SON DAKİKA
hava
Google News

Ayvanın faydaları saymakla bitmiyor!

Son Güncelleme :

06 Aralık 2019 - 10:32

/ 706 views kez okundu.
reklam
Ayvanın faydaları saymakla bitmiyor!
reklam

Zayıflamaya yardımcı oluyor
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmiyor. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla ayva tüketebiliyor. Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan ayva, bu sayede zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ayva, diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacını karşılayabiliyor. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmek gerekiyor. 1 porsiyon ayva, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadar oluyor.

 

Vücudu virüslere karşı koruyor
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Günlük C vitamini ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı koruyor. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak öneriliyor.

 

Saçları uzatıyor
Ayva, demir, bakır ve çinko gibi mineraller içeriğiyle kan dolaşımını artırarak saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı oluyor. Bu da saçları güçlendiriyor, uzamasına yardımcı oluyor.

 

Cildi gençleştiriyor
Yüksek oranda demir, bakır ve çinko mineralleri içeren ayva, bu sayede kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseltiyor. Dokulara daha çok oksijen gitmesiyle daha sağlıklı ve daha genç bir cilde sahip olunuyor.

 

 

Antioksidan içeriği kanser riskini azaltıyor

Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına neden oluyor, böylelikle kanser riski artıyor. Ayva ise, yüksek antioksidan içeriği sayesinde polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bu riski azaltıyor.

 

 

Kalp – damar sağlığını koruyor
Ayva yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor. Ayrıca yine yüksek oranda çözünebilir bir lif olan pektin içeriği kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller de kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.

 

Sindirimi kolaylaştırıyor
Ayvanın haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini gideriyor, sindirime yardımcı oluyor. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.

 

Bağırsak hastalıklarını önlüyor
İçerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren ayva, sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri ile inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor. Lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı oluyor.

 

Kansızlığa iyi geliyor
Ayvadaki yüksek demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin üretimi artıyor. Anemi olan kişilerin demir alımını artırmak için ayva tüketmesi öneriliyor.

 

Kötü nefes kokusunun önüne geçiyor
Anti-bakteriyel özelliği ile ayva, birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel oluyor, ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunun da önüne geçiyor.

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.