DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ İLE MÜCADELE PROJESİ

Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 11:50

/ 520 views kez okundu.
reklam
AKDENİZ MEYVESİNEĞİ İLE MÜCADELE PROJESİ
reklam

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyvesineği Mücadele Projesi kapsamında çiftçilere tuzak dağıtımı yapıldı. Meyvesineği kitle yakalama tuzakları bahçelere asıldı.

Erzincan İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyvesineği Mücadele Projesi kapsamında çiftçilere tuzak dağıtımı yapıldı. Meyvesineği kitle yakalama tuzakları bahçelere asıldı.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na sunulan “Erzincan Meyveciliğinde Yeni bir tehdit Akdeniz Meyvesineği ile Mücadele Eğitimi Projesi” çalışmaları kapsamında üreticilere bilgilendirme broşürleri ve kitle yakalama tuzakları dağıtıldı. Tuzaklar bahçelere asıldı.

Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başlarında Akdeniz’de turunçgil bahçelerinde görülen meyvesineğinin Erzincan’da bağcılıkla uğraşan çiftçilerin bahçelerinde görülmesi nedeniyle İl Araştırma Enstitüsü tarafından bazı tedbirler alınmaya başlandı. Ev sineğinin 3’te 2 büyüklüğünde olan sineğin genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş ve üzerinde siyah-soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Meyve bahçelerinde vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bırakırlar. Meyve sineklerinin esas zararları larvaları tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmından beslenen larvalar bu kısımda yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Meyveler hasat edilmeden önce larvalar dökülmeye başlar. Meyvelerin birbirleriyle temas ettiği yerde göbek kısmında emgi yaparak meyve kalitesini düşürür. Meyvelerin olumundan önce dökülmelerine neden olur. Ayrıca salgıladığı tatlımsı madde ile yaprak ve meyvelerde fumajine neden olur.

Meyvesineklerine karşı alınması gereken bazı kültürel önlemler vardır. Özellikle yeni bahçe tesis edecek çiftçilerin bahçelerine turunçgiller, şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyve ağaçlarını dikmemeleri tavsiye edilir. Ayrıca meyvesineği bulaşan ağacın meyveleri toplanıp derin bir çukura gömülmelidir. Hasattan sonra ağaçta meyve bırakılmamalıdır. Ağaçların altına düşen meyveler de toplanıp yok edilmelidir.

Meyvesinekleriyle kimyasal mücadele de ayrıca yapılmalıdır. Tuzak asılarak meyvesineğinin çıkışının kontrolü sağlanmalıdır. Özellikle sıcaklıklar 16 derecenin üzerindeyse derhal ilaçlanmaya gidilmelidir. İlaçlanmasına rağmen yine sinek görülüyorsa hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilmelidir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.