DOLAR 32,2734 % -0.09
EURO 34,8756 % 0
GRAM ALTIN 2.422,48 % -0,10
ÇEYREK A. 3.960,76 % -0,10
BITCOIN 62.877,18 2.681
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

26 NİSAN DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ

Son Güncelleme :

25 Nisan 2022 - 14:18

/ 426 views kez okundu.
reklam
26 NİSAN DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ
reklam

Her yıl 26 Nisan günü Fikri Mülkiyet haklarına olan ilgi ve farkındalığı arttırmak amacıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO tarafından 2000 yılında ilan edilen “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” kutlanmaktadır. WIPO’nun bu yılki günün teması “Fikri Mülkiyet ve Gençlik; Daha İyi Bir Gelecek İçin Yenilikçilik Günü” oldu.

Her yıl 26 Nisan günü Fikri Mülkiyet haklarına olan ilgi ve farkındalığı arttırmak amacıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO tarafından 2000 yılında ilan edilen “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” kutlanmaktadır. WIPO’nun bu yılki günün teması “Fikri Mülkiyet ve Gençlik; Daha İyi Bir Gelecek İçin Yenilikçilik Günü” oldu. İngilizcede “Intellectual Property” kavramıyla bilinen Fikri Mülkiyet, telif ve sınai haklarını kapsar. Telif hakkı olan fikir ve sanat eserleri üzerindeki düşünsel hakları kapsar. Patent, marka ve tasarım gibi haklarını kapsayan sınai haklar arasında sanayi ve tarımdaki buluşlar, yenilikler, tasarım ve özgün çalışmalar, marka ve ticaret unvanı gibi ayırt edici ad ve işaretleri taşıyan ürünler sayılabilir.

Hukukta Fikri Mülkiyet Hakkı Nedir?

İnsan, zekâsının gelişmişliği ile bu dünyada diğer canlı türlerinden ayrılan ve teknoloji yaratabilen tek varlıktır. İnsanın meydana getirdiği ürünler sadece fiziki olarak yarattığı ürünlerden mütevellit olmayıp fikri emek ve çabası sonucu ortaya çıkan ve yaratıcı niteliğe sahip olan düşünce ürünlerini de içinde barındırmaktadır. Fiziki görünüme sahip olmayan bu ürünleri korumak için yasa koyucular yaratıcılarına, belli sürelerle başkalarının işbu ürünleri kullanmalarına engel olma hakları tanımışlardır. İşte fikri emek ve çaba sonucu yaratılmış bir ürün üzerindeki bu hakka fikri mülkiyet hakkı denilmektedir. Fikri mülkiyet hakları ayrıca diğer haklar gibi alınıp satılabilir, süreli ya da süresiz olarak kullanım hakkına (inhisari olmayan/basit ruhsat – lisans / inhisari/tam ruhsat – lisans), haciz, rehin, miras yolu ile intikale konu edilebilirler.

Fikri Mülkiyet Hakları Neden Önemlidir?

İnsanın insan ile mücadelesinden ideoloji, insanın doğa ile mücadelesinden ise teknoloji doğmuştur. Bu mücadelenin getirdiği etki ile de insanlık, doğumundan bu yana özellikle hızı son yıllara doğru oldukça büyük ivme kazanan teknolojik bir gelişim döngüsü içine girmiştir. Bu gelişim ister istemez insanlığın refah katsayısını ve yaşam kalitesini arttırmıştır. Bu refah ve kalitenin artışında en önemli etkenlerden birisi de yaratıcı düşünce ürünleri olmuştur. Düşünce ürünleri az önce de belirtildiği üzere içine doğdukları ortamı hem sosyo-kültürel hem de ekonomik olarak geliştirdikleri gibi yapıları gereği bu sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimin içindeki insanlar arası ilişkileri de etkilemektedirler. Son yıllarda yüksek katma değerli ürün üreten ve bunları doğru fikri hak stratejileri ile koruyarak düşük maliyetli ve yüksek fiyatlı olarak satabilen şirketleri bünyelerinde barındıran ülkelerin, sosyo-kültürel ve ekonomik olarak içine girmiş oldukları gelişim bugün tartışılmaz bir noktaya gelmiş, bu gelişim çizgisine uyumlu şirketlerin gayrı maddi mal varlıklarının/fikri ürünlerinin sayısı somut ve elle tutulabilir fabrika, donanım, tesis gibi maddi mal varlıklarını geçmiştir. Bu sebeple de fikri mülkiyet hakları ve koruması ülkemiz ve her ülke açısından büyük bir önem arz etmektedir.

Fikri Mülkiyet Hakları Kapsamı İçerisinde Hangi Haklar Yer Almaktadır?

Fikri mülkiyet hakları hem 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (kısaca “FSEK” diye) yer alan eserden doğan hakları ve eser ile bağlantılı hakları hem de 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’da (kısaca “SMK” diye) düzenlenen sınai mülkiyet haklarını kapsamaktadır.

  1. a) FSEK’de bilim, sanat, film ve edebiyat alanına giren ve fiziki ortamda kaydedilmek suretiyle eser sahibine özgü ifade tarzı ile somutlaştırılmış düşünce ürünleri üzerindeki haklar ile bu ürünler ile bağlantılı ve komşu haklar (yapımcı, TV-Radyo, icracı sanatçı hakları) korunmaktadır. Bunlarla birlikte veri tabanları, derleme eserler ve bilgisayar programları da eser olarak kabul edilmekte ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında koruma görmektedirler.
  2. b) SMK’da koruma gören haklar ise marka, tasarım, patent, faydalı model, coğrafi işaretler, bitki çeşitleri ve entegre devre topografyaları üzerindeki haklardır.
reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.