DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.222,02 -1.277
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

DÜNYA FOTOĞRAFÇILIK GÜNÜ

Son Güncelleme :

19 Ağustos 2021 - 9:09

/ 388 views kez okundu.
reklam
DÜNYA FOTOĞRAFÇILIK GÜNÜ
reklam

19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü her yıl fotoğrafın tüm dünyaya hediye edildiği gün olarak kutlanıyor.  Dünya Fotoğrafçılık Günü fotoğrafın buluşuna hazırlık olabilecek birçok çalışma yapılmış olsa da fotoğrafın ilk sunumunun yapıldığı ve 19 Ağustos 1839’da Fransa hükümetinin patentini alarak tüm dünyaya hediye etmesiyle başlıyor.

19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü her yıl fotoğrafın tüm dünyaya hediye edildiği gün olarak kutlanıyor.  Dünya Fotoğrafçılık Günü fotoğrafın buluşuna hazırlık olabilecek birçok çalışma yapılmış olsa da fotoğrafın ilk sunumunun yapıldığı ve 19 Ağustos 1839’da Fransa hükümetinin patentini alarak tüm dünyaya hediye etmesiyle başlıyor.

Bir fotoğraf çekme tekniği olan dagerreyotipin gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, Camera Obscura (Karanlık Kutu) içinde 10 ila 20 dakika pozlanarak, cıva buharına tabi tutulup geliştirilmesiyle ilk fotoğrafik görüntü elde edilir.

Sülfür ile gümüş plaka üzerine işlenmesi esasına dayanır. Kalitesi, yüzeyinin pürüzsüzlüğü ile doğru orantılıdır. Zorluğu ve fiyatı, fotoğrafın kapladığı alan arttıkça logaritmik olarak artar. Bu tekniğin çekici yanı, teorik olarak sonsuz çözünürlük sağlamasıdır. Örnek olarak, mikroskopla fotoğraftaki ufak bir şeyi inceleyip katilin belirlenebilmesi ancak dagerreyotipi uygulanmış bir gümüş plakada gerçekleştirilebilir.

Pozlama süresi çok uzun olduğundan dolayı, hareketli cisim ya da hareket anında fotoğraf çekmek için uygun bir yöntem değildir. Stüdyoda bu teknikle fotoğraf çekilirken, arkadan sırtın ve kolun sabit durmasının kolaylaşması için bağlı oldukları birer aparat mevcuttur. İşte bu yüzden, mevcut tüm fotoğraflardaki insanlar dimdik bir şekilde pozlanmış olarak görülmektedirler.

Oldukça pahalı bir yöntem olması nedeniyle ticari olarak dünyada sadece 10 kişi tarafından uygulanmaktadır ve bunun sebebi masrafların herkes tarafından kolaylıkla karşılanamayacak olmasıdır. Özellikle Amerika’da, lüks tüketimin en elit ürünlerinden birisidir. Elit ürün sayılmasının nedenleri olarak; yüzyıllarca saklanabilmesi, maksimum çözünürlüğe sahip olması, gümüşün çekiciliği, renk dokusu ve pahalı olması gibi sebepler düşünülebilir.

Fotoğraf makinesi, daire biçiminde ters bir görüntünün oluştuğu bir karanlık odadır. Görüntü, tepe noktası ön kısmında açılmış bir delik üzerinde yer alan ışıklı koninin tabanında bulunur. “Objektif” denilen bu delik, bir mercekle ya da bir mercek takımıyla donatılmıştır. Karanlık odanın dip kısmı, “buzlu cam” kapsayan bir şasiden meydana gelir. Çekilecek konunun görüntüsü bu cam üzerine düşürülerek netliği ayarlanır ve çekim sırasında burası duyarlı yüzeyle kaplanır.

Tarihte çekilen ilk insanlı fotoğraf 1838 yılında Louis Daguerre’in Dagerreyotipi tekniği ile çektiği fotoğraf olduğu düşünülmektedir. Fotoğraf, ayakkabısını parlattığı için uzun süre pozlanan ve fotoğrafta görüntülenen bir insanı ve Paris’in bir sokağını içermektedir.

Fotoğraf teknolojisindeki temel ve en önemli buluşlar 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. 1950’lerden itibaren Japon makinelerinin dünyayı sarması, 1960’larda renkli fotoğrafın yaygınlaşması, 1970’lerden itibaren de baskı sistemleri ve laboratuvarların gelişmesi, 1980’lerde elektroniğin gelişimi ve fotoğrafta uygulanması, fotoğrafı kitlelere yayan dönüm noktalarıdır. İçinde olduğumuz son dönüm noktası ise bilgisayar teknolojisi ile birlikte dijital fotoğraf çağına giriştir. Tüm bunlara bakılarak fotoğrafın bir teknoloji olarak değerinin göz ardı edilmemesi gerekir. Fotoğraf, gelişmenin sürmesi ve daha da hızlanabilmesi için gerekli teknolojik bilgidir. Günümüzde bu işlevini tüm görkemi ile sürdürmektedir. Elektormanyetik specturum içerisinde sadece küçücük bir alanı görmemizi sağlayan insan gözünün yerini, specturumun en kısa ve en uzun dalga boylarında var olan, gözle görülemeyen şeyleri görülebilir hale getiren fotoğraf almıştır. Görülemeyecek kadar küçük veya hızlı nesneler, erişilemeyen uzaklıklar ve katmanlar, atmosferdeki ve tüm evrendeki değişiklikler hep fotoğraf sayesinde “görülebilir” olmuştur. Bu nedenle bilimsel bir alan olan fotoğraf, biyolojiden uzay bilimine, coğrafi oluşumlardan arkeolojiye, antropolojiden sanayileşmenin sonuçlarına kadar birçok konuda bilimin yanında olmuştur. Yaşamın bütün alanlarında vazgeçilmez olan fotoğraf nedeniyle makine ve aksesuarlarındaki teknik gelişmelerde kaçınılmaz olmuş ve fotoğraf makineleri çeşitli formatlarda kullanıcılara sunulmuştur.

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.