolesterolü dengeliyor. Süt ve süt grubunda bulunan besinler, memeli hayvanlardan elde edilen süt ile yapılan ürünlerdir. Bunlar yoğurt, dondurma, peynir, kefir ve bu ürünlerle yapılan sütlü tatlılar şeklinde sıralanabilir. Bu besinler yüksek oranda fosfor, kalsiyum, protein, çinko, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri başta olmak üzere birçok besin öğesi bakımından zengin bir kaynaktır. Erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu artırmak, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olur. Süt ürünlerindeki kalsiyumun diğer sebze veya besinlere göre üstün olmasının sebebi, bioyararlılığının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg?dır. Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir. İnek sütünde, yalnızca süt alerjisi olan kişilerde reaksiyon yaratacak proteinler bulunuyor. Süt alerjisinin en önemli belirtileri ise mide ve bağırsak yollarında görülen rahatsızlıklar. Mukozadaki şişkinlik, boğaz ve ağızda görülen kaşınmalar, nefes darlığı da diğer belirtiler. Çocuklarda yaşanan inek sütü alerjisi de en fazla 5 yaşına kadar devam devam ediyor. Gerçek inek sütü alerjisi bebeklerin %2 ve %3’lük kısmında görülüyor. Bu bebeklerde yaşanan alerji ise 3 yaşına kadar hemen hemen kayboluyor. İlk beslenmesinde normal mama ile sorun yaşamadan beslenen bebeklerde 1 yaşından sonra inek sütü tüketimi sorun teşkil etmiyor. Bebeklerin yaşadığı inek sütü alerjisinde süt tüketiminden sonra kusma ya da kanlı ishal görülebiliyor. Bazı durumlarda da deride egzama ortaya çıkıyor. Bunun yanında solumun sisteminde sürekli yaşanan burun akıntısı ve tıkanıklık, öter gibi olan solunum sıkışıklığı da belirtiler arasında. Bazı durumlarda süt alerjisi sinsi gelişebiliyor. Bu durumda kan testi ile inek sütüne karşı IgE tipi antikor varlığına bakılması gerekiyor. Testin sonucunun yüksek çıkması durumunda da süt ve süt ürünlerinin tümünün diyetten çıkarılması büyük önem taşıyor. Kolesterol, vücuttaki üretiminin yanı sıra hayvansal kaynaklı besinlerden alınmaktadır. Kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski daha yüksek olur. Az yağlı olan sütteki hayvansal yağ azaldığı için doğrudan kolesterol düşürür. Dolayısıyla özellikle süt ve grubunu az yağlı olanlardan tercih etmek, hem daha fazla kalsiyum alımını sağlar, hem de günlük doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltır.