DOLAR 32,4782 % -0.07
EURO 34,8566 % -0.46
GRAM ALTIN 2.441,17 % 0,20
ÇEYREK A. 3.991,31 % 0,20
BITCOIN 64.029,94 -0.925
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Google News

BUĞDAY BİÇME DÖNEMİ BAŞLADI

Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:39

/ 381 views kez okundu.
reklam
BUĞDAY BİÇME DÖNEMİ BAŞLADI
reklam

Erzincan’da tarlalara ekilen buğdayların hasat zamanı geldi. Biçerdöverler tarlalarda kuru buğdayları toplarken dane kayıplarının olmaması ve kalitenin düşmemesi için hasadın zaman kaybetmeden yapılması tavsiye ediliyor.

Erzincan’da tarlalara ekilen buğdayların hasat zamanı geldi. Biçerdöverler tarlalarda kuru buğdayları toplarken dane kayıplarının olmaması ve kalitenin düşmemesi için hasadın zaman kaybetmeden yapılması tavsiye ediliyor.

Buğdaylar tam olum döneminde, danedeki nem oranı yüzde 13 – 14 olduğunda hasat ediliyor. Danelerin kuru olup olmadığı elle basit bir muayene ile belirlenebiliyor. Daneler elle bastırıldığında ezilmiyor ise uygun nem aralığında olduğu anlaşılıyor. Hasat için danelerin kuru olmasının yanında yaprak, sap ve başağın da kuru olması gerekiyor. Tarladaki başaklar altın renginde ve elle ovalandığında daneler başakçık kavuzlarından kolayca ayrılıyorsa hasat için yeterli kuruluğa geldiği anlaşılıyor.

Hasada başlamadan önce buğday tarlasındaki tüm bitkilerin homojen olarak kuruduğundan emin olunması gerekiyor. Rutubetin yüksek olduğu sabah erken ve akşam saatlerinde hasat yapılmamalı. Dane kayıplarının fazla olmaması ve kalitenin düşmemesi için hasat zamanı geçirilmeden uygun dönemde hasadın tamamlanması, geç kalınmaması önemli.

Biçerdöver üzerinde gerekli ayarlamaların yapılması, hasada başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus. Bu hususlar şöyle ifade ediliyor;

Depoda kırık dane ve ezilmemiş başak olmaması için batör-kontrabatör açıklığı ayarlarının doğru yapılması,

Biçim yüksekliği ayarlarının yapılmış olması,

Silindir hız ayarları yapılırken bitkilerin gelişme durumlarının dikkate alınması,

Elek-sarsak ayarlarının yapılması ve eleklerin sıklıkla temizlenmesi,

Vantilatör ayarlarının doğru yapılması,

Tarla üzerinde hasat edilmemiş, yatırılmış ve kırılmış bitki kalmaması için sap ayırıcısı olmayan biçerdöverler ile hasat yapılmaması ve ayırıcının ayarlarının doğru olup olmadığı kontrol edilmesi,

Biçerdöver hasada ilk başladığında dane dökümü kontrol edilip hasada buna göre devam edilmesi gerekiyor.

Tüm bunlara ek olarak, operatör belgesi bulunmayan çalışanlara hasat yaptırılmaması da oldukça önemli.

Hasat için gerekli tüm hususlara uyulduğunda dane kaybı en düşük seviyede tutuluyor. Aynı zamanda kalite özellikleri korunarak pazar taleplerine uygun ürün elde edilmiş oluyor. Tüm bunlara bakıldığında toprak hazırlığı, ekim, gübreleme, hastalık ve zararlı mücadelesi gibi konularda yoğun ilgi gerektiren üretim sürecinde sarf edilen emeğin karşılık bulması ve maddi kazancın sağlanması için hasat kriterlerine tam olarak uyulması üreticilere avantaj sağlıyor.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.