SON DAKİKA
hava
Google News

SALÇALIK DOMATES HASADI BAŞLADI

Son Güncelleme :

31 Ağustos 2022 - 13:22

/ 345 views kez okundu.
reklam
SALÇALIK DOMATES HASADI BAŞLADI
reklam

Tarım sektöründe önemli bir ivme kazanan Erzincan tarımının en kıymetli sebzelerinden biri olan domates dolgun, lezzetli ve parlak görünümüyle sofralarımızın her çeşit lezzetlerinde yerini almaya devam ediyor. Erzincan’da salçalık domates hasadı şimdiden başladı. Konservelik ve salçalık olarak değerlendirilen yerel domatesler üreticinin yüzünü güldürürken kendini ev hanımlarının da hamaratlı ellerine bırakıyor.

Tarım sektöründe önemli bir ivme kazanan Erzincan tarımının en kıymetli sebzelerinden biri olan domates dolgun, lezzetli ve parlak görünümüyle sofralarımızın her çeşit lezzetlerinde yerini almaya devam ediyor. Erzincan’da salçalık domates hasadı şimdiden başladı. Konservelik ve salçalık olarak değerlendirilen yerel domatesler üreticinin yüzünü güldürürken kendini ev hanımlarının da hamaratlı ellerine bırakıyor. Bu sezon Erzincan’da en çok verim alınan sebze ve hatta meyve çeşitleri arasında yer alan domatese ilgi artarken salçalık domates için şimdiden pazarlar indirimli fiyat yarışına girmiş durumda. Domatesin kilosunun 3 TL’ye kadar düştüğü Erzincan’da organik ürün tutkunları pazarlarda Pazar sepetini doldurma yarışında.

Hem salçalık domates hem de ev yapımı domates salçasına ilginin en yoğun olduğu Eylül ayında domates üreticileri için en karlı ürün haline gelmeye başlıyor. Ev yapımı organik salçanın domatesten salçaya dönüş serüvenini anlatan Erzincanlı üreticiler şu ifadelere yer veriyor; “Domatesler hasat edildikten sonra kasalarla toplanan domatesler saplarından ayrılarak yıkanır. Ardından doğranarak kaplara ayrılır. Ateş yeri hazırlandıktan sonra büyük tencerelerde kaynamaya bırakılır. Erzincan’da en çok tercih edilen yöntem olarak kaynatma yöntemi kullanılıyor. Güneşte kurutularak da yapılır ama sıcaklık derecesi kuzeye doğru gittikçe düştüğü için daha pratik bir yöntem olarak kabul ediliyor. Eski usul domates salçası kaynatıldıktan sonra süzgeçlerde el yordamıyla ezilerek süzdürülür ancak şimdiki teknolojik aletler sayesinde daha hızlı bir şekilde blenderlarla ezme işlemi yapılabiliyor. Tekrar kaynatılan domates salçasına bir miktar tuz eklenerek suyunu çekene kadar karıştırılır. Salça haline gelen domates püresi katı bir hal aldığından ocaktan indirilir ve kurutmaya bırakılır. Kavanozlarda saklamak isteyenler için ise salçalar henüz ocaktayken sıcak sıcak kavanozlara doldurularak saklanır. Afiyet olsun.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.