SON DAKİKA
hava
Google News

YÖK BAŞKANI ÖZVAR ERZİNCAN’DA

Son Güncelleme :

20 Haziran 2022 - 15:45

/ 513 views kez okundu.
reklam
YÖK BAŞKANI ÖZVAR ERZİNCAN’DA
reklam

Yükseköğretim Kurumu YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar incelemelerde bulunmak ve bir dizi programlara katılmak üzere Erzincan’a geldi. Gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Özvar burada ayrıca EBYÜ tarafından sunulan “Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsü” projesinin onaylandığı müjdesini verdi.

Yüksek Öğretim Kurumu YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar incelemelerde bulunmak ve bir dizi programlara katılmak üzere Erzincan’a geldi. Erzincan Valisi Mehmet Makas’ı makamında ziyaret eden Özvar Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen “Bir Osmanlı Alimi Eğinli Ebu Sehl Numan Efendi” adlı panele katılarak ülke gündemi ve Erzincan gündemine ilişkin konularda açıklamada bulundu.

Düzenlenen programa YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. M. Fatih Ertugay, Prof. Dr. Âdem Başıbüyük, Prof. Dr. A. Mecit Kantarcı, Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Ak Parti Erzincan İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, Moderatör Prof. Dr. Abdulkadir Gül, Doç. Dr. Kahraman Şakul, Dr. Rukiye Özdemir, üniversite öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent Üniversitenin gelişimi hakkında bilgi verdi. Levent yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “2006 yılında Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi’ öz-ülküsüyle yola çıkan, gelişerek bu günlere gelen ve gelişmesini devam ettiren genç üniversitemiz, kalite güvence sistemini bütün birimlerimizde uygulamaya koyarak, yapılan çalışmalar ve performans analizleriyle Üniversitemiz kendini tanımış, gelişmeye açık yönlerini tespit etmiş, hem akademik hem de idari yapılarda atmış olduğu stratejik adımlarla eksikliklerini gidererek önemli sıçramalar yapmıştır.

Kurumsal ve birimler bazında da akreditasyon için önemli adımlar atılmıştır. Bu adımlardan birkaçına örnek verecek olursak Son dönemde sergilediği akademik performansı ile Times Higher Education World University Rankings, U.S. NEWS & World Report, SCIMAGO gibi saygın sıralamalarda başarı elde eden Üniversitemiz, son olarak Haziran ayı başında yayınlanan Asya Üniversiteleri sıralamasına da ilk defa girerek önemli bir başarı elde etmiştir. Türkiye’den 66 üniversitenin yer aldığı sıralamada, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi devlet üniversiteleri içerisinde atıf puanlamasında 10. sırada yer alma başarısını göstermiştir. Üniversitelerimizin en önemli misyonlarından birisi de bulundukları ilin önceliklerini tespit ederek çözüm yollarını bulmak, hem ilin hem de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda, Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında birçok proje gerçekleştirilmiş ve bu çalışmalar artarak devam etmektedir.

İlimiz potansiyel önceliklerinden olan gelecekte bütün dünyanın sıkıntısını yaşayacağı tarımsal üretim ile ilgili olarak Üniversitemizde geçtiğimiz yıl “Gıda ve Tarımsal Ürünler Araştırma Merkezi” kurulmuş ve bu alanda çalışma yapanlara da gerekli destek verilmeye başlanmıştır. Yine zat-ı alinizin destek ve himayelerinde hem Erzincan için hem de ülkemizin kaçınılmaz gerçeği olan depremle beraber yaşayabilmek için “Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsü” nün müracaatı Başkanlığınıza yapılmıştır. Üniversitemiz, yalnızca kendi ilimiz ile ilgili değil aynı zamanda ülkemiz için hayati önem taşıyan Milli Savunma Sanayinin önemli kuruluşları ( Aselsan, Baykar Savunma, Havelsan, Roketsan, Tusaş ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm ofisi) ile işbirliği protokolleri imzalamış, ilgili sektör elemanları ve öğretim elemanlarımız tarafından ortak çalışmalar başlatmıştır. Aynı zamanda bu sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştirilme sürecine de girilmiştir.

İki yıl dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci içerisinde bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanan; uzaktan eğitim konusunda Üniversitemiz başarılı bir sınav vermiştir. Uzaktan eğitimin başladığı günden günümüze kadar sürekli iyileştirilmeler yapılmış, olumlu yönde önemli mesafeler kat edilmiştir. Görünen o ki bundan sonraki süreçte bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzaktan eğitim bazı alanlarda kalıcı hale gelecektir. Üniversitemiz, özellikle Lisansüstü eğitimde ve seçmeli derslerin bazılarında bu süreci başlatmış, daha kalıcı ve sorunsuz yürütülmesi için çalışmalarını yürütmektedir.

Yine Üniversitemizde son iki yıl içerisinde uluslararası öğrenci sayısı 1000 (binin) üzerine çıkarılmış ve bundan sonraki yıllarda da bu sayının artarak devam etmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Üniversitemiz 09-12 Ekim 2022 ‘de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Türk Dünyası Aksakallar Konsey Başkanı Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM Beyefendinin himayelerinde yaklaşık 43 ülkeden 600’e yakın davetlinin katılımıyla “ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI SEMPOZYUMU” adıyla çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmanın heyecanı içerisindeyiz.

Eğitim-öğretim, Ar-Ge, Toplumsal Katkı ve Uluslar-arasılaşma gibi temel misyonumuzu en iyi şekilde geliştirmemizin yanında, üniversitemizin çevreye karşı duyarlı, yeşil ve temiz kampüs, sıfır atık çalışmalarıyla “Gümüş Belgeye”de sahip olduğunu da buradan duyurmak isterim.

Ardından kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Yüksek Öğretim Kurumları Sınavında yapılan değişiklikten bahsederek “Umarım öğrencilerimiz gereken başarıyı elde ederler” diyerek EBYÜ bünyesinde “Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsü” projesinin onaylandığı müjdesi verdi.

Özvar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Erzincan’a ilk kez geldim. Binali Yıldırım Üniversitesini de ilk defa ziyaret ediyorum. Erzincan iklimiyle bizi sıcak karşıladı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta sonu Yüksek Öğretim Kurumları sınavı gerçekleşti. 3 milyon 250 bine yakın adayımız, üniversitelere girebilmek için büyük bir mücadele gösterdi. Bu vesile ile bu sınava giren bütün aday öğrencilerimizi kutluyorum. İnşallah hayalini kurdukları programları kazanarak aranıza katılmalarını diliyoruz.

Bu yıl gerek TYT ve AYT’de barajları kaldırdık. Barajları kaldırmamız başarı barajlarının kalkması anlamına gelmiyor. Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mühendislik, Hukuk, Öğretmenlik gibi programlarda başarı sıralaması şartı bildiğiniz gibi devam etmektedir.

Önümüzdeki yıllarda sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada Yüksek Öğretime yönelik talebin artacağını düşünüyoruz. Bu eğilim, bu beklenti, bu talep Türkiye’ye mahsus değil, bütün dünyada gördüğümüz, fark ettiğimiz, tespit ettiğimiz bir husustu. Bizim yapmaya çalıştığımız genç nüfusa sahip bu ülke vatandaşlarının daha fazla yükseköğretim imkânlarından istifade edebilmeleri için, bütün imkânlarımızı zorlamak.

Yüksek Öğretim Kurumları sınavında umuyorum bu sene öğrencilerimiz beklenen başarıları gösterirler. Bizim hedefimiz sadece lisans öğrencileri sayısını arttırmak veya bütün kontenjanları doldurmak değil, lisansüstü araştırmacı öğrenci sayımızı da mümkün olduğu kadar arttırmak.

Yükseköğretim kurumları Türkiye’de sayı itibarıyla 200’ü aşmış bulunmaktadır. Bu bakımdan her ilde üniversitenin bulunmuş olması, gençlerimizin daha kolay yükseköğretime ulaşmasına vesile olmaktadır. Yeni kurulan çok sayıda üniversitelerimiz var. Üniversitelerde her gittiğim yerde söylediğim bir husus var. Üniversitelere zaman tanımak lazım. Üniversiteler zamanla gelişmeye kalkınmaya katkı sağlayacaklardır. Türk üniversiteleri de bugün gerek ulusal ölçekte, gerek uluslararası ölçekte artık dikkat çekici başarıların altına imza atmaktadır.

Huzurun, barışın olduğu ortamlarda ilmi çalışmalar artar. Gerginliğin, çatışmanın, kavganın olduğu ortamlarda ise ilmi çalışmalar önemini kaybeder. Bu bizim en çok dikkat ettiğimiz hususların başında gelmektedir. Bu bakımdan Yüksek Öğretim Kurumu olarak yapmaya çalıştığımız her türlü idari, hukuki, diğer kurumsal düzenlemelerin arkasında üniversitelerde araştırmaya, okuma, yazmaya daha fazla yer yapmaya uygun hale getirebileceğimiz ortamlar inşa etmek var. Bunun başında da üniversitelerde bu huzuru sağlayabilmek, öğretim elemanları arasındaki işbirliği ve uyumu arttırabilmek. Biraz önce hocamızın söylediği norm kadro meselesi aslında bunun bir göstergesi. Norm kadroyu araştırma üniversitelerinde kaldırmamız, diğer üniversitelerde 3/4’e çıkarmamızın sebebi bu.”

Konuşmalarının sonunda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından sunulan “Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsü” projesinin onaylandığı müjdesi veren Prof. Dr. Erol Özvar; “Yüksek Öğretim Kurulu olarak biz Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün müracaatını kabul ederek, açılmasını oy birliği ile kabul ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasından itibaren Erzincan’da bu enstitü araştırmalara başlayacak. Niye bu enstitüyü burada kurmak istedik. Akın hocayla beraber bir konu üzerinde çalışıyoruz. Basit bir sebebi var. Erzincan deprem kuşağı içerisinde. Dolayısıyla depremde en fazla yüz yüze kalan illerimizin başında. Benim kendisine söylediğim bir şey oldu. Bu alanda en iyi arkadaşları bulun. Deprem konusunda gayret edecek hocalarımızı bulun. Biz de bu konuda Yüksek Öğretim Kurumu olarak sizlere destek olalım. İnşallah Kandilli Rasathanesiyle işbirliği içerisinde kalalım. Erzincan’da deprem araştırmalarına hocalarımız, uzmanlarımız başlayacak.” İfadelerine yer verdi.

Ardından “Bir Osmanlı Âlimi; Eğinli Ebu Sehl Numan Efendi” konulu panelde r Moderatör Prof. Dr. Abdulkadir Gül, panelistler  Doç. Dr. Kahraman Şakul ve Dr. Rukiye Özdemir’in konuşmalarıyla devam etti.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.