Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencileri “Final Dönemi Öğrenciler” temasıyla, sanal gerçeklik destekli NFT sergisi oluşturdu. Türkiye’de ve dünyada NFT alanına ilk adım atan üniversitelerden birisi oldu.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencileri “Final Dönemi Öğrenciler” temasıyla, sanal gerçeklik destekli NFT sergisi oluşturdu. Türkiye’de ve dünyada NFT alanına ilk adım atan üniversitelerden birisi oldu.
Sıradan Bir Deneyimin Sıradışı Dışavurumu
Blokzincir teknolojisiyle hayatımıza giren NFT’ler bu sefer üniversite öğrencilerinin sınav dönemi anılarını paylaşmaları için bir araç oldu. Sergi, yerli otomobil markamızın da yakın zamanda anlaştığı Avalanche ağında Kalao üzerinde düzenlediği için, sanal gerçeklik (VR) ve Metaverse deneyimini de ziyaretçilere sunuyor.
Öğrencilere Yönelik Ücretsiz NFT, Blockchain Kursları Düzenleyeceğiz
Konuya ilişkin açıklama yapan kulüp danışmanı Arş. Gör. Hakkı Halil BABACAN: “NFT ve blokzincir teknolojisinde sürdürülebilir adımlar atmak istiyoruz. İlk çalışmamızın ana teması ve öznesi öğrenciler oldu. Bu sergide öğrencilerimizin final dönemine ilişkin anıları ve emekleri var. Amacımız onların blockchain alanında farkındalık ve deneyim kazanmalarıydı. Blockchain, dijital sanat, metaverse, arttırılmış gerçeklik alanında bir merkez kurarak öğrencilerimize ücretsiz kurslar vermeyi planlıyoruz. Şahsen benim en çok ilgimi çeken alan 3D Forensic dediğimiz, Türkiye’de de çeşitli davaların çözümlenmesinde kullanılan, olay yerindeki bulguların arttırılmış gerçeklikle aydınlatıldığı yeni nesil adli olay yeri inceleme. Blockchain teknolojisiyle sayesinde adli vakaların çözümünde çok farklı bir boyuta geçebiliriz. Bu alanda dünyada sayılı merkezlerden birisi olabiliriz. “
Blockchain Alanında Sürdürelebilir Adımlar Atma Niyetindeyiz
Babacan: “
Sergimiz, blockchain bu projemiz aslında attığımız ilk adımımız. Bu alanda daha birçok proje üretmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimizi yeni teknolojilere karşı hazırlamak en büyük amacımız. Blockchainle ilgili hackathonlar,seminerler,kurslar düzenleyeceğiz. Blockchain alanında yaptığımız ikinci projeyi de sergimizde görebilirsiniz. Blockchain teknolojisini; sağlıkta, hukukta, eğitimde, dijital dönüşümde ve daha pek çok alanda kullanabiliriz. Umut veren bir teknolojinin içerisinde öğrenci arkadaşlarımla birlikte olduğum için çok mutluyum.” İfadelerini kullandı.
Sergiyi ziyaret etmek isteyen kişiler https://marketplace.kalao.io/gallery adresinden kalao Vision uygulamasını bilgisayarınıza indirerek; birinci sergi alanı için : 94JKB6 ikinci sergi alanı için: 763SRO kodlarıyla giriş yapabilirler.
NFT Nedir ?
Kripto paralar ve blockchain teknolojisiyle hayatımıza giren NFT’ler (Non-fungible Token); takas edilemeyen, eşi benzeri olmayan belirteç/tokenler anlamına geliyor.
Blockchain teknolojisi sayesinde üretilebilen NFT’ler video, ses, fotoğraf, internet sitesi, gibi bir çok alanda kendini gösterebiliyor. Blokzincire işlenebilen her şey, gerekli şartlar sağlandığında NFT olabilir. NFT teknolojisi sayesinde fotoğraf, video, ses kaydı gibi dijital verilerde; montaj, değişiklik, sahtecilik yapılmasının önüne geçilebilir.