DOLAR 32,2242 % -0.07
EURO 34,7239 % 0.08
GRAM ALTIN 2.410,68 % 0,73
ÇEYREK A. 3.941,46 % 0,73
BITCOIN 61.529,99 -1.021
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°
Google News

ARILARIN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ VE BALIN FAYDALARI NELERDİR?

Son Güncelleme :

07 Nisan 2023 - 12:43

/ 298 views kez okundu.
reklam
ARILARIN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ VE BALIN FAYDALARI NELERDİR?
reklam

Bitkilerin polenleşmesini ve bu nedenle de gıdaların büyük bir kısmının yetişmesini sağlayan arılar için bundan yıllar önce ünlü bilim adamı Albert Einstein; ‘’Eğer arılar yok olursa insanlık en fazla dört yıl yaşayabilir.’’  sözlerini ifade etmişti.

Bitkilerin polenleşmesini ve bu nedenle de gıdaların büyük bir kısmının yetişmesini sağlayan arılar için bundan yıllar önce ünlü bilim adamı Albert Einstein; ‘’Eğer arılar yok olursa insanlık en fazla dört yıl yaşayabilir.’’  sözlerini ifade etmişti. Dünya üzerinde 20 binden fazla arı türü olduğu kabul ediliyor. Antarktika dışında dünyanın her yerinde yaşadığı biliniyor. Son zamanlarda sayılarında azalma meydana gelen arıların bazı türlerinin nesilleri tehlike altında. Peki milyonlarca yıldır dünyada var olan arılar neden azalmaya başladı? Cevabı ise son yıllarda artan çevre kirliliği, tarımda kullanılan zehirli kimyasallar ve iklim değişimi. Dünyanın artan ısısı ve buna bağlı olarak değişen yağış oranları arıları oldukça fazla etkiliyor. Bütün bunlara artı olarak bilinçsiz bir şekilde zirai ilaçlama da eklenince arı nüfusunda azalma görülüyor. Tarımda zararlı ve bilinciz ilaç kullanımı önlemek sadece arılar için değil, tozlaşmaya katkı sağlayan diğer canlılar için de oldukça önemli. İnsan için bile tehlikeli olan bu ilaçların, 2 milyon türü olan böceklerin yüzde 40’ını nesillerinin tükenmesi ile karşı karşıya bırakıyor.

Tarlalardaki, bahçelerdeki bitkilerin çiçekten gıdaya dönüşebilmesi için tozlaşmaya ihtiyacı var. Çiçeklerden nektar toplayan arılar, kendi üzerlerine yapışan polenleri diğer çiçeklere taşıyarak meyveye ve sebzeye dönüşmesini sağlar. Bu nedenle arılar dünya üzerindeki yaşamın devam edebilmesi adına kritik bir önem taşıyor. Eğer arılar bu hızla azalmaya devam ederek yok olursa bitkilerin çiçekleri tozlaşmayacak ve gıda hasadı yüzde 80 oranında gerileyecek.

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

Hem tatlı hem faydalı olması ile birlikte toplumun büyük bir kısmı tarafından sevilen balın faydaları say say bitmiyor. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan bal, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bal, prebiyotiktir. Vücuttaki yararlı hücreleri arttırır. Cildi iyileştirir, kepeğe ve kaşınmaya iyi gelir. Alerjik semptomları azaltır. İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındırır. Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Antibakteriyeldir. Enerji verir.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.