Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi EBYÜ ile Erzincan Belediyesi işbirliğiyle organize edilen Turan Engin’i Anma Gecesi ve Erzincan Türküleri programı üniversite Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenleniyor. Aslen Erzincanlı olan halk müziğinin sevilen sanatçısı Turan ENGİN bir kez daha anıldı.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi EBYÜ ile Erzincan Belediyesi işbirliğiyle organize edilen Turan Engin’i Anma Gecesi ve Erzincan Türküleri programı üniversite Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenleniyor. Aslen Erzincanlı olan halk müziğinin sevilen sanatçısı Turan ENGİN bir kez daha anıldı. Programda sanatçının türkülerinden oluşan müzik geçidi dinleyicilerine güzel anlar bıraktı. Erzincan’a özgü türkülerinde yer aldığı programda öğrenciler katılanları mest etti.
Erzincan Belediyesi ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi koordinasyonunda düzenlenen programa Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Erzincan İl Jandarma Kıdemli Albay Veysel YANIK, Erzincan İl Emniyet Müdürü Kenan KURT, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, İl protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda Erzincan’ın yetiştirdiği değerli sanatçılardan, Yöre Sanatçısı unvanıyla tanınan ve Türk Halk Müziğini usta ismi Turan ENGİN’un unutulmaz eserleri yer aldı. Sanatçı Turan ENGİN EBYÜ Müzik Eğitimi Bölümü öğrencileri ile Erzincan Belediyesi Ses Sanatçılarının seslendirdiği konserle bir kez daha anıldı.
Turan ENGİN kimdir?
Turan Engin, aslen Erzincanlı bir ailenin çocuğu olarak 1938 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta, halk müziği ile ilgilenmeye başladı. Saz çalmayı Aşık Davut Sulari’nin yeğeni Murat Koç ve Ali Ekber Çiçek’den öğrendi. 1957 yılından itibaren Sadi Yaver Ataman’dan özel dersler alarak Halk Müziği bilgisini ilerletti. 1958 yılında, Sadi Yaver Ataman’ın yönettiği İstanbul Belediye Konservatuarı Folklor Tatbikat Topluluğu’nda ”Ses Sanatçısı” olarak çalışmaya başladı; ayrıca 1960 yılına kadar İstanbul Radyosu’nda Sadi Yaver Ataman’ın sunup yönettiği Memleket Havaları Saz ve Tel Birliği’nin emisyonlarına katıldı. 1959 yılında, İstanbul Radyosu’nda açılan bir sınavda başarı göstererek ”Yöre Sanatçısı” statüsünde çalıp-okuma; 1961 yılında açılan ve Muzaffer Sarısözen’in başkanlık ettiği bir sınav ile de Yurttan Sesler Kadrosu içinde çalışma hakkı elde etti.
967 yılında hocaları Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Tuncer İnan, Ahmet Yamacı ve Neyzen Ulvi Erguner’in teşvik ve talepleri ile Yurttan Sesler Topluluğu’na kadrolu sanatçı olarak dahil oldu. Özellikle bas bariton sesiyle ustaca seslendirdiği Orta ve Doğu Anadolu’nun Uzun Havaları yanında Deyiş, Semah, Coş Havası, Duvaz deh imam gibi mistik yönü ağır basan eserler ve Muhabbet Türküleri ile tanınan Turan Engin, sanat hayatında Aşık Davut Sulari, Ali Ekber Çiçek, Aşık Veysel, Aşık Daimi, Aşık Beyhani, Muhlis Akarsu, Aşık Ali Sultan gibi halk sanatçılarından etkilendi. 45 yılı aşan profesyonel müzik hayatında bu ustaların çizgisini sürdürmeye çalıştı.
Ülke genelinde verdiği konserler yanında, yurt dışında da Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya ve Bulgaristan’da gerek korist ve gerekse solist olarak çok sayıda konsere katıldı. Bugüne kadar ülkemizin çeşitli yörelerinden 100 civarında türkü, deyiş, semah ve uzun hava örneği derleyip seslendirerek TRT Türk Halk Müziği Arşiv ve Repertuarı’na kazandıran ENGİN’in yayınlanmış dört adet 45’lik plak, 3 adet de kaset çalışması vardır. 2002 yılında TRT İstanbul Radyosu sanatçılığı görevinden emekli olan Turan ENGİN, aynı kurumda istisnai akit statüsünde sanat çalışmalarına devam etmiştir.
23 Temmuz 2006 günü aramızdan ayrıldı.
Turan ENGİN tarafından derlenen türkülerden bazıları: Bana bu ilmi irfanı veren, Bugün ben bir güzel gördüm, Kadir mevlam senden bir dileğim var, Menzil almak ister isen, Şu sinemde yarelerim sızlar, Vardım kırklar kapısına…