SON DAKİKA
hava
Google News

30 MART DÜNYA SIFIR ATIK GÜNÜ

Son Güncelleme :

29 Mart 2023 - 11:50

/ 312 views kez okundu.
reklam
30 MART DÜNYA SIFIR ATIK GÜNÜ
reklam

Sıfır Atık, her gün çöp depolama sahalarına gönderdiğimiz çöp miktarını azaltarak sıfıra indirmek için mücadele etmektir.

Sıfır Atık, her gün çöp depolama sahalarına gönderdiğimiz çöp miktarını azaltarak sıfıra indirmek için mücadele etmektir. Çöp miktarını azaltabilmek için tüketim alışkanlıklarımıza bakarak, çöp oluşumuna sebep olan tüketimlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Atıklarımızı ayrıştırdıktan sonra çöp kutumuzda biriken atıklar hem bizim hayatımızı, hem de diğer canlıların hayatını binlerce yıl tehlikeye atmaya devam edecektir. İşte çöp kutusunda biriken bu atıkları azaltmanın yollarını araştırıp onları azaltarak sıfır atığa ulaşabiliriz.

Sıfır atık beş adımdan oluşmaktadır.

Sıfır atığın birinci adımı; ihtiyacımız olmayan bir şeyi almayı reddetmektir. İkincisi; ihtiyaçlarımızı gözden geçirerek tüketimlerimizi azaltmaktır. Üçüncüsü; evimizde var olan şeylerin yenisini almak yerine yen iden kullanmaktır. Dördüncüsü; ömrünü tamamlayan geri dönüştürülebilir atıklarını geri dönüşüme ulaştır. Beşinci ve son adım ise organik atıklarımızı KOMPOST yapmak ya da komposta göndermektir. Tüm bunları sağlayabilirsek sıfır atıklı bir yaşam için adım atmış oluruz.

Doğa için zararlı ambalajlar ve ürünler üreten şirketlerin ürünlerini tüketmediğimiz zaman, bu ürünlerin üretimine son vermek zorunda kalırlar. Bu bizim tüketim gücümüzdür. Doğaya zarar veren şirketlerin ürünlerini tüketmeyerek onların çevre için daha duyarlı ürünler üretmeleri konusunda yönlendirmiş oluruz. Sıfır atık hedefine ulaşmak için yaşam biçimimizi gözden geçirip neler yapabileceğimize bir bakalım.

Sıfır atık nedir?

Her gün çöp sahalarına gönderdiğimiz atık miktarını azaltarak çöp miktarını azaltarak sıfıra indirmek için mücadele etmektir.

Sıfır atığın basamakları nelerdir?

Sıfır atık beş aşamadan oluşur. Reddet, azalt, yeniden kullan, geri dönüştür ve en son elindeki organik atıkları kompost yap.

Sıfır Atık için neler yapmak gerekiyor?

Atık üretmemize sebep olan tüketimlerimizi gözden geçirerek bu tüketimlerimize sürdürülebilir çözümler bulmamız gerekiyor. Mesela her gün dışarıda bir şişe su satın alıyorsanız bu tüketiminizi sıfıra indirmek için kendinize bir matara alabilirsiniz.

EVİNİZDE SIFIR ATIĞA BAŞLAMAK İÇİN 6 ÖNERİ

Unutmamak da fayda var; sıfır atık demek evden hiç bir çöp çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Bu atıklarımızı minimuma indirmemizi sağlayacak bir yaşam tarzı aslında. Bu yaşam tarzı içerisinde alışkanlıklarımıza bakıp, atık çıkaranları değiştirecek adımları içeriyor.

  1. Eve taşıdıklarınızı en aza indirmeye çalışın

Eğer kapınızdan daha az şey içeri girerse, evinizi kontrol etmek daha kolay olur. Bu yiyecekler, elbiseler, oyuncaklar, aksesuarlar gibi tüm aldığımız şeyler için geçerli. Bazen eşyalar evimize girdiğinde kendisi bir yaşam tarzı oluşturabiliyor. Bizim sormamız gereken ise bu eşya ve getirdiklerine bizim gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı.

  1. Alışverişinizi yeniden kullanılabilir çanta ve kaplar ile yapmaya çalışın

Genelde pazarlarda bu şansı yakalamak mümkün. Toplu bir şekilde bakliyat veya turşu gibi ürünleri alırken kendi kavanoz veya kabınızı verebilirsiniz. Diş macunu ve kozmetik ürünlerini de geri dönüştürülebilir ambalajlarda bulmak artık daha kolay. Ama et ve peynir gibi ürünlerde bunu yapmak biraz zor olabilir. Gene de siz önermekten çekinmeyin. Bir başka öneri de kullandığınız kapların boş ağırlığını yani darasını üzerlerine yazmanız. Alışverişler bu şekilde çok daha hızlı gerçekleşiyor.

  1. Gereksiz promosyon ürünlerine hayır deyin

Bu durum artık sadece ucuz plastik ürünlerinde değil, bez çantalar için bile geçerli bir duruma geldi. Marketlerde veya etkinliklerde size sunulacak promosyon ürünlerinizi alıp evinize getirmek gereksiz bir kalabalığa yol açabilir. Gene de kibarlığı elden bırakmayıp, bu ürünü neden almadığınızı açıklayabilir, çok zorda kalırsanız bu ürünü gerçekten ihtiyacı olan bir arkadaşınıza verebilirsiniz.

  1. Evde sefer tasınız bulunsun

Bazen çevre dostu bir yaşam eski kültürlerin geri gelmesi de demek. Evde güzelce bir yemek yaptıktan sonra düşündüğünüzden fazla kaldıysa, bunu sefer tasınıza koyarak dışarıda yemek yemeye tercih edebilirsiniz. Sefer tası illa eski tarzını koruyacak diye bir kaide de yok. Modern tasarımlı sefer tasları ile aslında büyükçe ve sağlam bir kap hatta bir kavanoz bile “sefer tası” kültürünün bir parçası olabilir.

  1. Sevdiğiniz bazı ürünlere artık hoşçakal demenin vakti geldi

Sürekli aldığınız ürünlerin sıfır atık yaşam tarzına uygun alternatifleri varsa artık bu ürünlere geçmenin zamanı geldi. Benim için bu değişiklik özellikle sevdiğim ve uzun zamandır kullandığım bir parfüm yerine, sevdiğim başka bir markanın yeniden doldurulabilir kolonya şişesine geçerek oldu. Artık zaten geri dönüşümlü cam kapta olan bu ürünü, gönül rahatlığı ile mağazaya getiriyor ve kolonyamı dolduruyorum.

  1. Elinizdekileri kullanın

Belki de en önemli öneri. Sıfır atık yaşam tarzına geçerken, evdekilerden bir anda kurtulmak bu yaşam tarzına uygun değil. Daha önceden aldığınız ürünler için zaten bir kaynak kullanılmış durumda. Bu ürünü bitene kadar kullanmak ve mümkünse geri dönüştürmek çevre dostu bir tüketici olarak sorumluluğunuz.

SIFIR ATIK YAŞAMA BAŞLAMAK İÇİN ÇANTANIZDA OLMASI GEREKEN 5 ŞEY

Her ne kadar geri dönüşüm önemli olsa da, çevre dostu bir yaşam için yapacaklarımız burada bitmiyor. İhtiyacın olmayanı reddet, İhtiyaçlarını azalt, Tükettiğini yeniden kullan, Reddedemediğini azaltamadığını yeniden kullanamadığını geri dönüştür, Kalanları kompostta çürüt.

Bu yüzden yapacaklarımızdan ilki aslında plastik şişe gibi tek kullanımlık ürünlere reddederek dışarıda da ihtiyaçlarımızı azaltmak. Bunun için de bir kaç parçadan oluşacak sıfır atık hazırlık çantasını evimizde bulundurabilir, gideceğimiz yere göre bu çantadan malzemelerimizi yanımıza alabiliriz.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.