İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında uzmanlar sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Yapılan açıklamalarda yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiliyor.
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında uzmanlar sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Yapılan açıklamalarda yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiliyor. İç hastalıkları, Metabolizma ve Obezite Uzmanı Dr. Ayça Kaya Ramazan’da nasıl beslenmeyiz sorusuna kapsamlı detaylar vererek halkı bilgilendirdi. Kaya açıklamasında;
“Daha sağlıklı ve daha dirayetli oruç tutabilmek için öncelikle Sahurda ne yediğimize dikkat etmemiz gerekiyor. Sahurda en iyi yiyecek kahvaltı ve kahvaltı olarak da mutlaka haşlanmış bir yumurta, az yağlı ve az tuzlu bir peynir, bol domates salatalık ve yeşillik öneriyoruz. Sahurda Pide yemeyeceğiz, Çünkü gün ilçesindeki açlığımızı çok tetikler ve kan şekerimizi çok hızlı düşürür. Sahurda çay içmeyeceğiz demleme çay içmeyeceğiz. Çay vücudumuzdan su atar ve bizi susatır onun yerine ıhlamur papatya Adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Sahurda Akşamdan kalan yiyecekleri asla tük etmeyeceğiz. Pilavlar sarmalar börekler sahur sofralarımıza girmeyecek. Çünkü çok yağlı ve çok tuzlu yiyecekler olduğundan bizi daha çok aç hissettirir. O nedenle Tıpkı sahuru bir kahvaltı gibi düşünmek lazım ve günlük yaşantımızda yaptığımız kahvaltının bir benzerini de sahura taşımamız gerekiyor. Sahurda Buna ek olarak bir bardak yoğurt yediğinizde ya da süt içtiğinizde ya da bir cacık içtiğinizde daha az olduğunu hissedersiniz. Bununla birlikte en az 3-4 bardak su içmeye de özen göstermek gerekiyor. İftarda ne yiyeceğiz? Bütün gün aç kaldık, metabolizmamız yavaşladı, iftara oturduğumuzda da sofranızda çok fazla yiyecek olmasın. İlla iftariyelik tabağı istiyorsanız lütfen bir dilim kadar peynir yanına domates salatalık koyabilirsiniz. Orucumuzu bir bardak suyla açıyoruz, bir tane hurmamızı yiyoruz artık, bir kâse çorbamız alıyoruz çorbayı yedikten sonra direkt ana yemek ve sonra Salata ve yoğurt kısmına geçiyoruz yani oturduğumuzda en düşük kalorili yiyeceklere En azından en yüksek kalorili yiyecekleri en sona koyuyoruz ki gün boyunca tatmin olmayan duygumuzu tatmin edelim. Ana yemekte varsa et yemeği olabilir, sebze ve yanına pilav ya da makarna ya da Pide yiyeceksiniz de en fazla bir avuç içi büyüklüğünde olabilir. Su içme de ihmal edilmemeli. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az iftar ve sahur olmak üzere 2 öğün tamamlanmalıdır.
Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durması uygun olacaktır.
İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalarından birisi çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir.