SON DAKİKA
hava
Google News

PROF. DR. HALİL BALTACI MESNEVİYE GÖRE KAMİL İNSANI ANLATTI

Son Güncelleme :

18 Aralık 2023 - 9:27

/ 304 views kez okundu.
reklam
PROF. DR. HALİL BALTACI MESNEVİYE GÖRE KAMİL İNSANI ANLATTI
reklam

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından her hafta düzenlenen programda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Halil BALTACI Hz. Mevlana’ya göre İnsan-ı Kâmil’i anlattı.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından her hafta düzenlenen programda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Halil BALTACI Hz. Mevlana’ya göre İnsan-ı Kâmil’i anlattı. Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültür evindeki programın başında Prof. Dr. Halil BALTACI Vuslatının 750. Yılında Mevlana’nın hayatını anlattı. 17 Aralık tarihinde vuslata eren Mevlana’nın vefatından önce yazdığı ‘Divanı Şems’ ve ‘Divanı Kebir’de ölümü ile ilgili açıklamalarda bulunduğunu söyledi.  Mevlana’nın zahir ve batın ilimlerde eşsiz bir yapıya sahip olduğunu, ilk bilgisini babası Bahaeddin Veled’ten aldığını söyledi.  Mevlana babası ile birlikte Belh’ten yola çıkarak Nişabur ve Bağdat üzerinden Hacca gidip, oradan da Diyarbakır, Malatya ve Erzincan üzerinden geçerek Konya’ya yerleştiğini, bu yolculuğun 14 yılda gerçekleştiğini ifade etti.

Prof. Dr. Halil BALTACI konuşmasının bir bölümünde “Mevlana ilk eğitimini babası Bahaeddin Velet’ten almıştı. Babası Bahaeddin Veled Küfreviye tarikatı mensubu bir sufidir. Ancak Mevlana’nın asıl yetişmesine sebep olan ise Şemsi Tebrizi’dir.  Bir yolculukları sırasında Feridüddin Attar Mevlana’yı keşfederek onun çok iyi yetiştirilmesi gerektiğini, “Göl, ummanı peşine takmış götürüyor.” diyerek Mevlana’yı keşfetmişti. Daha sonra Şemsi Tebrizi ile tanışmasının ardından da eserlerini vermeye başlamıştır.” dedi.

Mevlana’nın Şam’da Muhittin İbn’ül Arabi ile de tanışarak ondan da istifade ettiği belirten Prof. Dr. Halil BALTACI “Mevlana bazılarının dediği gibi yanlışların içerisinde olan birisi değildi. Onu yazdıkları ile ele almak gerekir. Mevlana, “Ben Kur’an’ın kölesiyim.  Hz. Muhammed’in ayağının tozuyum” diyerek çıkış kaynağını anlatıyor. Onun dediğinin dışında başkalarının ne dediğinin önemi yoktur. Zaten eserlerindeki metoda bakarsanız Kur’an’ın bir metodunu orada hissetmek mümkündür. Kur’an’da anlatılan kıssalar gibi o da vereceği bilgiyi hikâyelerle vermektedir. Ayrıca mesnevinin içerisinde yüzlerce hadisi bulmak mümkündür.  Yani Mevlana’nın metodu bir nevi Kur’an metodudur.” dedi.

Prof. Dr. Halil BALTACI konuşmasının son bölümünde ise: “Mevlana’ya göre İnsan-ı Kamil gönül yıkmayan müsamahakâr olmalıdır.  İnsanlara, hayvanlara, çevreye zarar vermemelidir. Ancak bu şekilde İnsan-ı Kamil olunabilir.” şeklinde konuştu.

Çok sayıda akademisyen ve dinleyicinin katıldığı program sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim ÖZDEMİR Prof. Dr. Halil BALTACI’ya teşekkür ederek;  “Daha önce başladığımız Mesnevi okumalarını pandemi sebebiyle yarım bıraktık, yakın zamanda yarım kalan Mesnevi okumalarını bitirmeyi arzuluyoruz.” dedi.

Program sonunda Yazarlar Birliği Erzincan şubesince hazırlanan Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza AYDOĞDU’nun imzaladığı teşekkür belgesini Prof. Dr. Nizamettin PARLAK,  hatla oluşturulmuş bir Mevlevi tablosunu ise Prof. Dr. Ekrem KÖKSEL, Prof. Dr. Halil BALTACI’ya hediye etti.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.