SON DAKİKA
hava
Google News

REKTÖR LEVENT, ÜNİDAP 6. DÖNEM TOPLANTISINA KATILDI

Son Güncelleme :

09 Kasım 2022 - 11:48

/ 234 views kez okundu.
reklam
REKTÖR LEVENT, ÜNİDAP 6. DÖNEM TOPLANTISINA KATILDI
reklam

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında ve Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem toplantısına katıldı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında ve Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem toplantısına katıldı. Doğu Anadolu Bölgesindeki üniversiteler ve kalkınma ajanslarının güçlerini birleştirmek, ortak çalışmalar yapmak ve bulundukları bölgenin kalkınmasına katkı sunmak amacıyla kurulan ÜNİDAP’ın 6. Dönem toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Atatürk Üniversitesi, Bingöl, Bitlis Eren, Erzurum Teknik, Fırat, Hakkâri, Iğdır, İnönü, Kafkas, Munzur, Muş Alparslan, Sivas Bilim ve Teknik, Sivas Cumhuriyet, Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin rektörleri katıldı. ÜNİDAP bünyesindeki 16 üniversitenin rektörlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Özvar, bölgesel kalkınma ve üniversitelerin rolüne ilişkin değerlendirmede bulunarak, yükseköğretim kurumlarının birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilim içerisinde olduğunu söyledi. Tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmalarının ve aynı misyona sahip olmalarının gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduğunun altını çizen Özvar, üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasında fayda gördüklerini daha önce de ifade ettiklerine dikkat çekti. Bugün gelinen noktada üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı oldukça önemsediklerini ifade eden Özvar, “Yükseköğretim sistemimizdeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılığımız devam etmektedir. Bu hedef doğrultusunda gerekli politika adımlarını atmaktan çekinmiyoruz.” dedi.

 “ÜNİVERSİTELERİMİZ  FARKLI KURUMSALLAŞMA DÜZEYİNE SAHİP OLMAYA BAŞLADI”

YÖK Başkanı Özvar, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerimiz farklı kurumsallaşma düzeylerine sahiptirler. Bununla birlikte, hemen hemen tamamı çok ciddi bi kurumsallaşma evresini tamamlamış durumdadır. Dolayısıyla özellikle 2006-2008 yılları arasındaki yükseköğretim kurumlarımızın ‘kuruluş süreci’nden çıkıp artık ‘kurumsallaşma ve olgunlaşma süreci’nde olduklarını memnuniyetle gözlemliyorum.” diye konuştu.

“MİSYON FARKLILAŞMASI VE BÖLGESEL KALKINMADA  ‘SAHİCİ OLMAK’ BEKLENTİMİZDİR”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar:  “Misyon farklılaşması ve bölgesel kalkınmaya yönelik benim bakış açımdan sizlerin başlıca sorumluluğu ise, sahici olmaktır. Biz, sizlerin tabiri caizse kendi kurumsal kaderinizi çizmek konusunda bilgi temelli ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda kararlı adımlar atmanızı bekliyoruz.” dedi. Başkan Özvar, Son dönemde yayımlamış olduğumuz Yükseköğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği Raporu’nun da açık bir şekilde ortaya koyduğu üzere, her bir üniversitemiz, başta kendi ili olmak üzere bulunduğu bölgeden öğrenci çekmektedir. Diğer bir deyişle, üniversitelerimiz, bölgelerinde oluşturdukları kapasite sayesinde erişim konusunda büyük bir engeli ortadan kaldırmaktadırlar. Bu durum, erişilebilir yükseköğretim hizmeti sunma açısından oldukça kıymetlidir. Yerelleşme hususunu ciddi olarak ele almalı, bu konuda bu sene başlattığımız yeni projeye, akademik hareketlilik projesine hep birlikte katkı vermeliyiz.”

“YÖK AKADEMİK HAREKETLİLİK PROJESİ” İLE ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYEN PROFİLİNDE ÇEŞİTLİLİK

 

Yükseköğretim kurumlarından ve üniversitelerden beklentilerinin yükseköğretim kurumlarında öğrenci ve akademisyen profillerinde çeşitliliği sağlamak olduğunu kaydeden Özvar, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminden itibaren, hazırlıklarını henüz tamamladıkları “YÖK Akademik Hareketlilik Projesi” ile adeta bir akademik seferberlik ilan ettiklerini vurguladı. Özvar bu projeyi, öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak, üniversiteler arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencilerin farklı üniversitelerin öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla başlattıklarını belirtti. Toplantının yükseköğretim sistemine ve ülkenin bölgesel kalkınma odaklı süreçlerinin gelişimine katkı sağlamasını dileyen Özvar, ÜNİDAP üyesi üniversitelere, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Program, toplantıya katılan üniversite rektörlerinin görüş ve önerileriyle sonlandırıldı

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.