Erzincan’da domates fiyatları günden güne ucuzluyor. Yaz Mevsiminin sonlarına doğru gelirken Erzincan’ın yerli domatesinin çıkmasıyla birlikte fiyatlar ucuzladı.
Erzincan’da domates fiyatları günden güne ucuzluyor. Yaz Mevsiminin sonlarına doğru gelirken Erzincan’ın yerli domatesinin çıkmasıyla birlikte fiyatlar ucuzladı. Yakın bir zamanda fiyatı 10-15 TL arasında değişen domatesin bugünlerde fiyatı 5 TL’ye kadar indi. Düşen fiyatlardan oldukça memnun olan vatandaşlar ise bütçelerine daha uygun bir şekilde alabildiklerini söylüyorlar. Ev yapımı salça, konserve ve menemen zamanı yaklaşırken fiyatı düşen domates yüzleri güldürüyor.
Tarlada hasat edilen fiyatıyla market tezgâhlarındaki fiyatı arasında değişkenlik gösteren domateslerin salça haline getirilmesi süreci ise bir hayli zahmetli olsa da organik ürün tutkunları tarafından ev yapımı salçaya daha çok talep var. Hem salçalık domatese hem de ev yapımı domates salçasına artan talep üreticiyi de sevindiriyor.
Erzincanlı üreticiler ev yapımı organik salçanın domatesten salçaya dönüş serüvenini şöyle aktarıyor; “Domatesler hasat edildikten sonra kasalarla toplanan domatesler saplarından ayrılarak yıkanır. Ardından doğranarak kaplara ayrılır. Ateş yeri hazırlandıktan sonra büyük tencerelerde kaynamaya bırakılır. Erzincan’da en çok tercih edilen yöntem olarak kaynatma yöntemi kullanılıyor. Güneşte kurutularak da yapılır ama sıcaklık derecesi kuzeye doğru gittikçe düştüğü için daha pratik bir yöntem olarak kabul ediliyor. Eski usul domates salçası kaynatıldıktan sonra süzgeçlerde el yordamıyla ezilerek süzdürülür ancak şimdiki teknolojik aletler sayesinde daha hızlı bir şekilde blenderlarla ezme işlemi yapılabiliyor. Tekrar kaynatılan domates salçasına bir miktar tuz eklenerek suyunu çekene kadar karıştırılır. Salça haline gelen domates püresi katı bir hal aldığından ocaktan indirilir ve kurutmaya bırakılır. Kavanozlarda saklamak isteyenler için ise salçalar henüz ocaktayken sıcak sıcak kavanozlara doldurularak saklanır. Afiyet olsun.”