

Her yıl 7 Mayıs Dünya Şifre günü olarak ele alınıyor. Şifrelerin kötü niyetli kişiler tarafından çalınması durumuyla karşı karşıya kalan mağdurlar günümüzün en sık rastlanan siber suçlarıyla karşı karşıya kalıyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber suçlarla mücadele konusunda önemli adımlar atarken internet kullanıcısı firmalar ve vatandaşlara ‘Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?’ başlığıyla önemli çağrılarda bulunuyor.
Her yıl 7 Mayıs Dünya Şifre günü olarak ele alınıyor. Şifrelerin kötü niyetli kişiler tarafından tahmin edilmesi durumuyla karşı karşıya kalan mağdurlar günümüzün en sık rastlanan siber suçlarıyla karşı karşıya kalıyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber suçlarla mücadele konusunda önemli adımlar atarken internet kullanıcısı firmalar ve vatandaşlara ‘Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?’ başlığıyla önemli çağrılarda bulunuyor.
Bir bilgisayar üretim firması tarafından organize edilen; aralarında çeşitli bilgisayar üretim firmaların yer aldığı 170’in üzerinde firma İnternet kullanıcılarından kendi güvenlikleri açısından şifrelerini değiştirme ve yenileme alışkanlığı kazandırmak amacıyla 7 Mayıs’ta dikkat çeken uyarılar yapıyor.
Yapılan uyarılarda:
“Şifrelerin kötü niyetli kişiler tarafından tahmin edilmesine engel olmak için şifre olarak ardışık sayılar, isimler, klavye tuş kombinasyonları, sosyal medyada sıklıkla kullandıkları kelimeler veya kendi isimlerinin varyasyonları seçilmemeli.
Durum böyle olunca da şifrelerin kötü niyetli kişiler tarafından tahmin edilmesi oldukça kolaylaşıyor. Peki böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için şifre seçerken nelere dikkat edilmeli?
Tek kelimelik şifreler seçmeyin.
Uzunluk ve karmaşıklığa önem verin.
Kolay şekilde bulunabilecek herhangi bir tarih veya durumu şifre olarak kullanmayın.
14 karakter ve üzeri şifre oluşturun.
Büyük ve küçük harfler kullanın.
Boşluk ve diğer özel karakterleri kullanın.
Şifrelerinizi seçtikten sonra ise işiniz bitmiş olmuyor.
Şifrelerinizi güven altında tutabilmek için yapmanız gerekenler var:
Şifrelerinin düzenli olarak değiştirin.
Şifrelerinizi giriş formlarında yanlış alanlara yazmayın.
Şifrelerinizi bir yere yazmayın, eposta ile göndermeyin ve başkaları ile paylaşmayın.
Üye olunan sitelerde farklı şifreler kullanın.”
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ise ‘Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?’ sorusuyla vatandaşları bilgilendiriyor. Yapılan bilgilendirmelerde:
“Şifrenizi oluştururken ad, soyad, doğum yeri, doğum tarihi ve plaka kodu kullanmamaya özen gösterin.
Şifrelerinizde büyük harf, küçük harf, en az bir özel karakter kullanın.
Şifrenizi kâğıda, bilgisayara veya telefonunuza not etmeyin.
Bütün hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmayın.” ifadelerine yer veriyor.