DOLAR 32,5895 % 0.11
EURO 35,0309 % 0.44
GRAM ALTIN 2.423,17 % 0,00
ÇEYREK A. 3.961,89 % 0,00
BITCOIN 64.282,02 -3.469
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

“Aile Olmak, Aile Kalmak”

Son Güncelleme :

18 Aralık 2020 - 17:01

/ 470 views kez okundu.
reklam
“Aile Olmak, Aile Kalmak”
reklam

Erzincan İl Müftülüğü Uzman Vaizi Servet Tiryaki “aile olmak, aile kalmak” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. Uzman Vaiz Tiryaki sohbetinde: “Yuvamız merhamet ocağı olmalıdır.” dedi.

Erzincan İl Müftülüğü Uzman Vaizi Servet Tiryaki “aile olmak, aile kalmak” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. Uzman Vaiz Tiryaki sohbetinde: “Yuvamız merhamet ocağı olmalıdır. Sevgi, aile içi ilişkiler sevgi odaklı olursa bu bir aile için sadece bugün için değil yarın için de çok güzel sonuçlar doğuracaktır.” diyerek şu ifadelerde bulundu.

“Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun. Sohbetimizin konusu aile olmak aile kalmak. Varlıkların en değerlisi olan insan, kadın ve erkek olarak yaratılmıştır. Allahu Teala Kuran’ı Kerim’de: “Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbise.” buyurarak kadın ve erkeğin birbirini koruması gerektiğini hatırlatmaktadır. Aile, insanın dünyadaki cennetidir. Aile yeryüzünün en köklü kurumu, insanlık tarihi ile eşit, eski ama eskimeyen niteliğiyle Allah’ın insanoğluna bir lütfudur. Aile toplumun küçük temel yapı birimidir. Bundan dolayı sağlam toplum, sağlam ailelerden oluşur. Aile yeryüzünün ana fikri zamansız ve mekansız bir kurumdur. Bir olmanın, birlik olmanın, birlikte özgür olmanın sembolüdür aile.

Aile olmak bir bütünü tamamlamak demektir. Kur’an’ın ifadesiyle, eşlerin birbirine örtü olması demektir. Aile, Allah’ın en büyük nimetlerinden bir tanesidir. Muhabbetin, neşenin, sevginin paylaşılarak daha da arttığı bir mekandır aile. Allah Resulü, aileyi hem bir bereket kaynağı hem de büyük bir zenginlik olarak değerlendirilmektedir. O, yeni evlenen bir insanı tebrik ederken şöyle buyururdu: “Allah mübarek etsin. Sana ve eşine bu aile bereketli olsun. Rabbim, ikinize bereket ihsan eylesin. Eşini de, seni de hayır ve iyilikler de ortak etsin.” diyerek dua ediyordu.

Aile çocuklara güzel ahlakın aşılandığı bir yerdir. Allah Resulü, bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha önemli bir hediye bırakamaz buyurken bunu kast ediyordu. Kur’an ve sünnete göre bir aile kurmak için eşleri birbirine bağlayan zamana ve zemine göre değişmeyen esasları şu şekilde özetleyebiliriz. 1 adalet, 2 merhamet, 3 sevgi, 4 sadakat. Adalet, Allah’ın emridir. O zaman ailede adalet hakim olmalıdır. Hiçbir aile ferdine haksızlık yapılmamalıdır. Merhamet, merhamet Peygamberinin ümmeti olduğumuzu unutmayalım. O mübarek ağzından bizi ne güzel uyarmış. “Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz.”

O zaman yuvamız merhamet ocağı olmalıdır. Sevgi, aile içi ilişkiler sevgi odaklı olursa bu bir aile için sadece bugün için değil yarın için de çok güzel sonuçlar doğuracaktır. Allah Resulü, Hz. Hatice annemize olan sevgisini, vefasını her ortamda dile getirirdi. Hatice annemiz vefat ettikten sonra da, Efendimiz yine Hatice annemizin sevgi duyduğu, muhabbet beslediği kişilere sevgisini ve vefasını devam ettirmiştir. Sadakat, aile bireylerinin birbirleriyle huzur içerisinde yaşamasını devam ettirmesi için, birbirlerine karşı doğru ve dürüst davranmaları, iffetlerini, namuslarını ve onurlarını korumaları gerekir.

Aile hayatını sağlam temeller üzerine inşa eden eşler birbirlerini cennete taşıyacaklardır. Kıymeti kardeşlerimiz, aile olmak sadece bir çatı altında toplanmak, bir çatı altında yaşamak demek değildir. Eşlerin birbirlerine dost olması, hayırda yarışmaları, hayır da bir araya gelmeleri demektir. Aile olmak, Rabb’imizin rızasına uygun bir hayatı birlikte yaşamak demektir. Sevinci ve kederi, varlığı ve yokluğu paylaşmaktır aile olmak. Aile kurmak kadar, aile kalmak da önemlidir. Ailesinin değerini bilmek, kurduğu yuvayı devam ettirmek, kadın-erkek müslümanın vazifesidir.

Aile kalmak, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla her bireyin kendi sorumluluğunu bilmesi en az kendi hakkı kadar karşısındakinin de haklarına riayet etmesi ile mümkündür. O zaman, Kur’an’ın rehberliğinde, Hz. Peygamberin en güzel örnekliğinde, bu yolda yürümeye kendinizin, çocuklarımızın, hem de toplumun çok ihtiyacı vardır. Bunu başarabilmek için bu ilkeler doğrultusunda hayatımızı devam ettirirken, kavli duayı da unutmayalım.

Ey Rabb’imiz! Babalığımızı Hz. İbrahim gibi kararlı ve sorumlu kıl. Anneliğimizi Hz. Hacer gibi teslimiyette kıl. Evlatlarımızı Hz. İsmail gibi dualarımızın kabulü kıl. Eşliğimizi Hz. Muhammed gibi vefalı, Hz. Hatice gibi sadakatli kıl. Anne ve baba olarak biz müminlerin daimi niyazı şudur:  Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bizlere göz aydınlığı kıl. Bizleri Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle. Sevginin ve sevincin bereketlendiği,  hüznün ve kederin dağıldığı bir aile kurmaya aileyi devam ettirmeye gayret edelim. Ailemizin değerini bilelim. Unutmayalım ki ailemiz, Allah’ın bizlere emanetidir. İnsan; ailesinden, anne babasına nasıl davrandığından, çocuklarına, eşine nasıl davrandığından, aile bireylerine nasıl davrandığından hesaba çekileceğini hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır.

Rabbim, bizleri bu bilinç ve şuurla aile kurmayı, aileyi devam ettirmeyi, Kur’an’a ve Sünnet’e uygun yaşamayı, huzuruna bu bilinçle ve şuurlar varmayı nasip eylesin. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.