Yumurtalısı, kavurmalısı, soğanlısı, biberlisi, türlüsü derken birbirinden lezzetli yemeklerin ana malzemesi haline gelen fasulyenin bir de civilli halini sevmeyen var mı? Özellikle Erzincan’da adeta yöresel köy ürünleri efsanelerinden biri haline gelen fasulyeler kış aylarında tüketilmek üzere hazırlıklarına başlandı.
Yumurtalısı, kavurmalısı, soğanlısı, biberlisi, türlüsü derken birbirinden lezzetli yemeklerin ana malzemesi haline gelen fasulyenin bir de civilli halini sevmeyen var mı? Özellikle Erzincan’da adeta yöresel köy ürünleri efsanelerinden biri haline gelen fasulyeler kış aylarında tüketilmek üzere hazırlıklarına başlandı. Civil fasulye doğranan taze fasulyenin kışın kullanılmak üzere kurutulması ile elde ediliyor. Erzincan Civil Fasulye denmesinin nedeni de Erzincan fasulyesinin barbunya cinsi karma taze fasulye olması ve bıçakla civil civil kesilerek gölgede kurutulmasıdır.
Erzincan’da kilerlerde kurutularak saklanan fasulyeler saklandığında 15 kg taze fasulyeden 1 kg kurutulmuş fasulye elde edilebiliyor. Tam bir protein, vitamin ve mineral deposu olan fasulye yüksek oranda lif içeren bir sebze olarak biliniyor. Ayrıca B5 vitamini ve kalsiyum içeren fasulyeler sindirim sorunu yaşayanlar için bire bir şifa kaynağı olarak biliniyor.