Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi Jeoloji Uzmanı ve Yazar Dr. Eşref ATABEY 13 Şubat 2024 tarihinde İliç Çöpler Altın Madeni Sahası Liç Yığın Alanında meydana gelen heyelandan sonra alanın kimyasal durumu değerlendirdi. ATABEY bölgedeki ağır metal kirliliği etkisine dikkat çekti.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi Jeoloji Uzmanı ve Yazar Dr. Eşref ATABEY 13 Şubat 2024 tarihinde İliç Çöpler Altın Madeni Sahası Liç Yığın Alanında meydana gelen heyelandan sonra alanın kimyasal durumu değerlendirdi. ATABEY bölgedeki ağır metal kirliliği etkisine dikkat çekti. ATABEY konuyla ilgili yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi; “Erzincan İliç ilçesi Çöpler altın madeni işletmesinde, 21.6.2022 tarihinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arızanın üzerinden daha 1,5 yıl geçmiş iken bu sefer aynı altın madeni işletmesinde 13 Şubat 2024 tarihinde ‘’Liç Atığı (pasası)’’ bulunduğu yerinden aşağıya, Sabırlı Deresi Vadisine doğru kayarak bir çevre felaketine yol açmış, akan çamur kütlesi altında 9 işçinin kalmasıyla acı bir tablo yaşanmıştır.
Erzincan İliç ilçesi Çöpler mevkiindeki altın madeni sahasını Tıbbi Jeolojik yönüyle değerlendirdiğimizde, siyanürle birlikte toksik (zehirli) olan cıva ve arsenik ile kanserojen asbest tehlikesi olduğunu görebiliriz. Bu tehlikeyle birlikte asit maden drenajı ve ağır metal kirliliği etkisi bir halk sağlığı sorunudur.
Elde edilmesi için siyanür ve bazı kimyasallar kullanılan, Ülke genelindeki tüm altın madeni işletmeleri faaliyetlerine son verilmeli ve ocaklar rehabilite edilmelidir. Diğer madenler de ihtiyaca göre, gerektiği yerde ve miktarda kamu eliyle işletilmelidir. Hammadde madenciliğine ve ihracına son verilmelidir. Dünyada ve Türkiye’de Altın’a ihtiyaç kalmamıştır. Fazlasıyla mevcuttur. Altın varsılların metalidir.”