Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun himayelerinde Erzincan’da yürütülen proje ve yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunan Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Emre CANPOLAT; “Erzincan’daki yatırım ve projelerimizi tamamlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun himayelerinde Erzincan’da yürütülen proje ve yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunan Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Emre CANPOLAT; “Erzincan’daki yatırım ve projelerimizi tamamlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi. Mevcut proje ve yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunan Vali Yardımcısı CANPOLAT şunları kaydetti; “Erzincan’da yürüttüğümüz proje ve yatırımlar önemli bir aşamaya geldi. Bu yatırım ve projeleri tamamlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Öncelikle Bayırbağ’da Pahnik bölgesinde bir tesisimiz var. İşletilmiyordu. Oraya çok güçlü bir yatırımcı geldi. Yaklaşık 15 milyonluk para harcayacağını söyledi. 9 ay süre istedi bizden proje hazırlanması için. Biz de uygun gördük. İnşallah önümüzdeki yaz çok güzel bir mesire alanımız olacak.
Çermik mevkiindeki alanı devraldık. Orayla ilgili çok iyi bir proje hazırladık. Onu da İl Özel İdare bünyesindeki ya işletebiliriz ya da projeyi tamamen hayata geçirdikten sonra yeni birini bulup devredebiliriz.
Otomasyon Makinelerimizi Tüm İlçelerimize Kazandıracağız
İl Özel İdaremizin makine parkunu daha da güçlensin diye elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz. Makine parkurumuzun güçlü olduğunu söylemiştik ama bizim otomasyon makineleriyle çalışan bir parkımız yok. Yani bir yolda yamalama yaparken birime uzak bir yerde kamyon damperle döküp sıkıştırıyorduk. Bunlar çok yanlıştı. Şimdi yamaları cihaz lazerle ölçüyor. Deliğe ne kadar yama dökülmesi gerekiyorsa o kadarını yere bırakıp devam ediyor. Arkadaki ekip de o yamaları dökülen asfaltı yola sığacak şekilde kapatıp devam ediyor.
Sati kaplama araçları getirdik 2 tane. Bunları yeni aldık. Otomasyon sistemli sati kaplama arabası. Dispiritörü ve bunkeri üzerinde. 2 araçla yapılan bir hizmeti artık tek araçla yapacağız. Yani bizim saha da kilometrelerce yolu onlarca arabayla yaptığımız işi 1 kamyon üzerinde dispiritör ve bunkeriyle birlikte çalışarak 2 araçla bu işi çözeceğiz inşallah. Bu da Erzincan İl Özel İdaresine kazandırılan yatırımlardan biri olacak. Bunun sayısını da ilerleyen dönemlerde her ilçe için 1 tane olacak şekilde arttırmayı planlıyoruz. Çünkü bizim 3 bin 500 kilometre köy yollarımız var. Bayağı uzun. 2 kamyonla ya da 10 kamyonla da bitiremeyiz. Kamyon sayısını mümkün olduğunca arttırarak inşallah yollar bozulmasa dahi yolları yapıp geçeceğiz.
Ergan Dağında Devam Eden Projeler Tamamlandığında 30 Milyonluk Bir Yatırım Olacak
Ergan dağı ile ilgili Sayın Valimizin talimatlarıyla yeni pist çalışmalarını devam ettiriyoruz. İl Gençlik Müdürlüğü ile birlikte dağda karış karış geziyoruz. Hafta sonu hem kayıyoruz hem de yeni pistler arıyoruz. Malumunuz üzere küresel ısınma ile birlikte 2 bin metreye kadar kayak merkezleri işletilebilir olmuyor. Ergan dağının 2. Pistini, 2. Etap tabir edilen alanı Aralık ayında açtık. Bundan sonra da muhtemelen hep böyle olacak. 1. Etabı daha açamadık. Ocak ayının ortasını geçmemize rağmen istediğimiz kar kalitesini bulamadığımız için açamadık. Bundan sonra da muhtemelen böyle olacağı tahmin ediliyor. Biz de o yüzden yatırımları 2. Etap ve 2 bin 400 üzerine çekmeye çalışıyoruz. 2 bin 400 ve üzerinde hem günübirlikler olabilirse şaliler 5-6 ailenin birlikte konaklayabileceği Bungalov evler yapabilirsek planlamalarımızı o yönlü devam ettiriyoruz. En azından Ergan dağı Kayak Merkezini Palandöken’den sonra 2 önemli kayak merkezi haline getirebiliriz. Palandöken çok iddialı bir kayak merkezi. 1915 yılında kayak yapılmaya başlanmış orada. Bizimki ise 2011-12 yılında başlanmış. 15 yıllık bir geçmişle geçmemiz çok mümkün değil. İlerleyen bir 20-30 yılda belki zirveden Kemah boğazına kadar, zirveden Gürlevik şelalesine kadar gelen kayakseverleri, sporcuları kaydırmayı başarabilirsek inşallah dünya üzerinde akredite olmuş kayak merkezleri arasında yer alacağına inanıyorum. Bunula ilgili hem Palandökenle hem de Sarıkamışla bir işbirliğimiz var. Protokollerimiz var aramızda. Onlarla beraber çalışıyoruz. Hem teleferik biletlerimizi birbirimize sattırıyoruz, hem de gelen turistler 2-3 gün sonra aynı pistlerde kaymakta sıkıldıkları için birbirimize yönlendirerek hem bölgesel kalkınmayı hedefliyoruz, hem de gelirimizi arttırmayı amaçlıyoruz.
Ergan dağında yapılan Bungalov evleri çok kaliteli. Lavaboları bile dut ağacından yapılıyor. Erzincanlı ve Kemahlı ustalar çalışıyor. İnşallah oradaki projeler bittiğinde çok yüksek rakamlarda kiralamalar olabilecek. Şu andaki fiyatı 1000 Euro. İnşallah oradaki sistem oturursa restoranla birlikte yaklaşık 30 milyonluk bir yatırım olacak.
Bununla birlikte sözleşmelerimizi imzaladık. Ergan dağında 2 ay sonra yetiştirilmesini planlıyoruz ama iklim ve hava durumu istediğimiz gibi değil. Ama 2 ama 3 ay sonra inşallah bir sonraki kahvaltımızı Ergan dağındaki kafemizde yapabiliriz.
Güvenli Olmayan Binaları Şehrimizden Uzaklaştırıyoruz
Depremde hasar görmüş ya da kullanılmayan binalarımız var. Bununla ilgili Sayın Valimizin himayelerinde alınan yıkım kararlarını hayata geçiriyoruz. Binalarımızı yıkıyoruz. Hem ciddi bir gelir kaynağı oluşuyor hem de güvenli olmayan binaları şehrimizden uzaklaştırmış oluyoruz. Başta eski SSK binası olmak üzere ardından okullar bölgesindeki okullarımızı yıkıyoruz. Eski meslek yüksekokulunu yıkacağız. Bununla birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yanında eski okulları yıkıyoruz.
100 Milyon TL’lik Hidroelektrik Santralini Erzincanlılara Kazandıracağız
Bizim işlettiğimiz 3 tane hidrolik elektrik santralimiz var. Bunlardan 1 tanesi Gürlevik, 1 tanesi Çemişgezek, 1 tanesi de Bayburt HES. Ancak zamanında yapılması gereken ufak tamirat ve tadilatlardan imtina edildiği için Çemişgezek HES ve Bayburt HES şu an çalışmıyor. Bizim sadece Gürlevik şelalesinin olduğu yerdeki Gürlevik HES’imiz çalışıyor. Erzincan’a da ciddi katkısı var. Sayın Valimizle 3 ay önce Çemişgezek’teki HES’e ziyarete gittiğimizde oradaki yatırımcı kuruluşlarla, HES yapmak isteyen müteahhitlerle birlikte bir araya geldik. Onlarla orada görüşmelerimizi yaptık. Uygun HES’i bulabilmek için civarındaki hidroelektrik santrallerini gezdik. En uygunu Şebinkarahisar’daki Çin’den ithal edilmiş olan sistemdi. Onu beğendik. Onunla ilgili bina statikleri yapıldı. Şimdi yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olan bir hidroelektrik santrali yapımına başlıyoruz. %100 İl Özel İdaresinin mülkiyetine ait bir yer burası. Biz yapıp Erzincan’a teslim edeceğiz. Oranın geliri de İl Özel İdaresinin geliri olacak. Bir sonraki hedefimiz de Bayburt HES. Bizim Bayburt’ta da İl Özel İdaresinin HES’i var. Oralar Özelleştirme İdaresinden devralınmış. Ama bunlar bir şey karşılığında alınmış. Şehrin batık sulama birliği tarafından İl Özel İdaresine devredilmiş. Biz de onun karşılığında Hidroelektrik santrallerini almışız. Zamanında birkaç milyonluk masrafla daha iyi hale getirebilecekken yapılmamış ve onların ikisi de şu an kapalı vaziyette.
Rota Erzincan Uygulaması Türkiye’de Bir İlk
Son olarak Rota Erzincan Uygulamasını Erzincan’a uçakla, tren ya da kara yoluyla ve özel aracınızla geldiğinizde bizim şehrin çeşitli noktalarına koyacağımız kare kodlar marifetiyle uygulamayı indirdikten sonra kaç kişi olduğunuzu, yanınızdaki çocukların veya yaşlıların yaş grubunu belirttikten sonra kalacağınız günü sistemdeki yapay zekâya belirtiyorsunuz o size gezebileceğiniz bir rota oluşturuyor. Çocuğunuz varsa çocukla birlikte gezilebilecek bir rota ya da genç bir arkadaş grubuyla gelişmişseniz onlarla gezebileceğiniz bir rota oluşturuyor. Bu Türkiye’de bir ilk. Sezonuna göre yamaç paraşütünden raftinge, kayak sporuna kadar tüm sporları yapabileceğiniz bir güzergâh oluşturuyor. Kemaliye’nin Karanlık Kanyonundan Refahiye Dumanlı Tabiat Parkına oradan Tercan Mamahatun’a kadar tüm güzergâhları size gezdiriyor.”