DOLAR 32,3786 % 0.16
EURO 34,9653 % -0.34
GRAM ALTIN 2.325,61 % 0,22
ÇEYREK A. 3.802,37 % 0,22
BITCOIN 2.263.167 -1.161
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°
Google News

CEVİZ AŞISI UYGULAMASI YAPILDI

Son Güncelleme :

06 Nisan 2022 - 9:47

/ 196 views kez okundu.
reklam
CEVİZ AŞISI UYGULAMASI YAPILDI
reklam

Erzincan Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından Değirmenköy İlkokulu öğrencileriyle birlikte “Ceviz Aşısı Uygulaması” yapıldı. Öğrenciler uygulamayı ilgiyle izledi.

Erzincan Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından Değirmenköy İlkokulu öğrencileriyle birlikte “Ceviz Aşısı Uygulaması” yapıldı. Öğrenciler uygulamayı ilgiyle izledi. Trafik Tim Komutanlığından Başçavuş Mustafa Ataseven tarafından yapılan uygulama okulun bahçesinde gerçekleştirildi. Meyve ağaçlarında uygulanan aşılardan yapılış ve zaman açısından farklı olan ceviz aşısı uygulamasını dikkatle izleyen öğrenciler yapılan çalışmayı ilgiyle takip etti.

Ceviz Aşısı Uygulaması

Ceviz fidanı göz aşısı olarak da adlandırılan uygulama konu hakkında bilgi sahibi kişilerce yapılır. 3 ayrı zaman diliminde (Sonbahar, İlkbahar, Yaz) ve özellikle Nisan ve Mayıs ayları arasında yapılan cevizde aşılama uygulaması gece ve gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olması durumunda yapılır. Ceviz fidanı aşı uygulamaları 4 şekilde yapılabilir. Bunlar; Yama göz aşısı, Omega Aşısı, Dilcikli Aşı ve Yarma Kalem Aşısı.

Aşı yapılacak ağacın genç olması ve meyve verecek duruma gelmiş olması gerekir. Ağaçlar belirlendikten sonra gözler patlamadan ağaçların güney kısımlarından, en az işaret parmağı kalınlığında, kalem rengi koyu kahverengi olan bir yaşındaki sürgünlerden alınır. Kalem alındıktan sonra boylama yapılarak streç film ile hava almayacak şekilde paket yapılır. Kalemin ince tarafı yani uç tarafı aşağıya gelecek şekilde buzdolabının sebze-meyve bölümüne dik olarak yerleştirilir.  +4 derecede iki ay bu şekilde muhafaza edilerek aşılama zamanına kadar burada tutulur. Aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılır. Bu sayede özsuyunun akıtılması sağlanır. Aşıda her gövde veya dala, kalınlığına göre 3-5 adet aşı kalemi yerleştirilebilir. Her kalem için, dalın ucunda, kabuktan oduna kadar inen yaklaşık 5 cm uzunluğunda yukarıdan aşağıya doğru çizgi halinde bir kesim yapılır. Sonra kalemi yerleştirmek amacıyla, kabuk bu kesitin her iki kenarı boyunca hafifçe kaldırılır. Yaklaşık 1 cm kalınlığında, 10-15 cm uzunluğunda hazırlanan kalemlerde 2-3 adet göz bulunmalıdır. Kalemin alt ucunun bir kenarı boyunca, 5 cm uzunluğunda bir kısmı kesilerek inceltilir. Daha sonra, hazırlanan kalemler anaca kabuk ile odun arasına yerleştirilir. Her kalem için ince ve başsız iki çivi kullanarak, kalemin anaca çivilenmesi başarıyı artırmaktadır. Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra bütün yara yerleri aşı macunu ile kapatılır.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.