SON DAKİKA
hava
Google News

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

Son Güncelleme :

19 Ekim 2022 - 14:53

/ 272 views kez okundu.
reklam
MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?
reklam

Mandalina içinde yoğun miktarda bulunan beta-karoten sayesinde hem yüksek antioksidan hem de turuncu rengini alır. Beta-karoten doğal yoldan oluşan bir bitki pigmenti ve provitamindir. Vücut içerisinde A vitaminine dönüştürülür.

Mandalina içinde yoğun miktarda bulunan beta-karoten sayesinde hem yüksek antioksidan hem de turuncu rengini alır. Beta-karoten doğal yoldan oluşan bir bitki pigmenti ve provitamindir. Vücut içerisinde A vitaminine dönüştürülür. Mandaline ve kabukları; C vitamini, beta-karoten gibi antioksidanlar ve naringin, hesperidin, tangeretin ve nobiletin vb. flavonoidler açısından zengindir. Araştırmalar beyin koruyucu etkileri olduğunu ve kronik hastalık riski de dahil olmak üzere bir çok hastalığı önlediğini göstermiştir. Mandalina tüketmek, C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemine fayda sağlar. C vitamini, insan vücudunun, kan damarları, kıkırdakları, kasları ve kemiklerde bulunan kollajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamin türüdür. C vitamini dokuların oluşturulmasının yanı sıra vücudunun çeşitli yaralanmalardan sonra iyileşme süreci için büyük bir öneme sahiptir. Askorbik asit bir monosakkarit türüdür ve hemen bütün canlı dokularında bulunur. C vitamini, serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerden kaynaklanan hasara karşı vücudu koruyabilen birkaç antioksidandan biridir. Vücutta oluşan kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık sorunlarının gelişmesine katkıda bulunacağı için normal diyetle düzenli ve yeterli C vitamini alınması bu durumların önlenmesine yardımcı olur. Fazla C vitamini normal şartlar altında vücuttan doğrudan atılır ve depolanmaz. Bu nedenle normal şartlarda vücutta aşırı doz C vitamini birikmesi konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Ancak her şart altında vücuda bir anda yüksek dozlarda C vitamini yüklenmesinden kaynaklanacak mide yanması, mide bulantısı, baş ağrısı, mide krampları ve diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günde 2.000 miligramlık güvenli üst sınırı aşmamak önemlidir. Bu güvenli üst sınırın aşılması aynı zamanda böbrek taşı riskini artırabilir.

Mandalinadaki antioksidanlar kanser önleyici özelliklere sahiptir. C vitamini, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını önleyebilir, ameliyattan sonra yara iyileşmesini teşvik edebilir ve toksisitesini azaltırken kemoterapinin etkinliğini artırabilir. Narenciye meyvelerindeki flavonoidler, mide kanseri, meme kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanserleri dahil olmak üzere bazı kanserlerin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Mandalina da dahil olmak üzere turunçgiller, bağırsakta fermente olmayan çözünmeyen lifler içermektedir. Bu lifler tokluğu artırır ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Araştırmalar, daha yüksek lif alan kişilerin daha az lif tüketenlere göre vücut ağırlığını daha iyi koruyabildiğini göstermektedir. Mandalinanın içeriğinde bulunan C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta depolanmamaktadır. Bu neden tüketim sağlarken mandalinanın kendisi tüketmek veya 1 bardak mandalina suyunu bir anda içmek yerine 2-3 çay bardağı mandalina suyunu güne yayarak içmek daha faydalı olacaktır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.