DOLAR 32,2180 % -0.08
EURO 34,7629 % -0.13
GRAM ALTIN 2.454,97 % 0,92
ÇEYREK A. 4.013,87 % 0,92
BITCOIN 62.999,99 2.796
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

AVUKAT HAKLARI MERKEZİ KURULDU

Son Güncelleme :

13 Ekim 2022 - 13:37

/ 326 views kez okundu.
reklam
AVUKAT HAKLARI MERKEZİ KURULDU
reklam

Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk savunmanın yargı içerisinde kurucu unsur olarak yerini alması ve savunmanın yargı için vazgeçilmez olduğunun bilincinin yerleştirilmesi amacıyla oluşturulan Avukat Hakları Merkezi’nin kurulduğunu ve bu merkezde görev alacak avukatlar için avukat hakları eğitimi verilmesi üzerine çalışmalara başlanacağını belirtti.

Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk savunmanın yargı içerisinde kurucu unsur olarak yerini alması ve savunmanın yargı için vazgeçilmez olduğunun bilincinin yerleştirilmesi amacıyla oluşturulan Avukat Hakları Merkezi’nin kurulduğunu ve bu merkezde görev alacak avukatlar için avukat hakları eğitimi verilmesi üzerine çalışmalara başlanacağını belirtti. Av. Adem Aktürk konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Avukat Hakları Merkezi, savunmanın yargı içeresinde kurucu unsur olarak yerini alması ve savunmanın yargı için vazgeçilmez olduğu bilincinin yerleştirilmesi; avukatın savunmayı temsil işlevini yerine getirebilmesi için sahip olması gereken haklara ulaşması ve bu hakları özgürce kullanılabilmesi; avukatlık mesleğini yerine getirirken ve/veya avukatlık sıfatı nedeni ile bir sorunla karşılaşan avukatların başvuracağı bir yapı olması hedefi ile çalışmalarına başlamıştır.

Hukukun üstünlüğünü ve savunmanın bağımsızlığını göz önünde tutarak, ulusal ve ulusal üstü hukuk çerçevesinde avukat haklarının tanınması, uygulanması, geliştirilmesi ve savunulması amacıyla mesleki, akademik ve uygulamaya yönelik tespitler, araştırmalar ve çalışmalar yapmak ve Baro Yönetim Kuruluna bu yönde yardımcı olmaktır.

Avukatların görevlerini yaparken ve/veya avukat sıfatlarından dolayı karşılaştıkları her türlü fiili ve hukuki saldırıda; olay Baro‘ya veya Merkeze iletildiği anda müdahale edilmektedir.

Avukatlara yönelik saldırılarda, Merkez üyeleri ve görevli avukatlarca olay yerine gidilmekte ve hukuki işlemlerin yürütülmesinin yanı sıra mesleki dayanışma sağlanmaktadır.

Avukat olmadıkları halde avukatlara yönelik hak ve yetkileri kullanan ve böylelikle de avukatlık meslek tekeline ve Avukatlık Kanunu’nun 63. maddesine muhalefet eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmakta ve açılan davalarda müdahil / katılan sıfatı ile yer alınmaktadır.

Olay Anında Müdahale

Saldırıya uğrayan meslektaşlarımız olay anında telefonla başvuru yapmış ise olaya anında müdahale açısından olay yerine yakın bir Avukat Hakları Merkezinde görevli Baro Yönetim Kurulu Üyesi ve merkeze üye bir avukat olaydan haberdar edilmekte ve olaya anında müdahale edilebilmesi sağlanmaktadır.

Bu aşamada da, Baromuz bilgilendirilmekte ve bu şekilde Yönetim Kurulu’nun da olayla ilgili gerekli girişimlerde bulunması mümkün olmaktadır.

Avukatlık görevini ifa ettiği sırada, avukatlık sıfatı nedeniyle fiziki ya da sözlü saldırıya uğrayan meslektaşlarımız Erzincan Barosu Avukat Hakları Merkezin yönetim kurulu üyelerine veya 0545 446 1973 numaralı telefonu arayarak başvuruda bulunabilirler.

Dava Aşamasında Müdahale

Başvuru Baromuza ulaştığında henüz bir dava açılmamış ise ve Baro Yönetim Kurulu olayın takip edilmesine karar vermiş ise; Avukatlık Kanunu md. 95/4 uyarınca suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Dava aşamasında ise meslektaşımızın müşteki olduğu durumlarda Avukatlık Kanunu md. 95/4 uyarınca müdahale talep edilmekte ve dava müdahil sıfatıyla takip edilmektedir.

Meslektaşımız sanık ise, müdafilik hizmeti verilmektedir.

Fiziki ya da sözlü saldırı sonrasında Avukat Hakları Merkezi’nin hukuki ve idari girişimlerde bulunabilmesi için meslektaşlarımızın Erzincan Barosu Başkanlığı’na hitaben yazacakları dilekçeyle birlikte soruşturma ya da kovuşturma aşamasındaki bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekmektedir.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.