SON DAKİKA
hava
Google News

BORÇLU ESNAFIN KARŞILIKSIZ ÇEK FERYADI

Son Güncelleme :

08 Temmuz 2022 - 9:17

/ 742 views kez okundu.
reklam
BORÇLU ESNAFIN KARŞILIKSIZ ÇEK FERYADI
reklam

Karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı 30.06.2022 tarihine kadar durdurulmuştu. Sürenin dolmasının ardından pandeminin etkisinden yeni kurtulan esnaf ülke genelinde olduğu gibi Erzincan’da da ekonomik krizle karşı karşıya kalınca ödeyemediği çeklerden dolayı hapis cezası endişesi taşıyor.

 

Karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı 30.06.2022 tarihine kadar durdurulmuştu. Sürenin dolmasının ardından pandeminin etkisinden yeni kurtulan esnaf ülke genelinde olduğu gibi Erzincan’da da ekonomik krizle karşı karşıya kalınca ödeyemediği çeklerden dolayı hapis cezası endişesi taşıyor. Alacaklının şikayeti durumunda 30 Haziran 2022’den sonra hapis cezasının infazına kaldığı yerden devam edilecek. 30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı durduruldu.

Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 18.07.2021 tarihine kadar ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorunda denildi. Kalan kısmını ise 30.06.2022 tarihinden itibaren ödemeye başlayacak.

Ödemelerini de, kalan borcunu 15 eşit takside bölüp ikişer aylık taksit şeklinde yapacak. 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini ödeyenler için kalan borçlarını ikişer aylık 15 eşit taksitte ödeme olanağı vardı.

Genelde küçük esnaf

Ödenmezse, kesinleşmiş ve durdurulan hapis cezasının infazının devamı, alacaklının inisiyatifine bırakıldı. Alacaklı şikayet ederse, 30 Haziran 2022’den sonra hapis cezasının infazına kaldığı yerden devam edilecek. İki taksit ödeyemezse, yine aynı şekilde, alacaklının şikayetiyle infaza devam edilecek.

30.06.2021 tarihine kadar karşılıksız çekten henüz mahkum olmayıp yargılaması devam edenler varsa, onlar da borçlarının onda birini 30.06.2022 tarihine kadar ödeyip, kalanını da 15 eşit taksitte öderlerse, cezaları ve mahkumiyetleri bu arada kesinleşmiş olsa bile infaz edilmeyecek.

Prof. Dr. Alper Ulusoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Çeki karşılıksız çıkanlar, genellikle küçük esnaflar. Karşılıksız çekten dolayı aldıkları hapis cezasının infazı durdurulan esnaf sayısı oldukça fazla.

Karşılıksız çekten dolayı mahkum olanların cezalarının infazının ertelenmesi, sadece pandemiyle ilgili olarak geçici bir çözüm getirdi fakat bu kez de yaşanan ekonomik kriz esnafı zor duruma düşürdü.

Esnafa hapis cezası kapanan işyeri demek

Çeki karşılıksız çıktığı için cezaevine giden esnafın işyeri kapanıyor. Ailesi ile ilgilenecek kimse kalmıyor. Sonuçta sosyal güvenlik sisteminin, Maliye’nin de kayıpları oluyor. Cezaevindeki esnaf ne kendisi için, ne de çalışanları için sigorta primi ödeyemez. Satış yapamayacağı için, Maliye KDV tahsilatı yapamaz.

Esnaf çek yazmak yerine senet verseydi, hapse girmeyecekti.

Çek, karşılıksız çıktığında uğrunda hapis yatılacak kutsal bir evrak değil. Bono, poliçe neyse, hukuken ve iktisadi olarak çek de odur.

Karşılıksız çıkacağı belli olan çekleri bilerek ve kötü niyetli keşide eden, “dolandırıcı zihniyetle” piyasada güveni zedeleyen kişileri hukuk sistemimiz ayırt edemiyorsa, bunun bedelini hapis cezası vererek esnafın sırtına yüklememeli.

Karşılıksız çeke hapis cezası öngörülmesi, çeke olan güveni sağlamıyor, sadece arada banka olduğu için güvenli sanılıyor.” ifadelerine yer verdi.

30.06.2022 tarihinin geçmesinin ardından hapse girme endişesi yaşayan esnaflar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.