Erzincan’da köy sakinleri, atalarından öğrendikleri yöntemlerle, farklı lezzet kazandığına inandıkları tulum peynirini, mağaralarda saklama geleneğini sürdürüyor.
Köylüler, soğuk hava deposu olarak yararlandıkları, “en” diye adlandırdıkları kaya mağaralarını, uzun süredir peynir deposu olarak kullanmaya devam ediyor.Doğal buz mağarasına konulan peynirler, mayıstan ekim ayına kadar kışın tüketilmek üzere bekletiliyor. Peynirler üzerinde kime ait olduğu yazılı tulum, bidon ve çuvallarda tutuluyor.
Mağaradaki sıcaklığın peynir saklamaya müsait, doğal ortamda bekletilen tulum peynirlerinin farklı aroma ve lezzet kazanıyor. Burada saklanan peynirlerin tadı, diğer peynirlere göre daha güzel oluyor.
Haber: Sebahattin KAPLAN