SON DAKİKA
hava
Google News

“Ahıskalı Türk kardeşlerimizin acı ve kederlerini paylaşıyoruz”

Son Güncelleme :

14 Kasım 2019 - 14:39

/ 1.658 views kez okundu.
reklam
“Ahıskalı Türk kardeşlerimizin acı ve kederlerini paylaşıyoruz”
reklam

Milliyetçi Hareket Partisi Erzincan Merkez İlçe Başkanı Yavuz Selim İneç, “75 Yıl önce bugün vatanlarından sürülen Ahıskalı Türk kardeşlerimizin acı ve kederlerini paylaşmak üzere buradayız” dedi.
MHP Erzincan Merkez İlçe Başkanı Yavuz Selim İneç Parti binasında düzenlediği basın toplantısı ile 75 Yıl önce bugün vatanlarından sürülen Ahıskalı Türk kardeşlerimizin yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz dedi. İneç Açıklamasının devamında; “Gürcistan’ın Türkiye sınırında yer alan Ahıska, 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşının ardından imzalanan antlaşmayla Rusya’ya bırakıldı. Bölge, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği sınırları içinde kalan Gürcistan’a bağlandı. Bu dönem, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içindeki tüm Türk ve Müslüman topluluklar gibi Ahıska Türkleri için de acıların başlangıcı oldu. Ruslar adına 2. Dünya Savaşı’na katılan Ahıskalı Türkler, savaş bitip evlerine döndüklerinde inanamadıkları bir manzarayla karşılaştı. Eşi, çocukları ve akrabaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin lideri Stalin (SSCB) tarafından 75 yıl önce 14 Kasım 1944’de sürgüne gönderilmiştir.
14 Kasım 1944 bizim için ayrılığın, hasretin, özlemin parçalanmışlığın başladığı tarihtir. Sürgün esnasında şehit olan atalarımızı saygıyla, rahmetle anıyorum. Bugün Ahıska Türklerine uygulanan sürgünün 75. yıldönümü, zulmün ve acının yıldönümü. Bugün, tarihte keşke hiç yaşanmasaydı diyeceğimiz günlerden bir gündür. Her Ahıskalı aile mutlaka bu yolculukta akrabasını kaybetmiştir. Hiçbir suçları olmayan masum ve günahsız yaşlılar, kadınlar, çocuklar insanlık dışı bir şekilde yurtlarından sökülüp atıldı. 3 gün içerisinde Ahıska ve çevresinden toplanan 92 bin 307 kişi Orta Asya’ya, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a sürgün edilmişlerdir. Sürgün edilenlerden 45 bin 985’i çocuk, 18 bin 923’ü yaşlı, 27 bin 399’u ise kadındı. Yaklaşık 40 gün süren yolculuk sırasında açlık, soğuk ve hastalıktan 12 bin 859 kişi hayatını kaybetmiştir. 14 Kasım günü  Ahıskalı Türkler  için zulmün, acının ve vatansız kalmanın, açlıkla, ölümle imtihanın 75. yıldönümüdür”
Hayatta kalanları ise çok ağır şartlarda idame etmeleri gereken bir yaşam bekliyordu. Sovyet yönetimi, Ahıskalıları, kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapmadan en ağır işlerde kullanmak üzere çalışma kamplarına aldı. Ahıska Türklerinin şehirlere yerleşmeleri yasaklandı. Bulundukları yerlerden izin almadan ayrılmaları kurallara aykırıyken, kuralı ihlal eden Ahıskalılar, yakınlarıyla birlikte 1989 yılında da Orta Asya’ya 25 yıllık sürgüne gönderilerek tekrar cezalandırılmıştır. Açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 30 bin Ahıskalı daha Orta Asya’nın çeşitli bölgelerinde hayatını kaybetmiştir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasıyla gerçek amaç ortaya çıktı. Sovyet kayıtlarına göre, Kırım ve Ahıska Türklerinin sürgünü, Karadeniz çevresini Türklerden temizlemek amacıyla yapıldığı  görüldü. Bugün Ahıska Türklerinin anavatanlarında yaklaşık 20 bin kişi yaşasa da bunların çok küçük bir bölümü Türklerden oluşuyor. Ahıskalı Türklerin çok büyük bir bölümü zorunlu sürgün edildikleri yerlerde veya daha sonra göçtükleri ülkelerde yaşamlarını sürdürüyor. Uluslararası kuruluşların raporlarına ve çeşitli kaynaklara göre, bugün 450 bin ila 650 bin Ahıska Türkü vatanlarından uzakta yaşıyor. Ahıskalı Türklerin en çok yaşadıkları ülkelerin başında Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve ABD geliyor.
Siz hiç diri diri kefene sarılmak nedir bilir misiniz ?, Yüzlerce ülkeye savruldu mu bedenleriniz ?, Genç yaşta dul, yetim, öksüz kaldınız mı hiç ?, Onlarca kere sıfırlandı mı hayatınız ?, Peki sizin hiç mezarını bilmediğiniz canlarınız çok sevdikleriniz oldu mu hiç ?, Kaderiniz hayvan vagonlarına sıkıştırıldı mı hiç ?, Bizler Türk olmanın bedelini çok ağır ödedik. 14 Kasım 1944’ te yaşanan Ahıska Türkleri sürgününün 75. Yılındayız.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak canımız Ahıskalı Türklerini, Saygı Ve Rahmetle Anıyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene” diyerek sözlerini tamamladı.
MHP Erzincan Merkez İlçe Başkanı Yavuz Selim İneç ’in yapmış olduğu açıklama sonrasında Zulümden kaçarak Türkiye’ye yerleşen 75 yaşındaki Ahıska Türkü Halit Eyüb 1944 yılında sürgüne gönderilen Amcası Şükrü Eyüb tarafından yazılan notu okudu. Eyüb’ün okuduğu mektup katılımcılar tarafından oldukça hüzünlü bir şekilde dinlendi.

MHP Erzincan İl teşkilat binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına Merkez İlçe Başkanı Yavuz Selim İneç ’in yanı sıra Ahıska Türkü, Prof. Dr. Halis Süleyman, Merkez ilçe teşkilatı üyeleri ve Ahıska Türkleri katıldı.
iPhone’umdan gönderildi.

Haber: Sebahattin KAPLAN

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.