Gündem24

2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi sona erdi

403 views
23 Eylül 2019 - 9:20
2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi sona erdi

 sunucusu Işıl Açıkkar’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun konuşmacıları ise Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan oldu.

“Katma değer üretebilecek yerel ürünlere yönelmeliyiz”

Altındağ Belediye Başkanı Balcı, konuşmasında yerel yönetimlerin, ilçe belediyelerinin, kaymakamlıkların, ticaret ve sanayi odalarının coğrafi işaretlerin tescil edilmesi, tanıtılması, dünyaya arz edilmesi konusunda büyük görevleri olduğunu söyledi. Ankara’nın somut olmayan kültürel miraslara sahip olduğuna dikkat çeken Balcı, “Değişen bir dünyada yaşıyoruz, her şey çok hızlı değişiyor. Teknoloji, değerler ve ekonominin kurallarının değiştiği dünyada bizler de bu hıza ayak uydurmak zorundayız. Dünyada yüzlerce örneği olan bir ürün yerine katma değer üretebilecek somut ve somut olmayan tarihi, kültürel ve yerel ürünlere yönelmeliyiz. Ankara’mızın sahip olduğu bu değerleri marka haline getirip, dünyaya ulaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Coğrafi işaretli ürünleri korumak çok zor”

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Türkiye’nin binlerce lezzetin yetiştiği bereketli bir coğrafyada olduğunu ve pek çok ürünün yetiştiğini anlattı. Türkiye’nin kendi tohumu ve hayvan ırkını kaybettiğini kaydeden Yaşar, “Aşırı gübre kullanarak toprağımızın verimini düşürdük. Eğer coğrafi işaretli Ankara simidinden başlamak istiyorsak işe buğdayı, susamı doğru üretmekle başlayacağız. Coğrafi işaretli ürünleri oluşturmak kolay fakat korumak çok zor. Yerel yönetimler olarak kadın kooperatiflerine destek olmak, üretenleri ödüllendirmek, teşvik etmek zorundayız. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecek bir sistem yapmalıyız. Bu ürünleri ne kadar çoğaltırsak Türkiye’nin ekonomisi de o kadar büyür. Türkiye’nin geleceği de o kadar aydınlık olur” dedi.

“Coğrafi işaretler küreselleşmenin yerele vereceği zarara karşı bir koruma aracıdır”

Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ve göç veren bir taşra ilçesinin belediye başkanı olduğunu belirterek, “Taşrada coğrafi işaret tescilinin en önemli ayağı kırsal kalkınmadır. Coğrafi işaret kırsal kalkınmada küreselleşmenin geleneksel, yerel ürünlere vereceğe zarara karşı bir korunma aracıdır. Üreticinin pazara daha kolay ulaşabilmesi, istihdam yaratılması ve refah seviyesinin yükseltilmesinde coğrafi işaret ve kırsal kalkınma kavramı birbirinden ayrı düşünülemeyen kavramlardır” diye konuştu.

Coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımını sağlamak, kırsal kalkınmadaki önemini artırmak, istihdamı sağlamak ve en büyük sorun olan göçü sonlandırıp, tersine göçü gerçekleştirebilmek için daha iyi projeler hayata geçirmek istediklerini de belirten Kalkan, daha etkili politikalarla Kalecik karası üzümünü dünyada daha tanınır bir noktaya taşımayı hedeflediklerini söyledi.

“Ülkemize, insanımıza, topraklarımıza güveniyoruz”

ATO Başkanı Baran ise 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin kapanışında yaptığı konuşmada, 3 günde gerçekleşen 12 oturumda 83 konuşmacı tarafından coğrafi işaretli ürünler konusunun enine boyuna konuşulduğunu, 25 yabancı konuşmacının zirvede yer aldığını, verilen eğitim programları ile konunun ilgililerine anlatıldığını söyledi. Oturumlar ve eğitimler devam ederken fuar alanında Türkiye’nin yöresel değerlerinin vatandaşlarla ve alım heyetleriyle buluştuğunu kaydeden Baran, 40’ı aşan ülkenin temsilcilerinin alım heyetleri olarak fuarda yer aldığını bildirdi. Vatandaşların oturumlara ve fuara olan yoğun ilgisinden çok mutlu olduklarını

vurgulayan Baran, “Temel amacımız coğrafi işaretli ürünlerin ticarileşerek Anadolu’dan dünyaya pazarlanması konusunda farkındalık oluşturmaktı. Bunu hakkıyla başardık. Yöresel ürünlerimizin ekonomik değer haline dönüştürülmesi uzun bir yolculuk. Ankara Ticaret Odası olarak, coğrafi işaretli ürünlerin dış pazara açılması ve Ankara’nın ekonominin başkenti haline dönüşmesi yolculuğunda önemli bir görev üstlendik. Hedefimiz, coğrafi işaretli ürünlerin 200 milyar dolara yaklaşan dünya pazarından 20 milyar dolarlık pay alabilmek. Bu rakama rahatlıkla ulaşabileceğimizi biliyoruz. Ülkemize, insanımıza, topraklarımıza güveniyoruz” ifadelerini aktardı.

Gastronomi ve yerel turizm açısından coğrafi işaretler

Zirvenin son gönünde “Coğrafi İşaretlerin Gastronomi ve Yerel Turizmin Gelişmesindeki Etkisi” başlıklı oturum vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Türkiye Aşcılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, coğrafi işaretli ürünlerle tasarlanacak yerel yemek tariflerinin öneminden bahsetti. Moldova Devlet Fikri Mülkiyet Hakları Kurumu (AGEPI) Marka ve Endüstriyel Tasarım Bölümü Müdür Yardımcısı Dr. Natalia Mogol’un bölgesel turizmin geliştirilmesine dair projelerini anlattığı oturumda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Fügen Durlu Özkaya, Kars kaşarının coğrafi işaret tescili alma sürecini koşulları hakkında bilgi verdi.

Coğrafi işaretlerde ticarileştirme

“Coğrafi İşaretlerde Ticarileştirme ve İnovasyon Uygulamaları” oturumu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya moderatörlüğünde yapıldı. Galiçya Tarımsal Gıda Kooperatifleri Derneği (AGACA) Sosyoekonomik Çalışmalar ve Eşitlik Sorumlusu Ruth R. Ferreiros, sunumunda Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘AgrosmartCoop’ adlı tarımsal üretim kooperatifi projesinden bahsetti. GI Tagged CEO’su Tejas SJ, coğrafi işaretli ürünlerin tarladan pazara olan sürecinin tüketici tarafındaki bilinirliğini artırmak için yürüttükleri projeyi katılımcılara anlattı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye Yılmaz da konuşmasında coğrafi işaretli ürün tespitinde DNA’ya dayalı analiz yöntemleri ve DNA data bankası faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Güneş’in geleneksel ve yeni dönem teknolojik üretim yöntemleri hakkında bir sunum yaptığı oturumda Hacettepe Üniversitesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Sivri Özay, Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı çeşitliliği ile bu ürünlerin kalitesini etkileyen iklim, hasat ve yağ çıkarma şekillerini anlattı.

Alım heyetlerinden ticari iş birliği adımları

2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin sonuncu gününde de ticari iş birliği adımları atıldı. Yerli ve yabancı alım heyetleri, üreticilerle görüşerek ürünlerin satış ve pazarlaması konusunda görüşmeler yaptılar. Zirvenin kapanış gününde Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, SesVerSus Acapella grubu ile Junior Zen konserleri gerçekleşti. Ankara’nın en değerli simgelerinden olan Seymenler ve Bacı Erenler de fuar alanında sergiledikleri gösterilerle zirveye renk kattı. Zirve’nin son oturumu öncesinde Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, yöresel kıyafetlerden oluşan bir defile gerçekleştirdi. –

 

Haber: Haber Merkezi

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

bsr reinickendorf