Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Gülşah Dinçer, pandemi sürecinde yaşanan durumlar nedeniyle görülen ruhsal sorunlar hakkında bilgi verdi.
Psikiyatri uzmanı Dr. Gülşah Dinçer açıklamasında, “Pandemi nedeni ile toplumun korunması için bazı önlemler alınmaya başlandı. Bu nedenle alınan ilk önlemlerden biri de 65 yaş üzeri kişilere sokağa çıkma kısıtlaması oldu. Zorluk yaşansa da bu önlemin onların kendi sağlığını korumak için alındığı unutulmamalı dedi.
Hastalığın bu yaş grubunda daha ağır seyretme olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyen Dinçer, “Ancak hem hastalık nedeni ile hem de evde kalma nedeni ile kişilerde huzursuzluk, öfke patlaması, kaygı, mutsuzluk gibi bazı ruhsal belirtiler gelişebilir. Yine bunun yanında uykusuzluk, iştahsızlık gibi şikâyetler, süreç sebebi ile görüşemedikleri yakınlarına karşı özlem de söz konusu olabilir. Bu nedenle evde kalınan süre boyunca gününü planlamak önerilebilir. Her sabah belirli bir saatte kalkmak gün içinde yapacaklarını planlama Motivasyonu yüksek tutacaktır. Vücudun savunma sistemini güçlü tutmak için sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen göstermek, gün içinde hareketsiz kalmamak için birkaç kez ev içinde yürüyüş ve hafif egzersizler mutlaka yapılmalıdır. Müzik dinlemek televizyon izlemek örgü örmek kitap okumak ya da sesli kitap dinlemek yeni bir hobi edinmek gibi aktivitelerle vaktini güzel geçirmek mümkün olabilir. Son durumdan haberdar olmak için doğru kaynaklardan güvenilir bilgiler elde edilmeli ancak uzun süreler sadece bu konu ile ilgilenmeyi önermiyoruz.
Bu süreçte internet üzerinden görüntülü görüşme yapmalarının sağlanması da yakınlarına olan özlemlerini gidermek ve morallerini yüksek tutmak için oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Gülşah Dinçer, “ pazar günleri sokağa çıkma izinleri, çalışanların maske gibi önlemlerine azami dikkat göstererek işlerine devam etmesi, psikiyatrik tedavi görmekte olan kişiler de mutlaka tedavilerine devam etmelidir.. Rapor süreleri uzatıldığı için ilaçları eczanelerden reçetesiz olarak tedarik edebilirler. Durumları kötü olmadığı sürece dışarı çıkmaktan ve hastaneye gelmekten kaçınmaları gerekir. Şikâyetleri tek başlarına üstesinden gelemeyecekleri kadar fazlaysa mümkünse telefonla değilse hastaneye gelerek şikâyetlerine çözüm arayabilirler.
Haber:Eren BAYRAK