Kış dönemine girilen bu günlerde çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili “İçine girdiğimiz kış döneminde çocuklarımız Enfeksiyon açısından çok daha fazla risk altında oluyor dedi.
Kış aylarına girerken ve bu soğuk havalarda en sık solunum yolu Enfeksiyonları görüldüğünü belirten Doç. Dr. Faruk Karakeçili Solunum yolu Enfeksiyonları alt ve üst olarak ikiye ayrılır. En sık gördüğümüz üst solunum yolu (gırtlağımızın üst tarafı) Enfeksiyonları; nezle, grip, bademcik iltihabı (tonsillit), sinüzit, kulak iltihabı (otit), krup (larenjit) olarak sıralayabiliriz. Alt solunum yolu Enfeksiyonu deyince aklımıza gırtlak ve altında kalan solunum yollara aklımıza gelir. Bronşit, bronşiolit ve pnömoni alt solunum yollarının hastalığıdır” dedi.
Kış aylarında artış gösteren hastalıklar, en çok çocukları etkiliyor diyen Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Kapalı, kalabalık mekânlarda daha fazla vakit geçirmek, okul ve kreş ortamı, çocukların daha sık hastalanmasına neden olduğunu belirtti.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, bu dönemlerde velilerin çocuklarının mikrop kapmamaları için el temizliğine çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, kış aylarının gelmesiyle çocukların hastalıklardan korunmanın yolları hakkında bilgi verdi. Karakeçili, dönemsel olarak kreşlerde, okullarda çocuk yaş grubun da bulaşıcı hastalıklar sık görünür dedi.
Kreşlerde ve okullarda bir çocuk da görünen hastalık diğerlerine de bulaşabilir diyen Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Enfeksiyonların çoğunda virüs dediğimiz mikroplar ile oluyor. Basit bir üst solunum yolu Enfeksiyonu veya ishal vakaları görebiliyoruz. Veya dönem, dönem el, ayak hastalığı dediğimiz bu bölgelerde döküntü ile görülebilen halsizlik, iştahsızlık, ateşin hissettirdiği hastalıklar görülebiliyor. Çocuk yaş grubunda sıklıkla görülür. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıklıkla görülür. Görüldükten sonra da diğerlerine hızlıca bulaşır. Bu tür durumlarda velilere düşen çocuklarını bu dönemlerde bir çocuk hekimine götürerek hastalıktan sonra çocuklarını toplu yerlere götürmemeleri önemli, Çünkü bunlar daha çok el hijyenine dikkat etmeleri gerekiyor. Virüsler buradan çok hızlı yayılıyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Özlem BAYRAK