DOLAR 32,3862 % 0.19
EURO 35,1055 % -0.02
GRAM ALTIN 2.326,14 % 0,25
ÇEYREK A. 3.803,23 % 0,25
BITCOIN 2.288.933 0.077
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Google News

BIÇAKÇILARDA BAYRAM MESAİSİ

Son Güncelleme :

17 Temmuz 2021 - 12:12

/ 383 views kez okundu.
reklam
BIÇAKÇILARDA BAYRAM MESAİSİ
reklam

Kurban Bayramına sayılı günler kala bıçak yapan esnaflar ile bileyiciler de yoğunluk yaşanıyor. Kurbanlık hayvanların kesilmesi için bıçakçılara akın eden vatandaşlar bıçaklarını bileylemek için sıraya giriyorlar. Bayram öncesi bıçakçıların yüzü gülüyor.

Kurban Bayramı öncesinde bıçaklarını bilemek ve tamir ettirmek isteyenler, bıçak ustalarının yolunu tutuyor. Buğday pazarı ve sanayi çarşısındaki bıçakçılarla birlikte seyyar bıçakçılar bu günlerde yoğunluk yaşıyor. Getirilen bıçaklar sıraya konularak bileme işlemi geç saatlere kadar devam ediyor.

Kurbanlarını kesmek için kimi vatandaşlar yeni bıçaklar alırken, kimileri de bileylemek için bıçakçılara akın ediyor. Bayram öncesi bıçakçıların yüzü gülüyor.

Kurban keserken kurbanlıklara eziyet etmemek için bıçakların keskin ve pürüzsüz olması gerektiğini belirten bıçakçılar kurbanları işinin ehli kişilerin kesmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Bıçak ustası Doğan Karagülmez bayram öncesi kurban kesecek ve bıçak alacak kişilere tavsiyelerde bulundu. Karagülmez şu ifadelere yer verdi; “Kurban biliyorsunuz bizim Mukaddesatlarımızdan biridir. Dinimizin gereğidir. Bu nedenle kesilecek kurbana eziyet vermemesi açısından çok keskin ve iyi çelikten imal edilmiş olması gerekir. Aksi takdirde hayvan eziyet çeker. Biz bu işi yaparken kurban sahibinden daha çok kurbanı düşünüyoruz. Çünkü Kurban bayramı mübarek bir gün. Kutsallarımızdır. Onun için çok itinalı o işi yapmak zorundayız. Erzincan’da da bu işi yapıyoruz. Dövme bıçakta yapıyoruz. Kurban bayramı nedeniyle işlerimiz de yoğun. Vatandaşlar bıçak almaya, bıçak bileylemeye getiriyorlar. O şekilde biraz yoğunluğumuz var. Kullanılan bıçağın çelikten imal edilmiş olması lazım. İyi kesen çelikten imal edilmiş olması lazım. Hijyenik olması lazım. Kurban kesimi esnasında bıçağın çok ayrı tutulması lazım. Soyulmasının ayrı bir bıçakla yapılması lazım. Parçalanmasına dikkat edilmesi lazım. Aksi takdirde kemik kırıkları kalır. Kurban kesecek bir insanın en az üç dört tane bıçağı olması lazım. İyi bir Nacak veya kemik kıracak malzemesi olması lazım. Vatandaşlardan bıçağa talep yok ama bıçak bilemeye talep var. Vatandaşlar genelde kurban bayramı geldiği zaman anahtarcılar, tenekeciler, demirciler bıçakçı doluyor. Artık bu işin çivisi çıkmış. Bıçakçılar bıçaktan başka her işi yapıyorlar. Kurban bıçaklarının fiyatı 30 – 100 – 150 TL arasında değişiyor. Bu bıçağın kalitesine göre değişiyor. Bıçağı kesim şekline göre veriyoruz bu nedenle bıçağın büyüklüğü, küçüklüğü gibi özellikleri farklı oluyor. İki şekilde kesim yapıyorlar. Bazıları yukardan aşağıya, aşağıdan yukarıya kesiyorlar. Bazıları da boğazına sürerek kesiyorlar. Onun için ona göre biz bıçağını veriyoruz. Bıçakların büyüğü de var. Küçüğü de var. Bıçak bileme fiyatlarımız ise 5 TL’den 45 TL’ye kadar yapıyoruz. Fiyatlar bıçağın ebadına göre değişiyor. Bıçaklar karbon çelik ve krom çelik olarak ayrılıyor. Karbon çelik daha kaliteli ama çabuk paslanır.”

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.