Yakın ve uzak tarihi mirasını günümüze kadar taşıyan Kemah ilçesi Kerer köyü tarihi dönemlerini temsil eden eserlerini bir araya getirerek Kemah’ın tek kültür müzesi olan “Kerer köyü Hulis Müzesi”ni ziyaretçilerine açtı.
Yakın ve uzak tarihi mirasını günümüze kadar taşıyan Kemah ilçesi Kerer köyü tarihi dönemlerini temsil eden eserlerini bir araya getirerek Kemah’ın tek kültür müzesi olan “Kerer köyü Hulis Müzesi”ni ziyaretçilerine açtı. Köyün eski adı 1836 yıllarına ait kayıtlarda Karer olarak geçmektedir. Ermenice “Taşlar” anlamına gelen köyün adı 1882 yılında Kerar adıyla Refahiye ilçesine ait 19 köyden biriydi. Erzincan’a 76 km, Kemah merkeze 26 km mesafede olan köy gelenek görenekleriyle, kültürel varlıklarıyla, doğal güzellikleri ve çağdaş yerleşim özelliklerini günümüze kadar sürdürüyor.
Bölgenin tarihi muhaberelerde kilit rolü taşıyan bir bölge olması nedeniyle Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tanıklık etmiştir. Kerer köyünün Türki köylerinden biri olmasını belgeleyen en önemli tarihi olay 1516 yıllarında Yavuz Sultan Selim’in Kemah’ı fetih etmesinin ardından Kerer köyünün 4 hanelik bir köy olduğunu belgeleyen ilk nüfus ve arazi sayımında adının geçmesidir.
Kerer köyü sakinleri geçmişten günümüze yaşanan savaşlar, göçler, kıtlıklar, hastalıklar ve tarihi birçok olaylar ardından itinayla koruyup sakladığı eski eserlerini geleceğe taşımak amacıyla bir müze haline dönüştürerek ziyaretçilerine tanıttı. Müzede geçmiş tarihten izleri taşıyan eserler bulunduğu gibi yakın tarihte modern çağa kapılarını açan bir köy olduğunu gösteren eserlerinde bulunması köy hakkında birçok fikir edinmemizi sağlıyor. Müzede birden çok buğday öğütme taşı, taştan yapılma hayvan su yalakları, marangozluk, demircilik, terzilik malzemeleri, eski tartı ölçü aletleri, minyatür eserler, sandık ve giysiler, yakın tarihte kullanılan eski telefonlar gibi eserler sergileniyor.