SON DAKİKA
hava
Google News

Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir Karpuz çekirdeğinin vücuda zararı var mı?

Son Güncelleme :

27 Eylül 2019 - 16:02

/ 857 views kez okundu.
reklam
Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir Karpuz çekirdeğinin vücuda zararı var mı?
reklam

Karpuz çekirdeklerinin besin değerlerinden faydalanabilmek için ne kadar yediğiniz çok önemlidir. Küçük olduğu için biraz fazla tüketmeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra diğer atıştırmalıklarla faydaları karşılaştırıldığında karpuz çekirdeğininki oldukça fazla çıkacaktır.

Düşük kaloriye sahiptir

30 gram kadar karpuz çekirdeği yaklaşık 158 kaloridir. Bir patates cipsinin 160 kalori olduğu malumdur fakat 30 gram karpuz çekirdeği 400 çekirdekten oluşmaktadır. 400 karpuz çekirdeğini bir oturuşta yemek oldukça zordur. Yine patates cipsinin 160 kalorisinde 15 adet cips vardır.

Magnezyum içerir

Karpuz çekirdeklerinde bulunan çeşitli minerallerden biri de magnezyumdur. 4 gram karpuz çekirdeğinde, 21 mg magnezyum vardır. Magnezyum, vücudun metabolik fonksiyonlarının çoğu için esastır. Ayrıca, sinir ve kas fonksiyonunun yanı sıra bağışıklık, kalp ve kemik sağlığını korumak için de gereklidir.

Demir içerir

Bir avuç karpuz çekirdeği yaklaşık 0,29 mg demir içerir. Çok gibi görünmeyebilir ancak zaten yetişkinlerin günde sadece 18 mg almaları önerilmektedir. Demir hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Vücutta oksijen taşır ve aynı zamanda vücudunuzun kalorileri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur.

Folat içerir

Tek bir karpuz çekirdeğinde 2 folat bulunur. Yetişkinlerin her gün 400 mcg alması önerilir. Folik asit veya B-9 vitamini olarak da bilinen Folat, uygun beyin fonksiyonu için önemlidir ve aynı zamanda homosistein seviyelerini kontrol etmek için çalışır. Özellikle hamilelik dönemlerinde kadınların yaşayacağı folat eksikliği bazı nöral tubal doğum kusurları ile ilişkilendirildiğinden daha da fazlasına ihtiyaç duyarlar.

Sağlıklı yağlar içerir

Karpuz çekirdekleri ayrıca sırasıyla hem 0,3 hem de 1,1 gram olmak üzere hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağ asitleri için iyi bir kaynatır. Bu yağlar, kalp krizi ve felç olmaya karşı koruma ve kandaki “kötü” kolesterol düzeylerini düşürmede faydalıdır.

Karpuz çekirdeğinin vücuda zararı var mı?

Karpuz çekirdeği, aşırı tüketildiğinde sindirim sistemini zorlayarak apandisit tıkanıklıklarına yol açabiliyor. Bilinen tek zararı budur. Bunun dışında herhangi bir zararı tespit edilmemiştir.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.