SON DAKİKA
hava
Google News

ERZİNCAN OSB MÜDÜRÜ NAYMAN BASIN MENSUPLARINI BİLGİLENDİRDİ

Son Güncelleme :

27 Mayıs 2024 - 16:08

/ 186 views kez okundu.
reklam
ERZİNCAN OSB MÜDÜRÜ NAYMAN BASIN MENSUPLARINI BİLGİLENDİRDİ
reklam

Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürü Ömer Faruk Nayman ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen programda Müdür Nayman gelinen son aşamayı değerlendirdi. Müdür Nayman ülkemizde en hızlı büyüyen OSB’ler arasında yer alan Erzincan’da hem yatırımcı firmalara hem de istihdama büyük önem verilmekte olduğunu belirtti.

Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürü Ömer Faruk Nayman ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen programda Müdür Nayman gelinen son aşamayı değerlendirdi. Müdür Nayman ülkemizde en hızlı büyüyen OSB’ler arasında yer alan Erzincan’da hem yatırımcı firmalara hem de istihdama büyük önem verilmekte olduğunu belirtti. Erzincan OSB Müdürü Ömer Faruk Nayman basın mensuplarına hitaben yaptığı bilgilendirmelerde şu ifadelere yer verdi; “Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürü Ömer Faruk Nayman teşekkür konuşmasıyla başladığı toplantısında; “Toplantımıza ve davetimize iştirak ettiğinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar hepiniz bizim Organize Sanayi Bölgemizin yanında durdunuz. Gerek yapmış olduğunuz haberlerle gerekse vermiş olduğunuz desteklerle bize büyük destekleriniz oldu. Bunun için de ayrıca hepinize çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Erzincan OSB tanıtım videosunun izlenmesi ardından basın açıklamasına geçildi. Toplantıda OSB Müdürü Ömer Faruk Nayman şu ifadelere yer verdi; “Erzincan Organize Sanayi Bölgemiz 1980 yılında İl Özel İdaresi ve Ticaret Odasının ortaklığıyla %50 ortaklığıyla kurulmuş, 1990 yılına kadar kurulum çalışmaları devam etmiş, 1990 yılında altyapısına başlanmıştır. 1992 depremiyle birkaç yıl akamete uğramış, daha sonra 2001 yılına kadar tüm altyapısı bitirilerek hizmete açılmıştır. Türkiye’de 133. Sicil numarasını almış ve 133. Organize Sanayi Bölgesidir. Şu anda Türkiye’de 394’e yakın Organize Sanayi Bölgesi mevcut. Biz 133 sicil numarasıyla şu anda hizmet vermekteyiz.

Organize Sanayi Bölgemiz müteşebbis heyet ve yönetim kurulu ile yönetilmekte. Müteşebbis heyet ve yönetim kurulu başkanımız Erzincan Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu’dur. Yönetim kurulu üyelerimiz Vali Yardımcımız Sayın Mehmet Emre Canpolat, Ticaret Odası Başkanımız Ahmet Tanrıoğlu ve Organize Sanayi Bölgemizdeki yatırımcılarımızdan Eyüp Ömer Özyiğit ile Arkın Konan’dır.

Organize Sanayi Bölgemiz 372 hektar alan üzerine kuruldu. 197 parseli olan bir bölgedir. Bu parsellerin şu anda 130 adedi dolu. 47 âdeti de boş bulunmakta ve tahsis edilmeye hazır durumdadır. 78 tane faal fabrika var. 26 tane inşaat ruhsatı almış. Bunların 9 tanesi inşaata başlamış. Diğerleri de inşaata başlamak için şu anda çalışma yapan firmamız var. 13 adet de tahsis edilmiş. Yani yerini verdiğimiz, bu tahsisten sonra inşaat ruhsatını almayı bekleyen firmamız mevcut.

Organize Sanayi Bölgemizde şu anda 3 bin kişiye yakın bir istihdam mevcut. Bunların bin 600 tanesi erkek, bin 400 tanesi de kadın işçilerimiz. Bunlar şu anda Organize Sanayi Bölgemizde çalışmaktadırlar.

Biz 4562 sayılı kanuna göre işlem yapmakta ve bu kanuna bağlı Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ile iş ve işlem tahsis etmekteyiz. Organize Sanayi Bölgemizde şu anda markalaşmanın artması ve daha yüksek ölçekte firmaların gelmesi için Sayın Valimiz arsa fiyatlarımızda bir yükseltme yaptı. Şu anda istihdam sözü veren firmalara metrekaresi 300 TL’ye yer vermekteyiz. Bu hem mevcut yatırımcımızın yerinin değerinin artmasına sebebiyet verdi hem de OSB’de böyle daha küçük çaplı şirketlerdense büyük ve orta ölçekli şirketlerin Erzincan’ı tercih etmesinde ve bu büyük ve orta ölçekli firmaların şehrimize gelmesine önayak olacak inşallah.

Hedefimiz Organize Sanayi Bölgemizde kalıcı ve kurumsal firmaları oluşturmak. Küçük ve diyelim ki çok ileriye gidemeyecek, istihdamı çok sağlayamayacak firmalardansa büyük ölçekli istihdamı şehrimize çok olacak firmaları OSB’mize kazandırmak istiyoruz. Organize Sanayi Bölgemizde firma tahsislerimiz bize başvuru yapıldıktan sonra firmalarımızla ilgili bir değerlendirme raporu yazıyoruz. Firma eğer İl dışından geliyorsa, il dışında araştırmasını yapıyoruz. İl içinde araştırmasını yapıyoruz ve yönetim kurulumuza arz ediyoruz. Yönetim kurulumuzun onayıyla beraber de tahsis işlemi gerçekleştiriliyor.

Organize Sanayi Bölgemizde firmalar üretim yapmak zorunda. Bizim 197 tane parselimiz sanayi parseli. Hizmet destek alanı veya depolaşma gibi bir yerin şu anda mevcut değil. Bizim bütün alanlarımız sanayi parseli olduğu için biz sadece üretim yapacak, sadece bir ham maddeyi alıp, bir mamule dönüştürecek firmalara yer veriyoruz. Bu da şöyle avantajlarımızı sağlıyor; bu tür firmalar istihdam daha çok yer veriyor. İstihdama daha çok yer verdikleri için şehrimize daha çok katkısı olduğunu düşünüyoruz.

Şu anda Organize Sanayi Bölgemizin %79 dolu vaziyettedir. Sayın Valimizin de emriyle şu anda 650 bin metrekarelik bir alanı daha Organize Sanayi Bölgemize kazandırmak için Bakanlıkla iş ve işlemler yürütmekteyiz. Krokilerin çizildiği yerin drone görüntüleri çekildi. Şu anda fizibilite çalışmasını yapıyoruz. Bakanlığın da eğer izni olursa bu 650 bin metrekarelik yeri de Organize Sanayi Bölgemize kazandırıp daha da büyümeyi düşünüyoruz.

Şu anda şöyle bir sorun yaşıyoruz. Organize Sanayi Bölgemizdeki 5 bine kadar olan parsellerde yerimiz kalmadı. Yerimiz kalmadığından dolayı 5 bin metrekare yer isteyen yatırımcılara yer veremiyoruz. Biz bu yeni alacağımız yerde 5 bin metrekarelik ya da en büyüğü 10 bin metrekarelik yerler yapacağız. Başvuran yatırımcılarımıza tahsisi gerçekleştireceğiz.

OSB Olarak 2023 Yılında 40 Milyon 800 Bin Dolar İhracat Gerçekleştirdik

Organize Sanayi Bölgemizde 17 ülkeye ihracat yapmaktayız. Şu anda benim vereceğim veriler Türkiye İhracatçılar Birliği’nin verileriyle örtüşmeyebilir. Bunun nedeni de şöyle; bizim burada üretilen ürünlerin birçoğu Mersin Limanı’nda veya da İstanbul firmalarının İstanbul’da gümrükledikleri için Erzincan’ın verilerine girmiyor. Ama geçen yıl 2023 yılında biz Erzincan Organize Sanayi Bölgesi olarak 40 milyon 800 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Yani geçmiş yıllara da bakarsak biz bu ihracatımızı arttırarak devam ediyoruz. 2022 yılında 39 milyon dolar, 2021 yılında 29 milyon dolar, 2020 yılında 17 milyon dolar, 2019 yılında yine 17 milyon dolarlık ihracatımız vardı.

Şu anda tekstil fabrikalarımızın da ihracatlarını yapmasıyla Erzincan’da üretilen bir ürün buradan paketlendiğinde Avusturya’daki bir AVM’nin içinde açılıyor. Burada hırsız kilidine kadar Erzincan OSB’mizde yapılıyor ve buradan gidiyor. Biliyorsunuz bir de Tunay Gıda gibi tüm dünyaya ihracat yapan ve tüm dünyaca tanınan bir meyve suyu fabrikamız var. Artı Orta Doğu’ya ihracat yapan bir tencere fabrikamız var. Et Süt kurumumuz var. Bütün Türkiye’de ve yine dışarıya ihracat yapan firmalarımız var.

Şu anda Organize Sanayi Bölgemizde bir Mesleki Teknik Eğitim Merkezi açtık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mesleki Teknik Eğitim Merkezimizin müdürü, müdür yardımcısı ve görevlileri atandı. Şu anda okul kayıtlarına başladı. Ayrıca Organize Sanayi Bölgemizde bir adet Anaokulu kurduk. Bu anaokulu da İl Milli Eğitime verildi. Şu anda çalışmalarına devam ediyor.

Ayrıca Organize Sanayi Bölgemizde bir megavatlık bir GES Santrali kurduk. Bu hem OSB’nin genel bütçesine bir katkı sağlıyor hem de bizim arıtma tesisimizin elektriğini buradan karşılıyoruz. Bunun haricinde Şalt sahası dediğimiz, bizim elektriği aldığımız, TEİAŞ’tan aldığımız yerde haklarımızı yer altına aldık. Orada çok arıza geliyordu bize. Bu arızalarımızı indirmek için. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcılarımıza hizmet etmek için bir kepçe aldık müdürlük olarak. Oradaki firmaların kepçeye olan ihtiyaçları olunca biz onu karşılıyoruz. Ayrıca burada Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız bize bir İtfaiye verdi. Şu anda OSB’de duruyor. Allah muhafaza herhangi bir yangına müdahaleyi hemen yapabilmemiz adına şu an orada bir tane itfaiyemiz de mevcut.

Toplam yatırımcılarımızın 12 megavata kadar GES santrali şu anda mevcut. Yatırımcılarımız da elektriğini artık kendi üretiyor. Kendi tüketebildiğini zaten kendi tüketiyor. Fazla ürettiği elektriği de TEİAŞ’la ülke ekonomisine kazandırıyoruz.

Şu anda altyapı çalışmalarında Sayın Valimizin de büyük destekleriyle arıtma tesisimizle ilgili bazı sorunlar yaşıyoruz. Bu arıtma tesisimizi revize etmek ve kapasitesini artırmakla ilgili Sayın Valimiz sağ olsun bize Bakanlıktan 15 milyon liralık bir yatırım çıkarttı. Biz de şu anda bu yatırım programının kapsamında proje ihalesini yaptık. Projeyi ihalesindeki firma belli oldu ve şu anda o firmanın çalışmalara başlıyor. Bu senenin sonuna kadar inşallah arıtma tesisimiz hem kapasitesini ikiye arttıracak hem de çok daha verimli çalışmaya başlayacak.

Ayrıca içme suyu projemiz var. Şu anda bunu da Bakanlıkla görüşüyoruz. İçme suyu borularımızı yenileyeceğiz. Kayıp kaçaklarımız mevcut. Daha sağlıklı hizmet verebilmek için içme suyu hattımızın tamamını yenileyip yatırımcımıza kazandıracağız.

Sosyal tesis alanı yapıyoruz. Şu anda Sayın Valimizin emriyle bir sosyal tesis alanı belirledik. Orada bulunan yatırımcı hizmet etmek adına lokantaydı, tipik bir butik oteldi, halı saha, tenis kortu gibi bir sosyal tesis alanı yapıyoruz şu anda. Yerini belirledik. Onunla ilgili plan çalışmaları yapılıyor.

Burada Sayın Rektörümüze de bir teşekkür etmek istiyorum. Şu anda biz üniversiteye bir yer verdik ve üniversitemiz Organize Sanayinin içerisinde bir Meslek Yüksek Okulu kuruyor. Şu anda onların da plan ve inşaat çizimleri yapıldı. Bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Kısa zamanda da bu Mesleki Yüksek Okulu’nun OSB’de kurulması planlanıyor. Bu kurulursa üniversite için güzel bir şey olacak, organize sanayinin içerisinde bir yeri olmuş olacak, ilişkilerimiz daha da iyi olacak. Artı bizim yatırımcımız için de daha deneyimli, stajlara daha müsait öğrenciler yetişecek inşallah.

Bir sorunumuz mesela Turkcell’le ilgili bir sorunumuz vardı. Turkcell hatları çekmiyor OSB’mizde. O civarda da bir problem vardı. Dün itibariyle Turkcell bir baz istasyonu kurdu. Dün biz elektrikli çalışmalarını yaptık ve inşallah artık bir problemimiz de kalmamış oldu. Tüm OSB’ye MOBESE sistemi kuruyoruz. Bunun da ihalesini geçen hafta yaptık. Erzincan’dan bir firmamız kazandı bu ihaleyi. OSB’nin tamamını artık izleyebilecek bir mobese sistemi kuruyoruz.

OSB’mizin etrafını duvarlarla çeviriyoruz. Belki gidip gelenler varsa. Şu anda OSB’nin etrafını tamamen çeviriyoruz ki daha güvenli bir alan olsun. Bütün fabrikalarımıza ve OSB’nin tamamına 7/24 güvenlik veriyoruz. Kendi güvenlikçilerimiz var.

Bozuk yollarımız var. Sağ olsun Vali Yardımcımızla birlikte İl Özel İdareyle bir protokol imzalayacağız Bu bozuk yollarımızın da asfaltını yapıp yatırımcımıza hizmetini vereceğiz. Türk Telekom’la ilgili de çalışmalarımız var. Şu anda 50 megabite kadar bir internetimiz var bizim OSB’de. Yalnız Türk Telekom Müdürümüz sağ olsun çalıştı ve Türkiye’de 2 tane İl yatırım programına girdi. Bunlardan biri de Erzincan OSB. Şu anda omurga hattı, omurga fiber hattını çektiler. Ayrıca OLT cihazı denilen o cihaz geldi ve kurulumu yapıldı. 1,5-2 ay içerisinde de yatırımcıya fiber kabloları çekilerek fiber internette vereceğiz.

Ayrıca yeşil OSB çalışmalarımız devam ediyor. GES ile ilgili 12 megavata kadar bir yer kurulumu gücümüz var. Bu da bizi yeşil OSB’lerde ileri bir seviyeye taşıyor. Neredeyse enerjisinin %90’ını kendisi üretip kendisi tüketen bir OSB konumuna giriyoruz. Bunun haricinde OSB olarak 50.001 sertifikası aldık. Bu aslında şu demek; güvenli altyapı. Suydu, doğalgazdı, elektrikti. Güvenli altyapı sertifikamızı da aldık.

Eksikliklerimiz var mı? Var tabii ki. Diyelim ki elektrik hatlarımızın havai olmasından dolayı kısmi kesintiler yaşıyoruz. Bu kesintilerin nedeni; tellerde kuş çarpmaları ve şimşek çarpmasından dolayı tel kopmaları. Bununla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Havai olan hatlarda izolasyon çalışmaları yapıyoruz. Çok acil yere indirilmesi gereken yerler varsa bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcılarımızdan tabii isteklerimiz var. Bu da en önemlisi yemek artıklarının boş yerlere dökülmemesi. Çünkü bunlar kuşları çekiyor. Kuşlar geldikçe de bu elektrik kesintileri artıyor. Bununla ilgili de yatırımcılarımızla da görüşmemiz devam ediyor. Onlarda artık dikkat ediyorlar.

Ayrıca personel kabiliyetimizi arttırıyoruz. Yeni personeller alarak OSB’deki eksik olduğumuz yerleri gidermeye çalışıyoruz. Firmalarımıza çeşitli bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Mesela Afrika İhracat Pazarından Utku Bengisu gelmişti. OSB’deki bütün yatırımcılarımıza bir konferans verdi. Hatta birkaç firmayla da şu anda hala görüşmeleri devam ediyor. Onun haricinde Boğaziçi Üniversitesi’nden Soner Şahan Hocamızla bir anlaşmamız var. Hocamız hem buradaki firmaların yönetim biçimlerini inceleyerek onlara yol gösterici çalışmalar yapıyor hem de 2 ayda bir yönetimle ilgili konferanslar veriyor. Şirketin yönetimi, daha ileriye gitmesi nasıl olur diye şu anda konferanslar düzenlenmekteyiz.

Bunun haricinde tüm OSB olarak iş için personel arıyoruz. Özellikle tekstilcilerimiz olsun, diğer firmalarımız olsun, personel bulamıyoruz. Bu personelle ilgili de desteklerinizi bekliyoruz. Şu anda Organize Sanayi Bölgemizde 350-400’e yakın açık iş ilanı var. Bunlar tekstil, kereste sektörü ve diğer sektörlerdir. Bununla ilgili de inşallah sizden destek bekliyoruz.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.