SON DAKİKA
hava
Google News

YATIYORUZ SİS KALKIYORUZ SİS

Son Güncelleme :

04 Ocak 2024 - 10:47

/ 256 views kez okundu.
reklam
YATIYORUZ SİS KALKIYORUZ SİS
reklam

Son günlerde ülke genelinde ve Erzincan’da adeta oturdu mu yerden kalkmayan bir sisin etkisindeyiz. Radyasyon sisi olarak da tanımlanan bu sisin özelliği normal sisin aksine yeryüzü sıcaklığının yüzeydeki buharlaşma oranını arttırmasıyla oluşan sis değil atmosferde oluşan ters sıcaklık dağılımının yer yüzeyindeki soğuk hava ile çarpışmasıyla meydana geliyor. Sürücüler yol boyunca bitmek bilmeyen siste ilerlerken her an bir tehlike çıkacak endişesi yaşıyor.

Son günlerde ülke genelinde ve Erzincan’da adeta oturdu mu yerden kalkmayan bir sisin etkisindeyiz. Radyasyon sisi olarak da tanımlanan bu sisin özelliği normal sisin aksine yeryüzü sıcaklığının yüzeydeki buharlaşma oranını arttırmasıyla oluşan sis değil atmosferde oluşan ters sıcaklık dağılımının yer yüzeyindeki soğuk hava ile çarpışmasıyla meydana geliyor. Sürücüler yol boyunca bitmek bilmeyen siste ilerlerken her an bir tehlike çıkacak endişesi yaşıyor. İçin şanssız olduğumuz tarafı da bu sisi dağıtacak rüzgârın olmaması. Bu sisin doğadaki tek faydası ise bitkiler üzerinde. Özellikle sis alan yamaçlarda difüz radyasyon altında yetişen kayın, göknar ve ladin gibi ağaçlardan oluşan ormanlar yaygınlaşır. Erzincan’da birkaç gündür devam eden sis havayolları üzerinden Erzincan’a gelen uçak taşımacılığını da etkiliyor. 03 Aralık 2023 tarihinde yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle Erzincan’a inemeyen uçaklar 04 Aralık 2023 tarihinde ise gecikmeli olarak iniş yapıyor. Radyasyon sisi de denilen bu sis mevcut durumda günlük yaşamımıza etkisini göstermeye başladı.

Radyasyon Sisi Nedir?

Rüzgârın olmadığı, açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğumaktadır. Yer yüzeyinden yukarıya doğru yükseklikle birlikte atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkmaktadır. Alt seviyelerdeki soğuk havaya ek olarak, yükseklik arttıkça sıcaklık da artar ve oluşan soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Genelde bu sis türü gece başlar ve çoğunlukla gün ortasına doğru, gündüz sıcaklığıyla birlikte dağılır.

Ülkemizin özellikle iç kesimlerinde ilkbahar ve sonbaharda gökyüzünün açık olduğu günlerde sık sık radyasyon sisi meydana gelmektedir. Çukur bölgelerde (vadilerde) ve küçük derelerde gece boyunca civar yamaçlardan aşağıya doğru oluşan soğuk hava akımı neticesinde de yüksekliği insan boyunu geçmeyen şekillerde görülebilmektedir.

Radyan sisi daima sıcaklık terslemesinin (inversiyon) varlığı ile bağlantılıdır. Yazın radyasyon sisinin kalınlığı 200m. yi geçmez. Ancak, kışın havanın rüzgârsız ve bulutsuz olduğu antisiklonik durumlarda, yani çevresinde bulunan havaya göre yüksek basıncı olan bölgelerde radyasyon sislerinin kalınlığı 1000m. ‘ye kadar ulaşabilir ve üst üste birkaç gün sürebilir. Bu tür durumlarda radyan sisinin dağılması için hava kütlesinin değişimi gerekir. Radyasyon sislerinin oluşumu için şartlar şunlardır: 1 Açık gökyüzü, 2 Yükseklikle sabit veya artan/yüksek bağıl nem, 3 Kararlı tabakalaşma ve zayıf rüzgâr.

Yüksek bağıl nem önemli bir faktör olduğundan radyasyon sisleri soğuk kıtalar üzerindeki denizsel kökenli durgun havada çok sık olarak meydana gelse de, deniz sıcaklığının günlük değişimi karalara göre oldukça küçük olduğu için radyasyon sisleri normal olarak okyanuslar üzerinde oluşmaz.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.