DOLAR 32,5833 % 0.29
EURO 35,0346 % 0.17
GRAM ALTIN 2.461,52 % 1,04
ÇEYREK A. 4.024,59 % 1,04
BITCOIN 64.373,74 0.581
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 25°
Google News

BİYOTEKNİK MÜCADELE TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ

Son Güncelleme :

28 Nisan 2022 - 12:10

/ 320 views kez okundu.
reklam
BİYOTEKNİK MÜCADELE TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ
reklam

Erzincan’da Bağlarda Salkım Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadele Tarla Günü düzenlendi. Üzümlü ilçesinde düzenlenen etkinlikte proje uygulamaları konusunda vatandaşlar bilgilendirildi.

Erzincan’da Bağlarda Salkım Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadele Tarla Günü düzenlendi. Üzümlü ilçesinde düzenlenen etkinlikte proje uygulamaları çerçevesinde vatandaşlar bilgilendirildi. Erzincan İl Tarım Müdürlüğü koordinatörlüğünde Üzümlü İlçesinde, Üzümlü Kaymakamı Nur Sevinç Özbek Çakas, İl Tarım Müdürü Murat Şahin, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube müdürlüğü personelleri ve çiftçilerin katılımıyla “Bağ Alanlarında Salkım Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadele” projesi tanıtımı uygulamalı olarak yapıldı.

Burada bir konuşma yapan İl Tarım Müdürü Murat Şahin şu ifadelere yer verdi; “Önemli olan burada Biyoteknik Mücadelede özellikle son yıllarda Bakanlığımızda buna çok önem veriyor, Biyoteknik mücadelenin arttırılarak kimsayal mücadelenin azaltılması. Bunda da başarılı olursak inşallah bütün Üzümlü’ye yayarız.”

“Bağ Alanlarında Salkım Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadele Yönteminin Benimsetilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında düzenlenen etkinlikle Üzümlü İlçesinde 240 dekar alanda belirlenen 60 üreticinin bağlarına asılan tuzaklar sayesinde üzüm üreticileri bağlarda ana zararlı olan salkım güvesine karşı Biyoteknik mücadele yöntemini uygulayarak kimyasal ilaç kullanımını azaltıp, sağlıklı ve pestisit kalıntısının minimize edildiği ürünler elde edilmesi hedeflendi. Tarımda zararlılara karşı uygulanan feromon yayıcılar, insan sağlığının yanı sıra, çevre ve doğal dengeyi koruyan, uygulama etkinliği uzun süren, kullanıcı sağlığını tehdit etmeyen ve maliyet açısından da avantaj sağlayan bir biyoteknik mücadele olarak biliniyor.

Salkım Güvesi ile olan mücadele kimyasal mücadeleye alternatif ve çevre dostu olarak da bilinen Biyoteknolojik yöntem “Şaşırtma Tekniği” olarak da biliniyor. Bu teknik, deneme çalışmaları ardından edinilen tecrübe ve düşünceleri üreticilere aktarılmaya başlandı. Bitkisel üretimde zararlılar (Örnek: Üzüm Salkım Güvesi ve Elma İç Kurdu Vb.) ile mücadele yöntemlerinden olan ve kimyasal mücadeleye alternatif mücadele tekniği olarak uygulanan; kimyasal ilaç kullanımının azaltılması suretiyle insan sağlığının ve doğal dengenin korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteği programında da bulunan “Biyoteknolojik Mücadele Yöntemler”den olan  “ŞAŞIRTMA TEKNİĞİ”: dişi böcekler tarafından salgılanan, erkeğin çiftleşmeye hazır dişiyi bulmasını sağlayarak zararlının çoğalmasını tetikleyen feromonun, yapay olarak üretilerek çeşitli materyaller içine hapsedilmesi ve zararlıların üreme zamanında üretim alanlarına yerleştirilerek serbest bırakılması suretiyle, bu alanlar üzerinde yoğun bir feromon bulutunun oluşturularak, erkeğin dişi zararlılar tarafından salgılanan gerçek feromon kokusunu almasının engellenmesi ve dolayısıyla dişiye ulaşmasının önlenerek dişi ile çiftleşmesinin önüne geçilmesi ve nihayetinde zararlı popülasyonun çoğalmasının minimize edilerek bitkisel üretim materyallerinin korunması tekniğidir.

Bu teknikle bağın en önemli zararlısı olan salkım güvesine karşı üreticiler tarafından tel olarak adlandırılan feromonların bağlara asılmasıyla kimyasal ilaç kullanmadan zararlıya karşı mücadele yapılmış olmaktadır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.