SON DAKİKA
hava
Google News

TÜRKİYE ÇÖL TOZLARI ETKİSİ ALTINA GİRDİ

Son Güncelleme :

04 Nisan 2024 - 16:17

/ 157 views kez okundu.
reklam
TÜRKİYE ÇÖL TOZLARI ETKİSİ ALTINA GİRDİ
reklam

Türkiye Afrika’nın Sahra Çölünden gelen çöl tozu etkisi altına girdi. Erzincan’da da etkisini giderek arttırdığı çöl tozları özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde etkisinin yoğun olarak hissedildiği çöl tozları yoğunluğu Erzincan’da 23 m3 civarında olması bekleniyor.

Türkiye Afrika’nın Sahra Çölünden gelen çöl tozu etkisi altına girdi. Erzincan’da da etkisini giderek arttırdığı çöl tozları özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde etkisinin yoğun olarak hissedildiği çöl tozları yoğunluğu Erzincan’da 23 m3 civarında olması bekleniyor. Çöl kumları, Kuzey Afrika’daki Sahra Çölü’nden Orta Asya’daki Gobi Çölü’ne kadar on binlerce kilometre uzağa taşınabiliyor. Her yıl yaklaşık 2 milyar ton toz parçacığının atmosferden taşınarak ve yükseklikleri 10 kilometreye ulaşabildiği bu doğa olayında Türkiye’yi kısa sürede etkilemesinin nedeni ülke üzerinde bulunan rüzgar sistemleri arasında yakın ilişkisinin bulunması. Çöl tozlarının yayılımı esnasında rüzgarlar vasıtasıyla çöl alanlarından kalkarak özellikle ılıman enlemlere taşınan bu tozlar bulutlarla temas etmesi sonucunda yağışlara neden olduğu biliniyor. Çöl tozları etkisinin hafta sonuna doğru ülkemizi terk etmesi bekleniyor.

Çöl Tozlarında Kalp ve Akciğer Hastalıklarına Bağlı Risklere Dikkat!

Çöl tozlarının akciğer hastalıkları, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları ve gebelikle ilgili hastalıklarla yakın ilişkisi bulunuyor. Araştırmalarda özellikle zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları, astım atakları, KOAH atakları ve akciğer damarlarında tıkanma olarak tarif edebileceğimiz pulmoner emboli gibi akciğer hastalıkları; bunlarında yanında kalp krizleri, inmeler, beyin kanamaları, gebelerde ise gebelik zehirlenmesi dediğimiz eklampsi/preeklampsi sıklığının çöl tozları ile birlikte arttığı tespit edildi.

Çöl tozlarının özellikle 65 yaş üzeri hastalar ve gebeler için riskli olduğu belirtilirken özellikle bu bireylerin iç ortamlarda kalması, dış ortamla bağlantı oluşturan kapı, pencere vb. kapalı tutulmasının korunma açısından önemli olduğu belirtiliyor. Yine dış ortamlarda maske kullanmaya dikkat çekilen uyarıda riski azaltmak için gerekli korunma önlemlerinin alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.