SON DAKİKA
hava
Google News

VALİ YARDIMCISI İZCİ; “ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ COĞRAFİ TESCİL İŞARETİ STANDARTLARINA UYGUN HALE GETİRECEĞİZ”

Son Güncelleme :

26 Ocak 2024 - 12:36

/ 301 views kez okundu.
reklam
VALİ YARDIMCISI İZCİ; “ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ COĞRAFİ TESCİL İŞARETİ STANDARTLARINA UYGUN HALE GETİRECEĞİZ”
reklam

Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun talimatları ile Erzincan’da tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin yürütülen çalışmaların geldiği aşamalarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ başta seracılık projesi olmak üzere Tulum Peyniri, Kesme Kadayıfı vb. çalışmalara ilişkin bir dizi açıklamada bulundu.

Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun talimatları ile Erzincan’da tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin yürütülen çalışmaların geldiği aşamalarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ başta seracılık projesi olmak üzere Tulum Peyniri, Kesme Kadayıfı vb. çalışmalara ilişkin bir dizi açıklamada bulundu. Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İZCİ yaptığı bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi; “Tarım ve hayvancılık sektöründe yaptığımız projelerden bilgi arz etmek istiyorum. Öncelikle seracılık alanında malumunuz üzerine Erzincan seracılık alanında ön plana çıkan illerin başında geliyor. Doğu Anadolu ve Karadeniz’in üst bölgesinde yaklaşık 20 İlde en fazla sera alanına sahip olan İl Erzincan. Yaklaşık 600 dönüm. Doğu Anadolu’da Elazığ var bin 400 dönüme yakın. Ondan sonra Erzincan geliyor. Çevre İllerimizde domates ve marul başta olmak üzere bazı ürünleri buradan gidiyor. Sayın Valimiz Hamza AYDOĞDU’nun talimatları üzerine Kemah yolu üzerinde meralık bir alan vardı. 500 dönüm. Kullanılan ve iyi nitelikli bir mera değildi. Mera statüsünden çıkarılarak seracılık bölgesi yapılmasıyla ilgili tüm kurumsal görüşleri aldık. En son Tarım ve Orman Bakanlığından olur geldi. 500 dönümünün 270 dönümünü İl Özel İdaresine tahsis ettik. 230 dönümü de Erzincan Belediyesine tahsis edildi. Erzincan Belediyesi kendine ait alanda kendi şirketi üzerinde Seracılık faaliyeti yapacak. İl Özel İdaresine verdiğimiz 270 dönümlük alanda ise yaklaşan Şubat ayının ortasında TKDK tarafından IPARD 3 başvuruları başlayacak ve İl Özel İdaresi tarafından burası parsellere bölündü. Burayı Sera Organize Bölgesi gibi 20-25 arası parsel çıktı. Bazıları 5 dönüm, bazıları 15 dönüm. İl Özel İdaresi bunları 10’ar yıllığına vatandaşlara kiralayacak. Kiralama yapan vatandaşlarımız TKDK’ya başvurularını yapacak. TKDK’dan kredi imkânı olursa –ki seraya %70 oranında hibe veriyorlar- hem Erzincan Belediyesi hem de Erzincan İl Özel İdaresi imkânlarıyla çekme payları ve diğer sosyal donatı alanlarını çıkardığımızda 350 dönüme yakın bir sera alanımız oradan gelecek.

Bunun dışında Tarım ve Orman Bakanlığına sunmuş olduğumuz 300 dönüme yakın bir Sera projemiz vardı. Burada da her vatandaşımıza 2’şer dönüm olmak üzere Sera alanı tahsis edeceğiz. Vatandaşlar kendi parsellerinde sera yapacaklar. Böylelikle bir 300 dönümde buradan bir sera alanımız olacak.

Yine Ekşisu yolu üzerinde özel bir teşebbüs tarafından yapılan Jeotermal Isıtmalı Topraksız Sera Üretim yeri var. Şu an 25 dönüm ile faaliyete geçmek üzere. Bu ayın içerisinde ilk tohumlama yapılacak. Çalışmalara başladığı günden itibaren 1 yıl içinde 120 dönüme çıkaracak. Böylece 600 dönüm sera varlığımız yaklaşık bin 400 dönüme çıkmış olacak. Bu aradaki 800 dönümün tohum alması, tırların gelmesi, bölgeye ve yakın illere sevkiyatı derken yaklaşık 600 milyon TL’lik bir parasal döngü ortaya çıkacak. 800 dönümlük bir serada 1 veya 2 kişi çalıştığında bin 200 kişiye de istihdam sağlanmış olacak. Bizim amacımız bu yatırımlarla önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde Erzincan’da Sera miktarını 2 katına çıkararak bin 300-bin 400 dönüm civarına getirmek. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi

Bir diğer projemiz ise tarım ve hayvancılık sektöründe bildiğiniz üzere Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ projesi son 3 yıldır uygulanıyor. Bu kapsamda Ziraat Bankası tarafından kredi desteği 400 bin TL’ye çıkarıldı. İlk 200 bin TL’si faizsiz, diğer 200 bin TL’si çok düşük faizli sübvanseli kredi veriliyor. 400 bin TL’ye de yaklaşık 80 tane küçükbaş hayvan alınabiliyor. Bu kapsamda bizim amacımız vatandaşlarımızın küçükbaş hayvan sahibi olmasını desteklemek. Son 3 yılda proje başladıktan sonra yaklaşık 185 civarında vatandaşımız küçükbaş hayvan sahibi oldu. Yaklaşık 600 bin küçükbaş hayvanımız var. Bizim amacımız özellikle küçükbaş hayvancılığın uygun olduğu köylerde –tüm ilçeler ve merkez ilçe köylerini de sayarsak- 300 köyümüzün her birinde 2 vatandaşımıza bu şekilde kredilendirme yoluyla küçükbaş hayvan sahibi yapmak istiyoruz. Böylece 600 vatandaşımızı küçükbaş hayvan sahibi yapacağız. Bu sayede en az 50 bin adet daha küçükbaş hayvan sayımızı arttırmak istiyoruz. 600 vatandaşımız evinde ekmek sahibi olmuş olacak.

Bu konuda daha önce ulusal basına da yansımıştı. Erzincan’da bir köyde kadın vatandaşımız aldığı 70’e yakın küçükbaş hayvanını şu anda 250’ye çıkarmış durumda. Bunun gibi projeleri öne çıkarmak istiyoruz.

Erzincan Tulum Peyniri Coğrafi Tescil İşareti Standartlarına Uygun Hale Getireceğiz

Bunun dışında Erzincan’ımızın en önemli yöresel ürünlerinden birisi Tulum Peyniri. 2001 yılında Coğrafi Tescil İşareti almış. Bu çalışmayı Erzincan Valiliğimiz koordinasyonunda üniversite, belediye ve ticaret ve sanayi odası ile birlikte yürütüyoruz. Tulum Peyniri ile ilgili 2 sorunumuz var. Birincisi; Erzincan yaylalarında 1 yılda 4 bin 500 tona yakın Tulum Peyniri üretiliyor. Ancak coğrafi tescil işaretine uygun ve standardında, koyun sütüyle üretilmiş, 4 ay bekleme süresi ve uygun görülen şirden oranında yapılmış Tulum Peynirinin miktarı yaklaşık 10 veya 15 ton. 4 bin 500 ton Tulum Peynirimiz var. Erzincan’ın Tulum Peyniri tescilli diyoruz ama 10-15 tonu tescilli olarak üretiliyor. Çok düşük bir oran. Bizim amacımız Sayın Valimizin de talimatlarıyla toplantımızı yaptık. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile bir çalışma yapacağız. Belli başlı meraları bu tarz coğrafi tescil işaretine uygun Tulum Peyniri üretecek üreticilere açacağız.  Bu konuda gönüllü olan firmalar da var. Yaklaşık 25 tane Tulum Peyniri üreticisi firmamız var. Bunlardan bazıları ‘Bizi denetlerseniz –ki biz denetimini de sağlayacağız, olumlu manada- bu yıl yaklaşık 600 tona çıkarmayı düşünüyoruz’ diye belirttiler. 600 veya 700. Biz her firmadan sözlü onay aldık. Örneğin bir firma 400 ton Tulum Peyniri üretiyor ama bu yıl uygun standartlarda üniversiteden arkadaşlarımızda birebir ilgilenerek Tulum Peynirini Coğrafi Tescil İşaretine uygun olarak üretim yapmak için 50 ton bir firma, 100 ton bir firma şeklinde üretim yapılacak. Şu an 7-8 firma bu konuda gönüllü. Amacımız Erzincan Tulum Peynirini tescilli olarak daha çok alanda ve online platformlarda satış miktarını arttırmak. Bu çalışma şunu da getirecek; şu an Erzincan’da Tulum Peyniri çarşısında 1 kg Tulum Peyniri 250 TL’ye satılıyor. Ama işaret etiketi üzerinde olduğu zaman online satış platformlarında da satışı arttırılabilecek. Geçen bir firma 175 gr Tulum Peyniri 98 TL’ye satıyor. İşaret etiketi aldığı zaman 250 TL’ye değil belki de 450 TL’ye satmış olacak.

Tulum Peynirindeki bir diğer sorunumuz da bildiğiniz üzere Erzincan Tulum Peyniri koyun sütünden üretiliyor. Ancak Tulum Peyniri aldığımız zaman etiketine baktığımızda mevsimine göre koyun, keçi ve inek sütü kullanılmıştır deniyor. Burada uygun olmayan bir üretim yöntemi var. Bazı firmalar %100 koyun peyniri kullanmamıza rağmen laboratuvarlarda yapılan analizlerde inek sütü çıktı diye sorun yaşadıklarını söylüyorlar. Bu yıl bu konuda da bir çalışma yapacağız. Üniversite ile birlikte buradaki gıda kontrol laboratuvarı ve Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından 5 ay boyunca –Nisan ayında yaylalara çıkılıyor. Tulum Peyniri üretimi Mayıs ayında başlıyor- Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bir normal oranda bir de kuzu şirden mayasının fazla kullanılması sorunu akademik çalışmalarla çözümleyeceğiz. Eğer koyun sütü ile yapılmışsa etiketine koyun sütü ibaresi koyulacak. Üreticiler ceza yemek yememek için koyun ve inek sütü ile yapılmış ibaresi koyuyor. Bu konuda üniversite ile bir akademik çalışmayı birlikte yürütüyoruz. İnşallah Eylül ayında bittiğinde sonuçlanma işlemleri bu yılın Kasım ve Aralık aylarını bulacak. Bunu da çözüme kavuşturmuş olacağız.

Kesme Kadayıfı Artık Tüm Menülerimizde Yerini Aldı

Bir diğer konu ise bizim coğrafi tescil işareti bulunan ürünlerimizden bir tanesi de Kesme Kadayıf. 2021 yılında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Kesme Kadayıf’ın tescili alınmıştı. Sayın Valimizin talimatlarıyla son 2 ay içerisinde Kesme Kadayıf’ın tanınırlığını ve bilinirliliğini arttırmak için tüm kamu ve kuruluşları ile toplantılar yapıldı. Erzincan’daki tüm kamu kurumlarının haftalık menülerinde 1 kez de olsa Tulum Peyniri ve Kesme Kadayıfı koyma gibi bir çalışmamız var. Son 1 ay içerisinde bu zaten faaliyete geçti. Ayrıca Erzincan Merkez’de bulunan büyük çaplı restoranlarda da önceden menülerinde Kesme Kadayıfı yoktu. Şu an Kesme Kadayıfta menülerde bulunuyor. Şu anda Erzincan’a gelen bir turist veya Erzincan’dan dışarıya giden birisinin hediye olarak alıp götüreceği bir yer yok. Bunun bir sonraki aşamasında sadece Kesme Kadayıfın satıldığı ve daha da yaygınlaştırıldığı bir yer oluşturma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Erzincan’da yürütülen çalışmalarda yaklaşık 50’ye yakın kadına istihdam imkanı sağlandı. Kadın istihdamında kadınlar evlerine ekmek götürecek seviyeye geldiler.

Ata Tohum Merkezinin Tahsisini Yaptık

Bir diğer çalışmamızda yine Tercan Çadırkaya bölgesinde 800 dönümlük boş bir arazimiz var. Burayı Erzincanlı iş adamı Nevzat DEMİR tarafından yapılan başvuru ile Organik Tarım ve Tohum Merkezi – Ata Tohum Merkezi yapmak üzere bizden tahsisini istemişti. Resmi kurumlardan da tüm görüşlerimiz geldi. Konu Milli Emlak Genel Müdürlüğüne gidecek. Oradaki süreçler tamamlandıktan sonra Erzincan’da tarım açısından hem istihdam sağlanması hem de organik tarımı farklı noktalara götürecek bir çalışma olacak. Bunun da çalışması devam ediyor. Her aşamasını takip ediyoruz.

Ekilemeyen Arazilerin Atıl Halde Kalmasının Önüne Geçeceğiz

Bir diğer çalışma da Ekilemeyen Tarım Arazileri ile ilgili. Bu konuda bir mevzuat çalışması ortaya çıktı. Erzincan Valiliği ile Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde bir ekip oluşturduk. Tüm İlçeleri ziyaret edecekler. Biz de İlçelerimizde tarım toplantısı yaptık. Toplantılarla da ekilemeyen arazilerle ilgili köy muhtarlarıyla bire bir irtibatlı olunacak. Bu arazileri tarıma kazandırma noktasında çalışmalarımız var. Ekim yapmak isteyen vatandaşlarımıza Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen TAKE projesi kapsamında tohum desteği vererek arazilerin boş kalmasının ve atıl halde kalmasının önüne geçeceğiz. Böylelikle bu arazileri de tarımsal üretime kavuşturmuş olacağız.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.