Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Evlilik Öncesi Spinal Musküler Atrofi yani SMA adıyla bilinen Taşıyıcı Tarama Programının Aile Sağlığı Merkezlerinde hizmete başladığını duyurdu.
Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Evlilik Öncesi Spinal Musküler Atrofi yani SMA adıyla bilinen Taşıyıcı Tarama Programının Aile Sağlığı Merkezlerinde hizmete başladığını duyurdu. Spinal Musküler Atrofi (SMA); vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve atrofisine (erimesine) yol açan kalıtsal, nöromusküler bir grup hastalığa verilen ad olarak biliniyor. Hastalığın günümüzde kesin tedavisi olmayıp ömür boyu palyatif bakım gerektirmekte, aile ve toplum üzerinde maddi / manevi ciddi yük oluşturuyor. Bu hastalığın önlenmesinde en önemli adım, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi ve her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan ve sağlıklı çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmaları yoluyla yeni hasta doğumunun engellenmesidir. Bu kapsamda Erzincan’da da SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde ve isteğe bağlı tüm çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı Aile Sağlığı Merkezlerinde hizmete başladı.
Kimlere, Kimler Tarafından Uygulanır?
Evlilik öncesi dönemde evlilik raporu almak için aile hekimlerine başvuranlara, halen evli olup bebek sahibi olmayı düşünen çiftlerden isteyenlere tarama testi uygulanır.
Tarama için öncelikle erkek eş/eş adayından örnek alınır.
Evlilik öncesi sağlık raporu için başvuranlara rapor düzenlenir.
Erkek eşin/eş adayının tetkik sonuçlarında şüpheli pozitif bir sonuç yoksa takipten çıkarılır. Eğer erkek eş adayında şüpheli sonuç çıkarsa mutlaka kadın eş/eş adayına da tarama testi uygulanmalıdır.
Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında doğurganlık çağını tamamlamış kadın adaylardan kan alınmasına gerek yoktur.
Evlilik için başvuru yapan kişi daha önce evlenmiş ve Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında tetkik vermiş ise testin tekrarlanmasına gerek yoktur.
Kişiler daha önce bir sebepten tarama yaptırmışsa testin tekrarlanmasına gerek yoktur.
Özel durumlarda her iki eş adayına da tarama testi uygulanabilir.
Tarama testleri için kan örnekleri, eşlerin/eş adaylarının kayıtlı oldukları Aile Hekimliği Birimlerinde (AHB) alınır.
Alınan kan örnekleri İl Sağlık Müdürlüklerince belirlenen günlerde Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan tarama laboratuvarına gönderilir.
Tarama sonuçları aile hekimlerine sistem üzerinden iletilir ve kişiler de sonuçlarını e-nabız üzerinden görebilir.