DOLAR 32,3256 % 0.22
EURO 35,1131 % -0.07
GRAM ALTIN 2.300,19 % 0,99
ÇEYREK A. 3.760,81 % 0,99
BITCOIN 2.305.512 1.775
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°
Google News

ANAGOLD ATIK HAVUZU “BÖLGENİN ÇERNOBİLİ”

Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 11:59

/ 1.885 views kez okundu.
reklam
ANAGOLD ATIK HAVUZU “BÖLGENİN ÇERNOBİLİ”
reklam

Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyetlerini sürdüren doğaya, çevreye ve tüm canlılara verdiği zararla bölge halkının ve tepkisine neden olan Anagold Altın Madeni firması faciaya davetiye çıkarıyor. Maden alanında bulunan ve uzaydan dahi görünen 197 futbol sahası büyüklüğündeki atık havuzu ise yeni Çernobil barajı olarak adlandırılıyor.

Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyetlerini sürdüren doğaya, çevreye ve tüm canlılara verdiği zararla bölge halkının ve tepkisine neden olan Anagold Altın Madeni firması alanında bulunan ve uzaydan dahi görünen 197 futbol sahası büyüklüğündeki atık havuzu yeni Çernobil barajı olarak adlandırılıyor.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Alacer Gold ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik, Çöpler Maden İşletmesi’nde ortak faaliyet sürdürüyor. Siyanürlü atık barajı çevresinde toplu kuş ölümlerinin yaşandığı iddia edilirken madenciliğin çevreye doğaya ve tüm canlılara verdiği zararlara dikkat çekiliyor.

Çevre örgütleri, Fırat Nehri’ne akan Karasu Nehri’nin 350 metre yakında olan madende şirketin faaliyetlerinin durdurulmasını istiyor. Kapasitesi genişletildikten sonra günde 9 bin ton zehirli atık ile 5 bin metreküp su deşarjı yapılacak olan Çöpler Altın Madeninde uzun yıllar boyunca 1 milyon 720 bin ton zehirli kimyasalın toprağı ve suyu zehirleyeceği iddia ediliyor.

Konuya tepki gösteren çevre örgütlerinden Polen Ekoloji, sızıntılar ve asit buharlarıyla kirlenen suyun nehir üzerinden Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarına zarar vereceğini söylüyor. İliç halkının para verilerek susturulduğunu dile getiren ERT Şah Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birol Dağ, köy halkının işe alınarak ve zaman zaman ödemeler yapılarak susturulduğunu, madenciliğin yarattığı tahribata karşı verilen mücadelenin devam ettiğini ve açılan davaların uluslararası mahkemelere taşındığını söyledi.

Atık havuzunun 197 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu vurgulayan Dağ bölgede faciaya davetiye çıkarıldığını dile getirerek  “Bölgede kuş ölümleri ile gündeme gelen olayda yalnızca kuşların değil insan ölümleri ve sakat doğumları da gerçekleşiyor. Havuzdan su içen kuşlar tekrar uçamıyor. 21 farklı kimyasalın bulunduğu yerden su içen hayvanlar için burası ölüm saçıyor. Ayrıca insanlar nefes alamıyor. Kimyasalların toplandığı bölgeden çok keskin bir koku yayılıyor ve boğaz yanması gerçekleşiyor” diye konuştu. Atık barajının olduğu arazinin tamamının köye ait olması ve devletten yasal izinlerin alınmasına rağmen şirketin köyde 12 milyon lira para dağıttığını dile getiren Dağ, yeni bir Çernobil faciasıyla karşı karşıya kalındığını belirtti.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.