SON DAKİKA
hava
Google News

Diyetisyen ve doktorlar, günde iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor

Son Güncelleme :

19 Kasım 2019 - 15:59

/ 704 views kez okundu.
reklam
Diyetisyen ve doktorlar, günde iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor
reklam

Salata, iştah açmak amacıyla sebzelerin genellikle pişirilmeden, taze bir şekilde bir araya getirilmesi ile yapılan yardımcı bir yemek olma özelliği taşıyor.
Salatanın daha lezzetli ve her zaman yenebilir bir hale getirilmesi için ise çoğu zaman çiğ sebzeler dışında pişmiş sebzeler, et çeşitleri ve hatta kuru ve yaş meyveler de kullanılabiliyor. Böylece salata, eklenen malzemeler ile farklı çeşitlerde sunulabiliyor.
‘Salata’ denilince akla ilk gelen sebzelerden biri olan marul, içerisinde bulunan antioksidan ile kalp krizi riskini azaltıyor. Yine aynı şekilde içerisinde bulunan folik asit ve yeşil granüller ile de C vitamini, potasyum ve lif kaynağı özellikleri taşıyor.
Yeşillik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri yaprakların rengi. Uzmanlara göre, koyu renkli yapraklarda besleyici özellikler ve vitamin miktarları daha yoğunlukta oluyor.
5 Diyetisyen ve doktorlar, sağlıklı kilo kontrolü ve zayıflama için günde iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor.
6 Diyet yemeklerinin temel direklerinden olan salata, çeşidine göre ciddi kalorilere de sahip olabiliyor. Aslında oldukça masum bir yemek olmasına rağmen üzerine eklenen çeşitli soslar ve zeytinyağı ile ciddi bir kalori bombasına dönüşebiliyor.
Salatanın lezzetine lezzet katan et ürünlerine de özen göstermek gerekiyor. Özellikle haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ürünlerinin kullanılması salatanın daha sağlıklı ve besleyici bir yemek haline gelmesini sağlıyor.
Bir salatanın olmazsa olmazlarının başında özel soslar geliyor. Bunun yanı sıra salatanın rahat yenebilecek geniş çukur bir tabakta servis edilmesi ise ayrı bir önem taşıyor.
Temel salata sosu; yağ-limon ve balzamik sirke olarak belirtiliyor. Ancak salataların çeşidine göre hardal sos, omega sos, nar ekşisi, tane hardal sos gibi özel soslar da kullanılabiliyor.
10 Salatanın yemeklerden önce ordövr ya da birinci yemek olarak yenmesi ise ilk olarak Fransızlarda ortaya çıktı. Bir rivayete göre, salatanın ‘iştah açıcı’ olduğuna inanan Fransızlar, bu nedenle salatayı yemeklerden önce tüketmeye başlamışlar.
11 Salatada dikkat edilmesi gereken belki de en önemli hususlardan biri temizlik. Yetkililer, özellikle yeşil yapraklı salataların, bol suda tek tek yıkandıktan sonra 2-3 yemek kaşığı tuz ve biraz sirke eklenen su dolu bir kapta bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu yöntem ile salata, mikroplardan arınarak daha diri bir şekilde servis edilebiliyor.
12 Salataları özel kılan en büyük sır ise hazır yıkanmış ve paketlenmiş yeşilliklerden uzak durmak. Salatayı, illa ki yapan kişinin özenle yıkaması ve içine giren her malzemenin özenle seçilmesi gerekiyor.

 

Haber: Haber Merkezi

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.