DOLAR 32,5073 % -0.11
EURO 34,9718 % 0.37
GRAM ALTIN 2.430,63 % 0,31
ÇEYREK A. 3.974,08 % 0,31
BITCOIN 63.936,15 -3.612
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 24°
Google News

DAĞLARDAN GELEN MANTAR BEREKETİ

Son Güncelleme :

09 Mayıs 2022 - 15:10

/ 3.266 views kez okundu.
reklam
DAĞLARDAN GELEN MANTAR BEREKETİ
reklam

Erzincan ve Tunceli dağlarında Mayıs ve Haziran aylarında yaygın olarak görülen Çaşır Mantarı tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Bitki türlerinin az bulunduğu yüksek kesimlerden getirilen mantarlar vitamin ve besin değeri nedeniyle büyük ilgi görüyor. Çaşır mantarının ehil kişiler tarafından toplanması ve zehirli mantar türleri ile karıştırılmaması yönünde uyarı yapılıyor.

Erzincan ve Tunceli dağlarında Mayıs ve Haziran aylarında yaygın olarak görülen Çaşır Mantarı tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Özellikle bitki türlerinin az bulunduğu yüksek kesimlerde görülen bu mantar türü etli ve lezzetli tadıyla yöresel yemekler menüsünde ilk sıraya yükseldi. Erzincan, Tunceli, Erzurum, Elazığ, Bingöl gibi illerin yüksek yerlerinde yetişen Çaşır Mantarı halk arasında pek çok adıyla tanınıyor.

Çaşır, Çakşır, Çaşur, Çarçur, Heliz, Kırkor, Göbek, Göbelek ve Mendik Mantarı olarak da bilinen mantar türü çok yüksek dağlık kesimlerde, dağ eteklerinde, kurak sahalarda, küçük çayırlıklarda, kayalık veya taşlık olan pek fazla bitkinin yetişmediği yerlerde görülüyor.

Çaşır Mantarının en önemli özelliği ise kalori değerinin düşük vitamin, selenyum ve potasyum gibi değerler bakımından yüksek besin değerine sahip olmasıdır. Karların erimesi sonrasında keskin kokusuyla kolaylıkla fark edilebilen bu mantar türü kendi bıraktığı köklerinden yeniden büyür. Pişirildiğinde bir lezzet harikasına dönen Çaşır Mantarı diğer zehirli mantarlarla karıştırılmamalıdır. Konunun ehli olan kişiler bu mantarın biçimsel özelliklerini hemen tanıyıp Pazar ve market tezgâhlarına kadar ulaşılmasını sağlarlar.

Çobanlara özgü bir mantar olarak da bilinen Çaşır Mantarı yüzeyindeki parlak görünümüyle çabucak tanınır. Yüksek dağ kesimlerde kumluk arazilerde büyümesi sebebiyle yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Çevresel koşullardan çabucak etkilenebilen bu mantar türünün toplandığı süre içerisinde kısa bir süreçte tüketilmesi tavsiye edilir.

Çaşır Mantarının pek çok faydası bulunmaktadır. Bir sağlık deposu olan bu mantar türünün ömrü uzattığına inanılır. Şeker hastalığı olan hastaların değerlerinin düzelmesine destek olduğu gibi kalp rahatsızlığı, kanser hastalığı, iştahsızlık, bağırsak ve sindirim sistemini düzenleyici özellikleri nedeniyle tercih edilir. Ayrıca mantarın kurutulup toz haline getirilerek yaralara sürüldüğünde yaraları hızlıca iyileştirici bir özelliğe sahiptir.

Çaşır Mantarı en çok yumurtaya bulunarak tüketilmesinin yanı sıra haşlanarak veya yağda kızartılarak da tüketilmesi yaygındır. Özellikle sabah kahvaltısında ve akşam yemeğinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Erzincan’da pazar ve market tezgâhlarında yerini almaya başlayan bu değerli mantar çeşidinin kilosu 50 TL olarak satılıyor. Toplanması bir hayli zahmetli olan mantar lezzeti, faydası ve fiyatıyla göz dolduruyor.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.