Kestaneye benzer görüntüsüyle bilinen meşe palamuduna hayat veren meşe ağaçları Erzincan’da her biri ayrı hikâyelere sahip. 600 yıldan bugüne dimdik ayakta duran ve yöresel adıyla ‘Ziyaret Paludu’ olarak bilinen meşe ağaçları büyük ilgi görüyor.
Kestaneye benzer görüntüsüyle bilinen meşe palamuduna hayat veren meşe ağaçları Erzincan’da her biri ayrı hikâyelere sahip. 600 yıldan bugüne dimdik ayakta duran ve yöresel adıyla ‘Ziyaret Paludu’ olarak bilinen meşe ağaçları büyük ilgi görüyor. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri Erzincan’a gelerek bu araçların büyüme performanslarını yerinde inceleyerek büyüme dinamiklerine ilişkin verileri bir araya getiriyor. İncelemelerde meşe ağaçlarının iklim parametreleri (örneğin yağış, ısı, bağıl nem vb.) değerlendirilerek iklim değişikliklerine karşı nasıl bir direnç gösterdikleri de gözlemleniyor.
Ekipler ağaçlar üzerindeki yaptıkları araştırmaların yanı sıra meşe ağaçlarının yöresel hikâyelerini ve ağaca özgü bilgileri de bir araya getirerek ayrı bir doküman oluşturuyorlar. Konu hakkında yapılan bir araştırmada şu ifadelere yer veriliyor; “Özel bir hikâyeye sahip anıt ağaçlarla sizleri tanıştıralım. Erzincan’da bulunan bu meşeler yaklaşık 600 yaşlarındalar. Yerel halk ağaçlara ‘Ziyaret Paludu’ ismini vermiş. Köylülerin bu kadim ağaçlar hakkında anlattıkları ilginç bir hikâyeyi de sizlerle paylaşmak istedik. Zamanın birinde köylüler elinde dal parçası bulunan bir kişinin dilinin tutulduğuna şahit olurlar. Köyün yaşlılarından biri bu kişiyi gördüğünde, ‘Elindeki dalı ziyarette ki ağaçlardan mı kopardın?’ diye sorar. Bu soruya baş işareti ile ‘Evet’ diyen gence yaşlı kadın; ‘Elindeki dalı derhal kopardığın ağacın yanına bırak. Bir daha koparmayacağına dair tövbe et ve ayrıl!’ der. Gencin bu işlemi yaptıktan sonra dilinin çözüldüğü görülmüştür. Bu olay çok kez köyde yaşandığı için, Ziyarette ki Meşe ağaçlarına hiç kimse dokunmayarak, korumuşlardır.”