DOLAR 32,5715 % 0.25
EURO 35,0004 % 0.05
GRAM ALTIN 2.451,69 % 0,63
ÇEYREK A. 4.008,51 % 0,63
BITCOIN 64.357,99 0.032
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°
Google News

15 OLAN BALIK TESİSİ SAYISI 43’E ÇIKIYOR

Son Güncelleme :

20 Temmuz 2022 - 13:31

/ 144 views kez okundu.
reklam
15 OLAN BALIK TESİSİ SAYISI 43’E ÇIKIYOR
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Erzincan’da tatlı su balığı yetiştiriciliğinde kapasite artırımına gidilerek 15 olan balık tesis sayısının 43’e çıkarıldığını belirtti. İl Müdürlüğü “Erzincan’da baraj, gölet ile su kaynaklarına kurulan ve devlet desteğiyle kapasiteleri artırılan alabalık tesislerinin sayısı ve üretimi gün geçtikçe artıyor.” İfadelerine yer verdi.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Erzincan’da tatlı su balığı yetiştiriciliğinde kapasite artırımına gidilerek 15 olan balık tesis sayısının 43’e çıkarıldığını belirtti. İl Müdürlüğü “Erzincan’da baraj, gölet ile su kaynaklarına kurulan ve devlet desteğiyle kapasiteleri artırılan alabalık tesislerinin sayısı ve üretimi gün geçtikçe artıyor.” İfadelerine yer verdi. Erzincan bir tarım iş kolu olan balık yetiştiriciliğinde hem üretimin arttırılarak besin zincirinde önemli bir yere sahip olan ve önemli istihdam alanlarından biri haline gelirken hem de elde edilen verimle en fazla ihracat yapan sektörlerinin bulunduğu bir şehir haline geliyor.  Su kaynakları bakımından son derece zengin olan Erzincan’da su kaynaklarına kurulan 15 tesiste, 950 ton alabalık, 41 milyon da alabalık yavrusu üretiliyor. Bölgede üretilen alabalıklar, Karadeniz başta olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerine gönderiliyor. Balık üretim tesislerinde belirli bir kilograma ulaşan balıklar Türk somonu olarak Avrupa ülkelerine ve Rusya’ya pazarlanıyor.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu hakkında yaptığı değerlendirmede; “Devletin sağladığı desteklerle bu sektöre yatırım yapmak isteyen 28 girişimcinin de hazırladıkları projelerle tesislerini kurmasıyla, kentte 14 bin ton alabalık, 238 milyon da alabalık yavrusu üretilmesi hedefleniyor.” İfadelerine yer verdi. İl Müdürlüğü ayrıca; “Alabalık çiftliği kurmak için Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvuran çiftçiler, kabul edilen projeleri karşılığında devletten çalışmalarının büyüklüğüne göre farklı oranlarda hibe desteği alıyor.” Dedi.

“15 olan tesis sayısı 43’e çıkıyor”

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin Erzincan’da su ürünleri yetiştiriciliğine ayrıca bir önem verildiğini belirterek, 2020 yılında 526 ton olan alabalık üretimin şimdilerde 950 tona ulaştığını söyledi. Şehirde 15 üretim tesisinin bulunduğunu ve yeni yapılan başvuru projeleriyle bu sayının 43’e ulaşacağını ifade eden Şahin konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İlimizin gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Özellikle son yıllardaki bu başvurular bizleri çok sevindiriyor. Şu anda olan kapasitemizi 10 kat artırmayı hedefliyoruz. Keban, Tercan, Göyne baraj göletleri ile su kaynaklarında kurulan tesislerde balık üretimi yapılıyor. Özellikle yapılacak olan atılımdan heyecan duyuyoruz.” Şahin ayrıca sektörde Türkiye’de söz sahibi iller arasında olmayı hedeflediklerini belirterek, balık üretimi için kentteki su kaynaklarının elverişli olduğuna değindi.

“Büyük firmalar ilimizde yetiştiricilik yapmak için proje yapıyor”

Erzincan’da balıkçılık sektörünün son zamanlarda revaçta olduğunu dile getiren Şahin; “Dışarıdan özellikle büyük firmalar ilimizde yetiştiricilik yapmak için proje yapıyor. Baraj göllerimiz, su kaynaklarımız olsun balıkçılık yapmaya gayet uygun ve bunu da biz daha çok geliştirerek Türkiye piyasasına daha çok alabalık üreterek pazarlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Erzincan’da Su Ürünleri Mühendisliği yapan ve şehirdeki bir alabalık tesisinin de müdürü olan Sinan Ebinç ise konu hakkında yaptığı değerlendirmede alınan döllenmiş balık yumurtalarını yaklaşık 3-4 ay yetiştirdikten sonra yavru alabalık halinde Karadeniz’e gönderdiklerini belirtti.

Yıllık 10 milyon balık yavrusu yetiştirdiklerinden bahseden Ebinç; “Önümüzdeki yıllarda kapasiteyi 15 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Burada yetiştirdiğimiz balık Karadeniz’e gidiyor ve yaklaşık olarak orda da 1,5-2 yıl bekledikten sonra 3-4 kilograma ulaştıktan sonra yurt dışına ihraç ediliyor. Balıklar ağırlıklı olarak Rusya ve Avrupa ülkelerine pazarlanıyor.” İfadelerine yer verdi.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.