DOLAR 32,2222 % -0.07
EURO 34,7693 % 0.19
GRAM ALTIN 2.404,79 % 0,48
ÇEYREK A. 3.931,83 % 0,48
BITCOIN 61.125,43 -1.997
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE ZAMANI

Son Güncelleme :

05 Eylül 2023 - 12:57

/ 209 views kez okundu.
reklam
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE ZAMANI
reklam

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz meyve sineği ile mücadele döneminin başladığını belirtti.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz meyve sineği ile mücadele döneminin başladığını belirtti. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi;

“Ağırlıklı olarak mandalina ve portakalda aynı zamanda şeker oranı yüksek olan nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali ve özellikle Golden elmada hasar yapan üreticinin baş belası akdeniz meyve sineği mücadelesi zamanı gelmiştir.  Zararlıya karşı kültürel önlemler olarak dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli ayrıca hasattan sonra ağaçta kalan bulaşık meyveler toplanıp imha edilmelidir.”

Tanımı ve Yaşayışı

Erginleri, genellikle ev sineğinin 2/3’ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Zararlı kışı toprakta veya ağaç üzerinde kalan turunç meyveleri içinde geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu , yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek olgunlaşınca kendisini toprağa atar, toprağın 2-3 cm derinliğinde pupa olur.

Zarar Şekli

Akdeniz meyve sineği erginleri; turunçgil ve nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere yumurta bıraktıkları noktalarda ise kahverengimsi lekelere neden olurlar. Akdeniz meyve sineği’nin esas zararı larvaları tarafından yapılar. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısımda bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zaralı tarafından yumurta bırakılan vuruklu olan meyveler hasat zamanından önce dökülür. Bu tür meyvelerin vuruklu ve bulaşık olması ihracata engel olmakta ve malın yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan kısımlarında devamlı faaliyet göstermektedir.

Zararlı Olduğu Bitkiler

Ülkemizde tespit edilen en önemli konukçuları limon çeşitleri hariç turunçgiller, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar, avakadodur.

Mücadelesi Kültürel Önlemler

Yeni tesis edilecek olan turunçgil bahçelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyveler dikilmemelidir. Dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmelidir. Hasattan sonra agaçta meyve bırakılmamalıdır. Ağaçların altına düşen meyveler de toplanıp yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Sonbaharda Ağustos ayı sonu eylül ayı başlarında turunçgil bahçelerine, özellikle erkenci çeşit olan satsuma mandarinleri olgunlaşmadan önce mutlaka tuzak asılarak Akdeniz meyve sineği çıkışı kontrolü yapılmalıdır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse (dipten itibaren sararma başlamışsa) ve sıcaklıklar 16 C0 nin üzerindeyse derhal ilaçlamaya geçilir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine sinek görülüyorsa 7-10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadarilaçlamaya devam edilir. Günlük ortalamasıcaklıklar 16 oC’nin altına düştüğünde ilaçlamagerekmez. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerekduyulmaz. Zehirli kısmı Dal İlaçlama yöntemi kullanılır.

Tanımı

Ergin dişiler, uzunca oval biçimde vebeyaz unlu gibi görünür. Ortalama uzunluğu 3.7mm, eni ise 1.8 mm’dir. Vücudun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş birörtü ile kaplıdır. Bazen tek başına çoğunluklakoloni halinde yumakçıklar şeklinde görülür. Kışı çoğunlukla yumurta ve yumurtalı ergin olarak gövde çatlakları arasında, yumurtasız ergin ve larva olarak da sürgün uçları arasında beslenerek geçirir. Yeni meyvelerinteşekkülü ile çanak yaprakları arasına yerleşir. Burada meyveye gelen bireyler özsuyu emerekbeslenir. Orantılı nemi yüksek gölgeli sıcakyerler gelişmesine uygundur. Meyve çanakyaprağı arası dolduktan sonra bitişik meyveler, yaprağın birbirine değdiği yerlere, göbekli portakalların göbek kısmına girerek buralardaçoğalmaya başlar. Yaz sonuna doğru gövde vedallara dağılırlar.

Zarar Şekli

Mayıs ayı başlarından itibaren turunçgillerde meyvelerin sapla birleştiği çanak yaprakları ve meyvelerin birbirleriyle temas ettiği yerlerde, göbekli portakalların göbek kısmında emgi yaparak meyve kalitesini düşürür ve sap dipleri zayıflayan meyvelerinin dökülmesine neden olurlar. Bu zararlının bulunduğu yerlere harnup ve portakal güveleri yumurta bırakırlar. Zararlının çıkardığı tatlı maddeler bu güvelerin larvalarının besin kaynağı olur. Daha sonraki dönemlerde harnup güvesi larvaları göbekten içeri girerek meyvelerin olumdan önce dökülmelerine neden olur. Portakal güvesi ise meyve kabuğunu delerek meyveleri döker. Ayrıca salgıladığı tatlımsı madde ile de yaprak ve meyvelerde fumajine neden olur.

Zararlı Olduğu Bitkiler

Birinci derecede turunçgiller olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum, yerfıstığı, balkabağı, kavun, karpuz, ve pek çok süs bitkisinde zarar yapar.

Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler

Bahçede yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Budama, ağaç taçları birbirine temas etmeyecek, güneşlenme ve hava akımı sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Biyolojik Mücadele

Ülkemizde kitle üretimi yapılan ve bahçelere salınan, bölge şartlarında kışı geçiremeyen Cryptolaemus motrouzieri predatör (avcı böceği) ve Leptomastix doctylopii parazitoidi en önemli doğal düşmanlarıdır. Bunlar dışında ülkemizde yerli doğal düşmanları da vardır. Bahçe nisan ayı ortasından itibaren 15 gün ara ile kontrol edilir.Yeni meyvelerin oluşmasından itibaren oluşmasından meyvelerin çanak yapraklarının kapanmasına kadar olan devrede ağacın gövde dal ve sürgün uçları, bu devreden haziran ayının yarısına kadar meyve çanak yaprağı arası, temmuz ayından itibaren ise bitişik meyveler ve yaprağa temas eden meyveler kontrol edilir. Mayıs sonuna kadar %5 ağaç ve haziran ayı sonuna kadar %8 ağaç veya meyve bulaşıklığı saptanırsa, ağaç başına 2-3 adet C.motrouzieri predatörü ile 10 adet L. doctylopii parazitoidi salınması gerekir. Agustos ayında ağaç ve meyve bulaşıklığı %15 olursa ağaç başına 2-5 adet predatör ile 10 adet parazitoid verilir. Bu devrede meyve bulaşıklığı daha yüksek oranda tespit edilir ve koloni teşekkülü görülürse 5-10 adet veya daha çok sayıda predatör ile bu miktarın iki katı parazitoid salınır. Eylül ayında %20 ağaç ve meyve bulaşıklığı bulunan bahçeye, iklim durumuna göre kasım sonuna kadar ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet parazitoit salımına devam edilir. Karınca faaliyeti olan bahçelerde, yararlı böcek salımlarından önce, ağaçların kök boğazları daire şeklinde karınca öldürücü toz bir ilaçla ilaçlanmalı.

Kimyasal Mücadele

Meyveler fındık iriliğinde iken, %10 ve daha fazla zararlı bulaşıklığı saptanan bahçelerde biyolojik mücadele uygulamasından önce, popülasyonu düşürmek ve dökümü kısmen önlemek için yazlık beyaz yağlar kullanılır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.