Bölgede çok eski zamanlardan beri Kara erik üzüm çeşidinden “Saruç” isimli geleneksel bir ürün üretilmektedir.
Saruç, ortadan ikiye bölünerek kurutulan üzüm tanelerinin içine, ceviz İçi konulduktan sonra; ipe dizilerek tüketime sunulan geleneksel bir üründür. Yüksek besin içeriği ve sıra dışı aroması ile yoğun talep gören ürün, oldukça iyi fiyata alıcı bulabilmektedir. Bu çalışma, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda 2011 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, geleneksel yöntemlerle üretilen Saruç’un, üretim akış şemasında bazı fiziksel ve kimyasal özellikler saptanmıştır.
1 Kg yaş üzümden 185 g kuru üzüm elde edilmiş; 1 kg Saruç’un ise 685 g kuru üzüm ve 315 g iç cevizden üretildiği belirlenmiştir.
Haber: Sebahattin KAPLAN